Zabezpieczenia instalacji

Fotowoltaika w domu to instalacja składająca się z paneli słonecznych, falownika i odpowiedniego okablowania. Instalacja fotowoltaiczna pozwala wykorzystać energię słoneczną jako nieograniczone źródło zasilania. Panele słoneczne to połączone ogniwa fotowoltaiczne, które produkują energię elektryczną. Dowiedz się czy warto inwestować w fotowoltaikę i jak starać się o dofinansowanie do niej. Poznaj plusy i minusy wykorzystania energii słonecznej jako odnawialnego źródła energii.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

ratatuj
Początkujący
Początkujący

Zabezpieczenia instalacji

Post autor: ratatuj »

Trochę się boję pożaru instalacji chociaż sam pomysł jej posiadania jest ciekawy i na pewno finansowo opłacalny. Jakie zabezpieczenia ma taka instalacja ktoś wie? :D

karlmeco
Początkujący
Początkujący

Re: Zabezpieczenia instalacji

Post autor: karlmeco »

Większość tych instalacji ma takie zabezpieczenia:
Po stronie DC (stałoprądowej – od modułów do falownika):
Ogranicznik przepięć (T1 [iskiernik] +T2 [warystor])
Rozłącznik bezpiecznikowy (bezpiecznik)
Po stronie AC (zmiennoprądowej – od falownika do rozdzielnicy):
• Zabezpieczenie nadprądowe/przetężeniowe (eska)
• Rozłącznik 3P (3 polowy)
• Ogranicznik przepięć (T1+T2 lub T2 w zależności od infrastruktury instalacji elektrycznej oraz budynku)
• Lampka sygnalizacji faz
Elementy dodatkowe:
• Pręt uziemiający 150 cm + złącze
• Szyna wyrównawcza potencjału OBO 188mm
• Przeciwpożarowy przewód bezhalogenowy + przycisk w przypadku instalacji powyżej 6,5 kW
Moją instalację 10 kWp założyła mi firma z Wa-wy która ma swoich ludzie w każdym województwie Synergio – chłopaki trochę mnie zagieli, a z elektryki to ja trochę cos wiem. Moja PV działa już 13 miesięcy i miło patrzeć na same koszty przesyłu.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje fotowoltaiczne i panele słoneczne”