Regulator temperatury do pompy obiegowej c.o.

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

lukasz
Początkujący
Początkujący

Regulator temperatury do pompy obiegowej c.o.

Post autor: lukasz »

Witam

Posiadam pompe obiegową widoczna na zdjeciu poniżej, chciałbym do niej zakupić regulator temperatury, najlepiej włączający pompe w odpowiednim zakresie temperatury. Przewodowy czujnik z regulatora chciałbym zamontować na rurze zasilającej jak najbliżej pieca.
Jestem ciekaw waszych opini jaki regulator warto kupić i na co warto zwrócić uwagę.

Z góry dziękuje za odpowiedźi

Obrazek

BaB

Post autor: BaB »

Warto kupić taki, który ma funkcję włączania na chwile pompy poza sezonem grzewczym, a pozatym nic więcej nie trzeba (wg nie oczywiście)

Gość

Post autor: Gość »

TP-9 Danfosa posteruje również c.w.

bo
Początkujący
Początkujący

Post autor: bo »

a nie sadzicie ze ten regulator powinien wspolpracowac z kotlem -nie wyobrazam sobie ukladu ktory wylacza pompe a nie wylacza kotla .ponadto nie wariujmy z oszczednosciami zuzycie energi przez taka pompe jest minimalne ponadto w kazdym przyzwoitym na dzisiaj kotle jest taka opcja w regulatorze sterujacym praca kotla

c.o.wiec

sterownik pompy

Post autor: c.o.wiec »

"bo" żal mi cię
a teraz do sedna sprawy - kompletny regulator SP 2000 z LFP Leszno za ok. 150,-
i temat z głowy.

dasior

Post autor: dasior »

zwykły za 70 zł np na www.allegro.pl zakres od 30 C do 50 C zwróć uwagę na długość kabla od czujnika bo nie można go przedłużyć. Możesz również kupić z opcją "lato" żeby raz w miesiacu włączył ci pompę aby się nie zastała w okresie kiedy nie grzejesz ale to już wydaję się zbędnym luksusem nie które mają też wyswietlacz temperatury ale on jest przecież na piecu a ten na sterowniku i tak nieco ja zaniża.

Gość

Post autor: Gość »

Od 8 lat mam zainstalowany na rurze zasilającej zwykły bimetaliczny termostat i nie potrzebne mi żadne kombajny do okresowego włączania latem. Moim zdaniem szkoda kasy na takie luksusy.

Daro

Post autor: Daro »

Bez takiego regulatora skracasz żywotność pompy,co do ceny nie musi on być firmowy.Są
układy do samodzielnego montażu za ok 20zł www.jabel.pl.U mnie taki układ pracuje ok.10 lat.i wszystko gra pompa działa bezawaryjnie i niepracuje bezsensownie gdy temperatura wody spadnie poniżej 30 stopni

Daro

Post autor: Daro »

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”