Smierdzaca woda z bojlera
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Smierdzaca woda z bojlera
Witam
Mam nowa instalacje wodna i bojler elektrolux oraz wlasne ujecie wody.
Woda zimna zostala przebadana i jest zdrowa, natomiast woda ciepla strzasznie smierdzi zgnilymi jajami. Problem ten powstal jakis tydzien temu gdy po 10 dniowej nieobecnosci w domu podlaczylismy bojler z powrotem do pradu. Spuscilismy goraca wode z bojlera juz kilkakrotnie ale to nic nie pomoglo.
Czy ktos ma jakas dobra rade na ten problem albo wyjasnienie jego zaistnienia?
Mam nowa instalacje wodna i bojler elektrolux oraz wlasne ujecie wody.
Woda zimna zostala przebadana i jest zdrowa, natomiast woda ciepla strzasznie smierdzi zgnilymi jajami. Problem ten powstal jakis tydzien temu gdy po 10 dniowej nieobecnosci w domu podlaczylismy bojler z powrotem do pradu. Spuscilismy goraca wode z bojlera juz kilkakrotnie ale to nic nie pomoglo.
Czy ktos ma jakas dobra rade na ten problem albo wyjasnienie jego zaistnienia?
śmierdząca woda w podgrzewaczu
Niestety i mnie ten problem spotkał na działce. Jeżeli masz pewność, że woda z Twojej studni czy sieci jest OK to problem jest w baniaku. To co sie namnożyło to mogą być bakterie legionella, a jedna z nich, która może sie tam znaleźć jest szczególnie niebezpieczna - powoduje tzw. chorobę legionistów. Objawy jak przy grypie, a szybko nie wyleczona może doprowadzić do tragedii. Te bakterie mają raj w granicach 40 st. C. Przy 60 zaczynają ginąć, a przy 70 giną po 2 sekundach. Dlatego nie powinno się zostawiać w zbiorniku wody , zwłaszcza bez przepływu, w temp. ok 40 st. C. Tak się dzieje jak wyjeżdżamy z działki i zostawimy ciepłą wodę w zbiorniku, który jest b.dobrze wyizolowany. Najpierw można doprowadzić podgrzew do max. temp. - ok. 80-85 st. i potrzymać trochę, co powinno skuteczne wybić to co tam sie namnożyło i wypuścić az do wypływu zimnej wody z ciepłego zaworu i kilka minut przepłukac zimną wodą. Wazne jest aby gorąca woda przeszła przez wszystkie punkty poboru. I tu ostrożnie z umywalką, żeby nie pękła od tego prawie wrzątku. Letnią i zimną wodę, wtedy może lecieć z jednego punktu, warto wykorzystac do podlewania (podłączyc wąż), żeby nie przepełniac szamba. Mam zamiar zrobić taki zabieg jeszcze 2 razy, po pierwszym można powiedzieć, że woda nieśmierdzi. Mam zamiar później zdjąć podgrzewacz i go zdezynfekować - tylko nie wiem za bardzo czym i tu proszę o pomoc, a może jest sposób bez zdejmowania. Jeżeli nie zmieniałeś anody i nie czysciłeś wcześniej zbiornika i grzałki to warto to zrobić, ale z pomocą serwisu. Podczas pobytu lepiej nastawic podgrzew na ok.60 st., ale trzeba uważac na dzieci, żeby się nie poparzyły. Przed wyjazdem trzeba zostawiac w podgrzewaczutylko zimną wodę.
smrodek
jestem po drugim podgrzewie do ok. 80 st.C i ponownym przepłukaniu zbiornika zimną wodą. Ustawiłem wyższą temperaturę ok. 60 st. Woda nie śmierdzi i mam nadzieję, że już nie będzie. Jeszcze raz wyparzę zbiornik i wydenzyfekuję zgodnie z Twoją radą.
Mój zbiornik ma 60 l, jaki zrobić roztwór, czy go napełnic całkowicie czy tylko przepłukac?
Mój zbiornik ma 60 l, jaki zrobić roztwór, czy go napełnic całkowicie czy tylko przepłukac?
smrodek w podgrzewaczu
Woda nie śmierdzi. Po trzecim podgrzewie, grzaniu wody do ok. 60 st.C przy normalnej eksploatacji i pozostawianiu przed wyjazdem zimnej wody w zbiorniku wszystko jest OK. Profilaktycznie za jakiś czas jeszcze raz podgrzeję wodę na maxa i przepłuczę zimną. Za miesiąc kończę sezon na działce i wtedy zastosuję chemię.
Dzięki za radę.
Dzięki za radę.