Sąsiad otrzymał zezwolenie na budowę na granicy mojej działki

Jak nie zginąć w gąszczu przepisów i co zrobić, by podejmowane przez nas prace były wykonane zgodnie z przepisami? Niedopełnienie przepisów prawa budowlanego może mieć bardzo poważne konsekwencje. Jeśli zastanawiasz się na jakie prace potrzebne jest pozwolenia na budowę, jak je uzyskać, jakie wymagania formalne trzeba spełnić ? tu znajdziesz pomoc.

Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl

Jaas
Początkujący
Początkujący

Sąsiad otrzymał zezwolenie na budowę na granicy mojej działki

Post autor: Jaas »

Dzień dobry.
Mam problem z sąsiadem który chce wybudować bliźniaka z garażem na granicy z moją działką.
Dwa lata temu kupiłem działkę 800 m2 o trochę nieregularnym kształcie, obecnie stoi jeszcze pusta, na razie nie wiem co na niej wybuduję. Plan zagospodarowania przewiduje tam budowę domów jednorodzinnych i bliźniaków. Nie przewiduje szeregówek.
Obok mojej działki w tym samy czasie działkę ok. 900 m2 kupiła firma budowlana. Teraz okazało się że ta firma podzieliła swoją działkę na dwie wąskie działki i postanowiła wybudować na nich 2 połówki bliźniaka.
Kilkanaście dni temu dostałem decyzję Starostwa Powiatowego które informuje:
„Zmieniam ostateczną decyzję z dnia (data, numery decyzji) zatwierdzającą projekt budowlany i udzielającą pozwolenia na budowę dla inwestycji obejmującej budynek mieszkalny jednorodzinny w zabudowie bliźniaczej lewy. Zmiana dotyczy zatwierdzonego projektu budowlanego z powodu rozszerzenia zakresu inwestycji o budynek garażowy przylegający do budynku mieszkalnego i działki numer (numer mojej działki). Oznacza to że na granicy z moją działką zostanie wybudowany garaż który jedną stroną będzie przylegał do bliźniaka, a z drugiej strony będzie przylegał do mojej działki.
Czyli bliźniak razem z dobudowanym garażem będzie posadowiony od lewej do prawej granicy działki. (Jeżeli na działce sąsiedniej ktoś wybuduje dokładnie to samo i „doklei” swój garaż do garażu sąsiada to już będzie to wyglądało bardziej na zabudowę szeregową, a nie bliźniaczą.)
Byłem zdziwiony tą decyzją bo myślałem że minimalne odległości od granicy działki to 3 metry w przypadku ściany bez okien.
Dzwoniłem do starostwa i oni swoją decyzję uzasadniają tymi przepisami:
Odległości budynków od granicy działki - Prawo budowlane
§ 12 tech. war. Budynków
4. W zabudowie jednorodzinnej i zagrodowej, uwzględniając przepisy odrębne oraz przepisy § 13, 19, 23, 36, 40, 60 i 271–273, dopuszcza się:
1) budowę budynku ścianą bez okien i drzwi bezpośrednio przy granicy działki budowlanej lub w odległości mniejszej niż określona w ust. 1 pkt 2, lecz nie mniejszej niż 1,5 m, na działce budowlanej o szerokości 16 m lub mniejszej;
Moje pytanie: czy starostwo miało rację wydając taką decyzję, i czy mam szanse tą decyzję skutecznie oprotestować. Odwołanie muszę złożyc do środy 26 maja.
Rozmawiałem już na ten temat z kilkoma osobami z branży budowlanej, ale nikt nie potrafił mi pomóc.
Co ciekawe gdy zacząłem się przyglądać wybudowanym domom i przeglądając mapy geodezyjne moich miejscowości, nigdzie nie natknąłem się na taką sytuację.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Prawo budowlane”