Witam
Proszę o porade gdyż jestem kompletnie zielony w tym temacie.
Zrobiłem fundament wykonawca stwierdzil ze na izolacje jest za zimno i ze najlepiej będzie zrobić ja na wiosnę.
Teraz okazuje sie ze do okola fundamentu stoi sporo wody w wykopach ok 20-30 cm.
Wykonawca twierdzi ze to w żadnym wypadku nie przeszkadza. Gdyż fundament jest juz zalany i taka woda nie jest w stanie nic mu zrobić czy to prawda co mówi wykonawca?
Ewentualnie podpowiedzcie co zrobić
Woda wokół fundamentów
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
-
Gość10463
Re: Woda wokół fundamentów
dupa nie wykonawca ... zalewasz ławy, robisz izolację poziomą na ławach, stawiasz ściany fundamentowe i izolujesz po obu stronach - nawet przy - 5 można robić hydroizolację w wykopach A jak dupa wykonawca ma pytania niech zapozna się z DIN 18195
Re: Woda wokół fundamentów
Cześć.
Trochę dni już upłynęło od Twojego zapytania...
Dla mnie ważna jest w pierwszej kolejności informacja:
1. W obrębie jakich gruntów wykonaliście wkop fundamentowy: np. piaski, piaski gliniaste, glina, glina piaszczysta (inne).
2. Czy przed pracami było wykonane rozpoznanie geotechniczne a przynajmniej geologiczne (czy ustalono na jakiej głębokości występuje zwierciadło wód podziemnych, z jakimi gruntami będziesz miał do czynienia w poziomie posadowienia i w bezpośredniej bliskości - strefie oddziaływania obiektu budowlanego)?
3. Jeśli nic nie było rozpoznane to czy w momencie wykonywania wkopu fundamentowego w dnie wkopu była jakakolwiek wilgoć (w dotyku grunt wilgotny, mokry ?)?
4. Jakie były grunty w momencie kopania - jakieś warstwowane (jaki jest okoliczny teren, czy w pobliżu płynie ciek, znajduje się rów melioracyjny - czy jest w nim woda, a jeśli tak na jakiej głębokości względem powierzchni okolicznego terenu ?
Napisz mi proszę gdzie jest dom (miejscowość, gmina, numer geodezyjny nieruchomości ... może uda mi się pobieżnie ustalić jakąś przyczynę...)
Trochę dni już upłynęło od Twojego zapytania...
Dla mnie ważna jest w pierwszej kolejności informacja:
1. W obrębie jakich gruntów wykonaliście wkop fundamentowy: np. piaski, piaski gliniaste, glina, glina piaszczysta (inne).
2. Czy przed pracami było wykonane rozpoznanie geotechniczne a przynajmniej geologiczne (czy ustalono na jakiej głębokości występuje zwierciadło wód podziemnych, z jakimi gruntami będziesz miał do czynienia w poziomie posadowienia i w bezpośredniej bliskości - strefie oddziaływania obiektu budowlanego)?
3. Jeśli nic nie było rozpoznane to czy w momencie wykonywania wkopu fundamentowego w dnie wkopu była jakakolwiek wilgoć (w dotyku grunt wilgotny, mokry ?)?
4. Jakie były grunty w momencie kopania - jakieś warstwowane (jaki jest okoliczny teren, czy w pobliżu płynie ciek, znajduje się rów melioracyjny - czy jest w nim woda, a jeśli tak na jakiej głębokości względem powierzchni okolicznego terenu ?
Napisz mi proszę gdzie jest dom (miejscowość, gmina, numer geodezyjny nieruchomości ... może uda mi się pobieżnie ustalić jakąś przyczynę...)
geo-technika.pl