Ciepło z powietrza - koszty pompy ciepła
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Ciepło z powietrza - koszty pompy ciepła
Duże koszty są tej pompy ciepła sa? Nigdzie zadnych cenników. Biorąc pod uwagę ze system będzie już przygotowany – podłogówka – nowy domek. A rodzina 4 osobowa z normalnymi potrzebami grzewczymi, bez zszaleństw typu 30 stopni w powietrzu i kapiel 2 razy dziennie. 
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Re: Ciepło z powietrza - koszty pompy ciepła
W 2015 r wyrzuciłe viessmanna i purmo, założyli mi wentylację z odzyskiem ciepła ogrzewanie elektryczne i rewersyjną pompę ciepłą - całość wyszła 12000 zł i przedwojenny dom ogrzewam i chłodzę za 1500zł roczniepadmarto pisze:Duże koszty są tej pompy ciepła sa? Nigdzie zadnych cenników. Biorąc pod uwagę ze system będzie już przygotowany – podłogówka – nowy domek. A rodzina 4 osobowa z normalnymi potrzebami grzewczymi, bez zszaleństw typu 30 stopni w powietrzu i kapiel 2 razy dziennie.
Trzeba unikać tylko ogrzewania wodnego.
rekuperacja od 1989r
Koszty uzależnione sa od funkcji jakie ma pełnić pompa w domu, a może wiele: ogrzewać powietrze – podstawowa funkcja, może tez grzać wodę i ochładzać latem. Opcja 3w1 wydaje się być najtrafniejsza i najbardziej opłacalna. Jestem już po rozmowach z 4 firmami i moje największe zaufanie wzbudziła Synergio mają pompy Daikin – ta niskotemperaturowa, bo do nowego domu potrzebuje. Pompa ma jeszcze świetny desing innym producentom daleko do takiej bryły – super nowoczesna. Koszty porównywalne z piecem vissmana na gaz. A ze z tym gazem bywa różnie stawiam na ekologie.padmarto pisze:Duże koszty są tej pompy ciepła sa? Nigdzie zadnych cenników. Biorąc pod uwagę ze system będzie już przygotowany – podłogówka – nowy domek. A rodzina 4 osobowa z normalnymi potrzebami grzewczymi, bez zszaleństw typu 30 stopni w powietrzu i kapiel 2 razy dziennie.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Wyrzuciłem viessmanna i koszty są dwa razy niższe a temperatura i komfort wyższy. Koszt pompy ciepła z montażem 4700zł . Zawsze należy unikać pomp ciepła grzejących najpierw wodę a potem nią do, oraz wentylacji grawitacyjnej.jarodaro pisze:Koszty uzależnione sa od funkcji jakie ma pełnić pompa w domu, a może wiele: ogrzewać powietrze – podstawowa funkcja, może tez grzać wodę i ochładzać latem. Opcja 3w1 wydaje się być najtrafniejsza i najbardziej opłacalna. Jestem już po rozmowach z 4 firmami i moje największe zaufanie wzbudziła Synergio mają pompy Daikin – ta niskotemperaturowa, bo do nowego domu potrzebuje. Pompa ma jeszcze świetny desing innym producentom daleko do takiej bryły – super nowoczesna. Koszty porównywalne z piecem vissmana na gaz. A ze z tym gazem bywa różnie stawiam na ekologie.padmarto pisze:Duże koszty są tej pompy ciepła sa? Nigdzie zadnych cenników. Biorąc pod uwagę ze system będzie już przygotowany – podłogówka – nowy domek. A rodzina 4 osobowa z normalnymi potrzebami grzewczymi, bez zszaleństw typu 30 stopni w powietrzu i kapiel 2 razy dziennie.
rekuperacja od 1989r