Fotowoltaika

Fotowoltaika w domu to instalacja składająca się z paneli słonecznych, falownika i odpowiedniego okablowania. Instalacja fotowoltaiczna pozwala wykorzystać energię słoneczną jako nieograniczone źródło zasilania. Panele słoneczne to połączone ogniwa fotowoltaiczne, które produkują energię elektryczną. Dowiedz się czy warto inwestować w fotowoltaikę i jak starać się o dofinansowanie do niej. Poznaj plusy i minusy wykorzystania energii słonecznej jako odnawialnego źródła energii.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

niczka123
Początkujący
Początkujący

Fotowoltaika

Post autor: niczka123 »

Czy instalacje fotowoltaiczne nadachowe są bezpieczne dla konstrukcji budynku? Polecono mi zakup w firmie SPR Polska i widziałam tam szeroką ofertę, która rzeczywiście mnie zainteresowała, ale trochę boje się o dom. Proszę o Wasze opinie.

Konsultant Viessmann
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: Fotowoltaika

Post autor: Konsultant Viessmann »

Wszystko zależy od tego jak się miewa konstrukcja Twojego domu. Jeżeli masz stary dom, którego konstrukcja jest słaba, to każde dodatkowe obciążenie będzie stanowiło dodatkowe zagrożenie. Każda firma wykonawcza przed rozpoczęciem montażu powinna to sprawdzić. Po to też jest wizja lokalna.

W razie czego zawsze zostaje możliwość instalacji na gruncie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje fotowoltaiczne i panele słoneczne”