Ocieplenie stropodachu niewentylowanego
Moderator: Redakcja e-dach.pl
Ocieplenie stropodachu niewentylowanego
Witam.
Jestem laikiem w sprawach o które pytam dlatego proszę o dokładne wytłumaczenie zagadnienia.
Chodzi o dach płaski niewentylowany 100m2 pokryty papą (starego typu) klejoną na smołe i smołą konserwowaną. Chę ocieplić i jak najmniej wydać (brak funduszów)
znajomy zaproponował mi taką technologię:
smoła zawiera rozpuszczalniki niszczące styropian, więc przykryć powierzchnię dachu folią (zgodnie ze spadem) następnie zamocować za pomocą plastikowych kołków styropian 5 i 10 cm "oznaczenie twardości 20" w dwóch warstwach (aby uniknąć mostków termicznych), kołki co 40 cm. następnie za pomocą masy asfraltowo-kauczukowej przykleić najtańszą papę na włóknie a na nią papę termozgrzewalną.
Dodam tylko, że na trzech krawędziach dachu jest tzw ogniomurek i tutaj kolejne pytanie :
jak wykończyć strone gdzie znajduję sie rynna???
Proszę o pomoc
z góry dziekuje
Jestem laikiem w sprawach o które pytam dlatego proszę o dokładne wytłumaczenie zagadnienia.
Chodzi o dach płaski niewentylowany 100m2 pokryty papą (starego typu) klejoną na smołe i smołą konserwowaną. Chę ocieplić i jak najmniej wydać (brak funduszów)
znajomy zaproponował mi taką technologię:
smoła zawiera rozpuszczalniki niszczące styropian, więc przykryć powierzchnię dachu folią (zgodnie ze spadem) następnie zamocować za pomocą plastikowych kołków styropian 5 i 10 cm "oznaczenie twardości 20" w dwóch warstwach (aby uniknąć mostków termicznych), kołki co 40 cm. następnie za pomocą masy asfraltowo-kauczukowej przykleić najtańszą papę na włóknie a na nią papę termozgrzewalną.
Dodam tylko, że na trzech krawędziach dachu jest tzw ogniomurek i tutaj kolejne pytanie :
jak wykończyć strone gdzie znajduję sie rynna???
Proszę o pomoc
z góry dziekuje
- Andrzej Wilhelmi
- Superużytkownik

- Kontakt:
Dzięki za radę, ale nie o taką podpowiedź mi chodziło.Andrzej Wilhelmi pisze:Tanio nić nie zrobisz! Dach musisz pokryć papą na lepiku, przykleić styropian laminowany 15 cm w jednej warstwie i wgrzać papę termozgrzewalną. Pozdrawiam.
Styropapa jest droga a jedna warstwa nie eliminuje mostków termicznych, czyli to rozwiązanie też nie jest dobre a i drogie. Chodzi mi o odpwoiedz fachowca który powie czy opisany sposób zda egzamin czy nie?
Pozdrawiam
- Andrzej Wilhelmi
- Superużytkownik

- Kontakt:
mostki termiczne - miejsca, gdzie występuje możliwość skraplania się pary ( łączenie płyt styropianowych czy np metalowe kołki mocujące styropian). Tak mi to wyjaśniono.
Wybrałem się ostatnio zabaczyć jak robią dach na dosyć dużej budowie z dachem płaskim i zobaczyłem, że kładą zwykły styropian- co dalej nie wiem bo jeszcze tego nie robią.
Mógłbyś podać mi słabe strony sposobu o który pytam ??
Pozdrawiam
Wybrałem się ostatnio zabaczyć jak robią dach na dosyć dużej budowie z dachem płaskim i zobaczyłem, że kładą zwykły styropian- co dalej nie wiem bo jeszcze tego nie robią.
Mógłbyś podać mi słabe strony sposobu o który pytam ??
Pozdrawiam
- Andrzej Wilhelmi
- Superużytkownik

- Kontakt:
- Andrzej Wilhelmi
- Superużytkownik

- Kontakt:
-
JBZ
Ten temat jest opisany - zajrzyjcie tu:
http://www.forumbudowlane.pl/viewtopic. ... highlight=
Pozdrawiam,