Jak sprawdzić dewelopera?
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
-
Tomek12Tomek
- Zainteresowany

Re: jak sprawdzić dewelopera?
Świetne rady, poważnie myślimy o kupnie czegos swojego, najlepiej od deweloera wlasnie. Podoba mi się mieszkanie w fotoplastykonie, , ale wlasnie nie wiem co z firmą bo opinie ma rozne, chociaż jak się orientowałam i szukałam, to kazda firma ma podzielone opinie
Moim zdaniem najlepiej sprawdzić dewelopera oglądając jego poprzednie inwestycje, im więcej ich ma tym lepiej, pod tym względem bardzo dobrze wypada Atal, buduje ładne osiedla w każdy większym mieście
Wystarczy że przejrzysz opinie w internecie, popytasz wśród znajomych i na pewno czegoś się dowiesz. Ja takim sposobem trafiłam na Family House i nie żałuje, bo to był naprawdę dobry wybór.
Warto też przejrzeć różne fora, w Internecie jest tego dużo.
Warto się chyba przede wszystkim z nim skontaktować. Ustalić jak wygląda współpraca, wszystkie szczegóły. Ja kupując mieszkanie od Family House nie miałem żadnych problemów. A na wszystko o co pytałem dostałem odpowiedź, także wrażenia jak najbardziej pozytywne.
-
Dobrzezamieszkasz
- Początkujący

Pisaliśmy o tym cały artykuł
więcej na PW.
Też jestem zdania, że żeby sprawdzić dewelopera należy się z nim spotkać i dobrze poznać jego ofertę. Jestem z Poznania i jeszcze niedawno ja szukałam dewelopera dla siebie. Postawiłam na Osiedle poznańskie. Może ktoś tak jak ja jest z tych okolic i spodoba mu się ta oferta Osiedle poznańskie. Jakby nie patrzeć moim zdaniem świetna okazja.
Mi kumpel z pracy polecił Home Invest, bo kupował od nich mieszkanie w Wesołej. Ja planuje zamieszkać na Targówku i też się do nich odezwałem. Myślę, że jednak poczta pantoflowa jest najlepsza, bo to pewne źródło. A przynajmniej w moim przypadku się sprawdzili, bo deweloper jest rzetelny i dobrze wywiązuje się z umowy.
Ktoś wcześniej napisał że można sprawdzić po wcześniejszych inwestycjach. To jest rozwiązanie połowiczne. Gdyż dany deweloper mógł dawniej być w lepszej kondycji finansowej niż jest. Dla porównania wiele biur podróży upadło pomimo że kiedyś należały nawet do najlepszych.
To jaki znasz sposób na dokładne sprawdzenie dewelopera? Bo wydaje mi się, że zawsze mogą nas spotkać jakieś niespodzianki. Ja kupuję mieszkanie w Gdyni od Humbaka i wydaje mi się, że to solidna firma. Ale może podpowiesz, na co jeszcze zwrócić uwagę?Tomi751 pisze:Ktoś wcześniej napisał że można sprawdzić po wcześniejszych inwestycjach. To jest rozwiązanie połowiczne. Gdyż dany deweloper mógł dawniej być w lepszej kondycji finansowej niż jest. Dla porównania wiele biur podróży upadło pomimo że kiedyś należały nawet do najlepszych.
-
marekmitan
- Aktywny

Re: Jak sprawdzić dewelopera?
Poszukiwałem mieszkania z tarasem w Krakowie, ale w lokalizacji oddalonej od zgiełku miejskiego. Jedyna inwestycja, która spełnia ten standard to lv development. Po wstępnym kontakcie z deweloperem uważam, że dobrze wybrałem. Jestem na etapie dopinania formalności. Polecam porozmawiać, bo to nic nie kosztuje.
-
adamsobczak90
- Zainteresowany

Zdecydowanie zgadzam się z tym, że jeśli chodzi o mieszkanie to warto wybrać jakąś firmę, która ma doświadczenie i nie zniknie w czasie budowy albo zaraz po zakończeniu i będzie problem z niedoróbkami. Na pewno jeśli chodzi o Kraków to opcją będzie oferta LV Development, w sumie blisko 25 lat w budowaniu mieszkań w Krakowie.
Myślę że lepiej kupować mieszkania od sprawdzonych i znanych deweloperów, na przykład takie mieszkania jak te na osiedlu Apartamenty Dmowskiego, takie które mają funkcjonalne układy mieszkań (np.salon z aneksem) i przestronne balkony.
Ja jak szukałem mieszkania w Krakowie - konkretnie czytałem opinie, pytałem znajomych - a to dosyć znany i pewny deweloper Echo Investment.
Więc też niejako z góry wiedziałem że mogę zaufać. Myślę ze duże znaczenie ma tu opinia innych juz korzystających z tych "usług" deweloperskich.
Więc też niejako z góry wiedziałem że mogę zaufać. Myślę ze duże znaczenie ma tu opinia innych juz korzystających z tych "usług" deweloperskich.
Tak ale trzeba zapłacićTaliczan pisze:Już o tym pisałem. Sprawdźcie po prostu księgi wieczyste nabywanej nieruchomości. Sprawdzicie tam czy deweloper to jedyny właściciel a może tylko współwłaściciel. Sprawdzicie tam również ewentualne hipoteki. Można to zrobić anonimowo przez Internet. I warto aby się potem nie rozczarować.