Malowanie mebli - pomoc
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Re: Malowanie mebli - pomoc
Ja znam dobrej jakości farby do drewna od marki new colours. Są nietoksyczne, niekapiące, bezzapachowe, nie łuszczą się i nie pękają, a nakłada się je bezpośrednio na starą powłokę, bez jej wcześniejszego szlifowania.
Ja malowałam ostatnio regał farbą dulux rapidry, facet w markecie mi ją polecił bo chciałam coś co szybko schnie by nie trzeba bawić się w to przez kilka dni. Spoko farba, ładnie pokryła, nic się nie łuszczy. Efekt jest lekko połyskliwy (satynowe wykońćzenie)
-
SalonMeblowy
- Początkujący

W przypadku malowania mebli - szczególnie drewnianych, bardzo ważne jest, żeby pamiętać o specjalnych farbach do drewna.
-
beata.lisek
- Zainteresowany

Przymierzam się do renowacji starego fotel. Drzewo wiem już jaką farbą pomalować, ale nie wiem jakie tkaniny obiciowe zakupić, coś polecicie?
-
petrus0000
- Początkujący

Robiłem renowację starego mebla. Odpowiednia tkanina obiciowa również była problemem ale znalazłem i na razie jestem MEGA zadowolony
-
Malowaniedachu
- Początkujący

Z tego co wiem to malowanie dachu to nie jest prosta sprawa ale natrafiłem na firmę która ma duże pojęcie co robi i jak robi od lat zajmują się konserwacją i malowanie dachów poprawiają estetykę malowanie dachówki u mnie dach wygląda jak nowy a już mijają trzy lata i jestem bardzo zadowolony 
Ja polecam farby firmy OSMO są naprawde dobre wystarczy dobrać do odpowiedniego drewna i malować
Chyba lepiej zlecić to profesjonaliście, mniej nerwów 
Polecam sprawdzić farby jak i oleje natural-wood.
-
marekmareczek
- Początkujący

Osobiście do takich rzeczy używam farby Osmo, w swojej ofercie mają jakościowe produkty, trzeba tylko wybrać odpowiednią farbę do drewna i malować.
Ja nie malowałam, po prostu mam wymienione fronty i uchwyty. Zamówiłam sobie stolarza i zrobił swoje. znakomity wybór frontow mają w Frontline, polecam frontlinepoland.pl
I połysk, i mat, metaliczne, perłowe...do wyboru do koloru
I połysk, i mat, metaliczne, perłowe...do wyboru do koloru
Jeśli chodzi o malowanie drewna to polecam, wysokiej jakości farby OSMO do drewna 
Co do farb to się nie wypowiem, bo do mebli preferuję folie do oklejania, jednak mogę polecić Ci bardzo dobre wałki do malowania frontów, wałki firmy Faster Tools. Takie małe, bodajże piankowe one są. Efekt świetny dzięki nim wyjdzie.