Co po starym piecu?

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

ziolmarek
Początkujący
Początkujący

Co po starym piecu?

Post autor: ziolmarek »

Unia grzmi, alarmy antysmogowe wyją poważnie myślę o wymianie starego pieca na coś automatycznego. W ogóle nie jestem w temacie dopiero robie rozeznanie. Co teraz się kupuje jaki sprzet i czym pali? Jakies widełki cenowe tez by się przydały. Z góry dziękuje za sugestie

padmarto
Początkujący
Początkujący

Re: Co po starym piecu?

Post autor: padmarto »

ziolmarek pisze:Unia grzmi, alarmy antysmogowe wyją poważnie myślę o wymianie starego pieca na coś automatycznego. W ogóle nie jestem w temacie dopiero robie rozeznanie. Co teraz się kupuje jaki sprzet i czym pali? Jakies widełki cenowe tez by się przydały. Z góry dziękuje za sugestie
Czas najwyższy :mrgreen: , a tych kopciuchów to w Polsce są jeszcze 4 miliony. :oops: Gdyby zmarnieć je na nowoczesną myśl techniczną ogrzewnictwa – autoamty do spalania ekogroszku zostałby tylko smog z elektrowni i rur wydechowych aut. Wymieniłem jakieś 2 lata temu, remont instalacji był konieczny, troche rur i grzejniki. Fortuny nie wydałem ale trzeba już było bo wstyd. Spalam ekogroszek z marketu ale czasem kupuje przez Internet. Ma spoko parametry i spalam go jakieś pol tony mniej niż innych z półek budowlańców. Także to zawsze cos i jeszcze to ze te lasy sadzą to tez działa na wyobraźnie

Konsultant Viessmann
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: Co po starym piecu?

Post autor: Konsultant Viessmann »

A nie myślałeś o jakimś bardziej ekologicznym źródle ciepła, na przykład o kotle gazowym albo o pompie ciepła? Koszty inwestycyjne zawsze można obniżyć korzystając z dotacji np. w programie Czyste Powietrze. Im bardziej ekologiczne źródło ciepła tym większa dotacja. Później jeszcze można obniżyć koszty korzystając z ulgi termomodernizacyjnej.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”