Kostka brukowa w ogrodzie.
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Re: Kostka brukowa w ogrodzie.
W ogrodzie możemy ścieżki ułożyć z różnego materiału. Mamy tu duże pole do popisu. Bardzo fajnie wyglądają nawierzchnie z kostki ale ciekawym pomysłem są nawierzchnie betonowe które mogą mieć postać i kształt np. desek lub innych materiałów. Warto zajrzeć do tematu http://www.e-ogrodek.pl/a/z-czego-taras ... -9850.html
na spokojnie sciezke lub jakis placyk mozna zrobic w kostki brukowej centrum bruku "na tarasie" czy przed domem, fajnie sie to prezentuje, a jeszcze jak zrobi sie takie marginesy ze zwiru to mega wyglada, na internecie mozna poszukac roznych pomyslow albo poprosic o doradctwo jakiegos architekta czy specjalistow od projektowania ogrodow
Moim zdaniem najlepiej wybrać firmę, która zarówno dostarcza kostkę, jak również świadczy usługi brukarskie. U mnie kostkę układała właśnie taka firma, odpowiednio dobrali materiał, przygotowali podłoże, obsadzili obrzeża. Wszystko zrobione od A do Z, bardzo dokładnie i estetycznie
Kolega wyżej ma rację. Z kostki można też ułożyć fajne alejki w ogrodzie, które będą stanowić dekorację. My tak zrobiliśmy. Trochę kostki brukowej nam zostało po tym, jak zrobiliśmy podjazd i resztę wykorzystaliśmy na ścieżkę. Wygląda bardzo ładnie.
-
tomaszmoryc
- Zainteresowany

Na Mazurach firma Nike jest takim wiodącym producentem elementów betonowych więc i kostka brukowa to u nich ważny produkt. Warto zajrzeć na ich stronę, bo ewentualnie można zobaczyć co tam dokładnie mają w ofercie, jakie wzornictwo na tą chwilę proponują, jakie opcje w katalogu są u nich dostępne.
Jakość kostki brukowej jest oczywiście bardzo ważna, jednak równie ważny jest wybór spoiny. Moim zdaniem, najlepszym wyborem jest tak fuga żywiczna. Jest o wiele trwalsza od piasku, który jest często wykorzystywany w tym celu. Fuga żywiczna, szczelnie wypełnia, szczeliny pomiędzy kostkami i co najważniejsze, nie wypłukuje się pod wodą o wysokim ciśnieniu.
U mnie na tarasie nie sprawdziła się były płytki betonowe zafugowane właśnie w ten sposób i niestety po trzech larach zaczęła się kruszyć a jak ruszyłam karcherem to zaczęła się wypłukiwać ;/ więc ogólnie słabo a jest droga w zakupie 
Jeśli chodzi o producenta kostki brukowej to ja mogę polecić taką firmę jak Pebia. I ja osobiście, i kilkoro moich znajomych mamy u siebie kostkę brukową właśnie od nich i wszyscy są bardzo zadowoleni. Wybór takiego rozwiązania do ogrodu to świetny pomysł, a ten producent oferuje koskę brukową naprawdę dobrej jakości.
Planuje rozpocząć remont ogrodu. Jak pozbyć się kostki brukowej/płytek, które usuwam w ogrodzie za domem? Czy mogą one trafić do pojemnika na odpady zbiorcze w moim mieście (Grofvuil), czy muszę sam zanieść je do centrum recyklingu, czy też muszę wynająć duży pojemnik na odpady?