Więźba CNC i problem z rozmierzeniem łat

Więźba dachowa to drewniana konstrukcja dachu, jego szkielet, który jest elementem konstrukcyjnym. Dlatego tak ważną sprawą jest jej dobre i bezpieczne wykonanie. Poznaj tajniki więźby dachowej i nie daj się zaskoczyć przy budowie dachu swojego domu.

Moderator: Redakcja e-dach.pl

dkmmw
Aktywny
Aktywny

Więźba CNC i problem z rozmierzeniem łat

Post autor: dkmmw »

Witam,
Jak w tytule, mam więźbę wycinaną na maszynach cnc, którą niedawno skończyłem składać. Przymierzam się do okapów i rozmierzania łat, ale nie do końca zadowolony jestem z wyników obliczeń. Wykonawca więźby wiedział jaką planujemy dachówkę a mimo to długości krokwi w niektórych miejscach chyba będą wymagać poprawek.
Dach jest dość skomplikowany co widać na zdjęciu, naniosłem długości krokwi na poszczególnych połaciach.
Dach.png
Planowana dachówka Braas Turmalin. Haki gięte. Membrana na pas pod rynnowy.

Wychodzi mi, że konieczne będzie docinanie dachówek w kalenicy głównej, bo kryjąc od dołu chciałbym wyjść z całą dachówką w kalenicy szczytowej (długość połaci 575) a różnica od tego miejsca do końca dalszej części połaci nie pozwala zachować tego samego rozstawu łat. Ponad to połać o długości 307 musiałaby być kryta z zastosowaniem innego rozstawu łat i zastanawiam się czy będzie to widoczne jeśli na jednym szczycie (575 i 307) będą dwa różne rozstawy (no chyba, że skrócę krokwie po stronie 307).
I tu pytanie do Was - jak rozwiązaliby to prawdziwi fachowcy?
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Więźba dachowa”