Izolacja podlogi na parterze
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
-
czarnyblack
- Początkujący

Izolacja podlogi na parterze
Witam,
Jestem w trakcie generalnego remontu mieszkania, ktore bedzie na wynajem z zalozeniem, ze moze ktos z rodziny kiedys tam zamieszka. Staram sie dlatego robic wszystko dokladnie. Mieszkanie jest po babci i w zime to mieszkanie bylo bardzo zimne, bo jest to parter bezposrednio nad piwnica. Zerwalem caly parkiet, bo do niczego sie nie nadawal, czeka mnie szlifowanie subitu. Obecnie jest strop, nastepnie podsypka z piasku i na to zrobiona wylewka. Nie sprawdzalem jeszcze poziomow, ale nie wyglada zle, sa miejsca gdzie bede musial ja naprawic, ale bez tragedii. Jaki znacie najbardziej ekonomiczny sposob, ktory pozwoli mi podniesc komfort termiczny takiej podlogi?
Jestem w trakcie generalnego remontu mieszkania, ktore bedzie na wynajem z zalozeniem, ze moze ktos z rodziny kiedys tam zamieszka. Staram sie dlatego robic wszystko dokladnie. Mieszkanie jest po babci i w zime to mieszkanie bylo bardzo zimne, bo jest to parter bezposrednio nad piwnica. Zerwalem caly parkiet, bo do niczego sie nie nadawal, czeka mnie szlifowanie subitu. Obecnie jest strop, nastepnie podsypka z piasku i na to zrobiona wylewka. Nie sprawdzalem jeszcze poziomow, ale nie wyglada zle, sa miejsca gdzie bede musial ja naprawic, ale bez tragedii. Jaki znacie najbardziej ekonomiczny sposob, ktory pozwoli mi podniesc komfort termiczny takiej podlogi?
-
czarnyblack
- Początkujący

Re: Izolacja podlogi na parterze
Czy dobrej jakosci podklad pod panele zalatwi w jakims stopniu sprawe? Jezeli tak, to czy styrodur bedzie ok?
W moim domu na parterze znajduje się płyta nośna gruntu, a ponieważ obecnie przeprowadzamy remont, zastanawiam się nad położeniem płyt izolacyjnych z styropianu przed położeniem nowej podłogi.
Czy miałoby to duże znaczenie dla zatrzymywania ciepła/ogrzewania podłogi wyłożonej kafelkami/drewnianej?
Czy miałoby to duże znaczenie dla zatrzymywania ciepła/ogrzewania podłogi wyłożonej kafelkami/drewnianej?
Ostatnio zmieniony 05 kwie 2023, 16:38 przez kenardoni, łącznie zmieniany 1 raz.
pamietaj że najlepszym izolatorem jest powietrze nieruchome tak jak to kiedyś kiedyś budowano i nie było problemu z zimnymi podłogami, tu mogę zaskoczyć ale wystarczy folia kubełkowa pod cokolwiek tam będzie po czym będziesz chodziłczarnyblack pisze:Witam,
jeśli położysz styropian w suchym podłożu to coś tam da ale nie będziesz miał 24st pod stopami ... bez ogrzewania podłogowegokenardoni pisze:W moim domu na parterze znajduje się płyta nośna gruntu, a ponieważ obecnie przeprowadzamy remont, zastanawiam się nad położeniem płyt izolacyjnych z styropianu przed położeniem nowej podłogi.
Czy instalacja ogrzewania podłogowego wpływa na jakośćbackrooms game?
-
CharlotteMurphy
- Początkujący

Witaj! Generalny remont to spore wyzwanie, zwłaszcza przy problemach z izolacją termiczną, które często występują na parterze nad piwnicą. Skoro zależy Ci na ekonomicznym, ale skutecznym sposobie na poprawę komfortu termicznego podłogi
-
lisamartin
- Początkujący

Miło usłyszeć o Twojej renowacji! Aby poprawić komfort termiczny, rozważ dodanie izolacji pod podłogę lub użycie mat termicznych. Powodzenia w projekcie!