zbierajaca sie wilgoc pomiedzy wata a folia
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
Michał .P
Pocenie sie miedzy wata a folia
Witam to jest problem wielki dlamnie i bardzo prosze o pomoc a mianowicie mam domek letniskowy i zaczołem go ociepac 1 warstwa to folia paro przepuszczaln apod nia jest wata pomiedzy krokwiami , a na wieszch folia paro izolacyjna na to deski i mam problem bo w zasadzie nie zrobiłem w dachu przewiewu i cały czas mi sie zbiera miedziy wata a folia para a za nia wiele wody mam juz mokre krokwie i zaczyna sie na nich robic plaesn co mam robic prosze o pomoc
-
Gość
Jak nie zrobisz wentylacji pod dachem, to niewiele da się zrobić. Nad wełną powinna być folia wysokoparoprzepuszczalna (może taka folia leżeć na wełnie) a nad taką folią musi być szczelina wentylacyjan. Inaczej cała para wróci do wełny lub wejdzie w krokwie. Może folie położyłeś nie tą stroną co trzeba. Zrób szczelinę wentylacyjną - inaczej nic nie zmienisz tylko ci więźba zgnije
-
Lech K.
Dziwna kolejność tych warstw. Może błąd przy pisaniu
Od wnętrza licząc 1)okładzina wewn. (płyta gk albo coś innego) 2)PAROIZOLACJA 3) izolacja termiczna 4)folia wysokiej paroprzepuszczalności,lub wiatrochronna 4)szczelina wentylacyjna -po to są kontrłaty 5)poszycie dachu.jak jest inaczej to masz duży problem.Remont x2 +imregnacja przeciwgrzybowa długo zamoczonych desek.