Panele Risen 380 Falownik Sofar
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Panele Risen 380 Falownik Sofar
Witam i proszę o opinie osób bardziej w temacie. Chcę założyć fotowoltaikę i pompę ciepła. Mam ofertę paneli Risen 380 do tego falownik Sofara. 20 paneli o mocy około 8 kW. Pompa ciepła 10kW. Co powiecie o tym zestawie?
Re: Panele Risen 380 Falownik Sofar
Inwestując w fotowoltaikę warto też kupić solidny falownik, ten sprzęt jest także waży i warto poczytać na jego temat jak najwięcej. Ja do naszego domu mam zamiar kupić falowniki z firmy foxESS który niedługo ma się pojawić na rynku polskim. Moi znajomi mają jeden z tych falowników i są zadowoleni, dlatego też już nie mogę się doczekać aż kupie sprzęt tej firmy.
Jaki falownik sofara bez modelu nie mozna tego policzyc, jaki kierunek paneli na dachu?
Co do 20 paneli jeśli na południe to napieciowo jest ok, gorzej z doborem falownika, na 8kW sofara za mało a na 6kW za duzo. Trzeba by poszukac innego producenta 7kW a tych jest ja na lekarstwo. Sam sofar jest wydajnym falownikiem tylko że przy tej konfiguracji sie nie sprawdzi.
Co do 20 paneli jeśli na południe to napieciowo jest ok, gorzej z doborem falownika, na 8kW sofara za mało a na 6kW za duzo. Trzeba by poszukac innego producenta 7kW a tych jest ja na lekarstwo. Sam sofar jest wydajnym falownikiem tylko że przy tej konfiguracji sie nie sprawdzi.
Ja właśnie zakupiłem falownik Foxess jednofazowy, do tego panele Jinko i jestem bardzo usatysfakcjonowany. Te falowniki są od niedawna dostępne u nas, ale spisują się doskonale.
-
bednarskim
- Początkujący

U mnie też FoxESS był montowany, jak na razie działa bez zastrzeżeń, podobno to taka sama półka pod względem technicznych co Huawei, a są w lepsze cenie.