Od 3 lat użytkuję zestaw hydroforowy omnigena - najprawdopodobniej jest to model MHI 1300/ MHI 1300INOX. Od jakiegoś czasu pojawił się następujący problem. Po automatycznym włączeniu pompuje wodę do właściwego ciśnienia, następnie na ułamek sekundy pompa się wyłącza, po czym załącza się ponownie i tak w kółko. Nie następuje całkowite wyłączenie pompy. Efekt pojawiał się stopniowo, początkowo pompa wyłaczyła się raz, włączyła i za drugim / trzecim razem wyłączała się skutecznie. Następnie problem zaczął się nasilać aż w końcu doprowadziło to do opisanego efektu. We własnym zakresie wymieniłem wyłącznik ciśnieniowy na nowy - nie przyniosło to żadnych zmian, efekt jest dokładnie taki sam, oraz sprawdziłem ciśnienie powietrza do zalecanych 1.5 bar.
Jakieś sugestie / podpowiedzi co może być przyczyną takiego działania?
Pozdrawiam
Hydrofor wyłącza się i włącza po osiągnięciu ciśnienia wyłączenia
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Re: Hydrofor wyłącza się i włącza po osiągnięciu ciśnienia wyłączenia
Witam,
mam obecnie identyczną sytuację ze swoim hydroforem (Omnigena MHI1800).
Czy mógłbym prosić o podanie co było przyczyną u Pana, bo ciągle szukam i wymieniam różne elementy hydroforu?
Czy przyczyna leżała w pompie, bo do tego się skłaniam?
Czy mógłbym prosić o podanie co było przyczyną u Pana, bo ciągle szukam i wymieniam różne elementy hydroforu?
Re: Hydrofor wyłącza się i włącza po osiągnięciu ciśnienia wyłączenia
Tak, rozregulowany wyłącznik ciśnieniowy - zarówno stary jak i nowy. Przyjechał fachowiec i ustawił w 10 minutJOR pisze:Witam,