Witam,
Proszę o pomoc w sprecyzowaniu, czy deweloper wyliczył prawidłowo powierzchnię użytkową lokalu. Obmiar lokalu zgodnie z normą PN-ISO 9836:1997.
Pytanie brzmi czy deweloper powinien doliczać 0,56m za powierzchnię przy drzwiach i oknie balkonowym, zaznaczone czerwonym okręgiem w załączonym obrazku.
Powierchnia użytkowa mieszkania - prawidłowość wyliczenia?
Re: Powierchnia użytkowa mieszkania - prawidłowość wyliczenia?
Jeśli nie ma parapetu i sufit jest wysoki to OK. Jeśli jest parapet wustający poza obrys mieszkania i zmniejsza wysokość to nie mieszkanie. Bo wysokość mierzy się od wartości użytkowej.
Tomasz_Brzeczkowski pisze:Przyczyną smogu w Polsce jest wentylacja grawitacyjna
Parapetu nie ma i sufit jest wysoki. Aczkolwiek wydaje mi się, że jednak wnęki powyżej 0,1m nie powinny być doliczane do powierzchni użytkowej.
Twoje wydaje mi się nie wystarczy!MarcinE30 pisze:Parapetu nie ma i sufit jest wysoki. Aczkolwiek wydaje mi się, że jednak wnęki powyżej 0,1m nie powinny być doliczane do powierzchni użytkowej.
Często bierze się osobę uprawnioną do odbioru mieszkań deweloperskich i to na nich spoczywa sprawdzenie absolutnie wszystkiego od wielkości mieszkania co do 1 cm2. Wiele lat temu kumpel odbierał mieszkanie w Warszawie i taka osoba znalazła błąd na balkonie balustrada była cofnięta o 5 cm na całej długości sumasumarum deweloper musiał poprawiać. za taki audyt kiedyś płaciło się 500 zł w Warszawie.
Tomasz_Brzeczkowski pisze:Przyczyną smogu w Polsce jest wentylacja grawitacyjna
Do powierzchni użytkowej nie są wliczane powierzchnie otworów na drzwi i okna wg PN-ISO 9836:1997.