Zdecydowałem się na panele fotowoltaiczne
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
Maciuszek87
- Aktywny

Zdecydowałem się na panele fotowoltaiczne
Zdecydowałem się na panele fotowoltaiczne u siebie i tak się obecnie zastanawiam jaką firmę wybrać jeśli chodzi o te panele, kto jest w stanie zagwarantować dobry produkt w jakieś rozsądnej cenie. Jak macie w tym temacie jakieś doświadczenia i jesteście w stanie coś zaproponować, podpowiedzieć to chętnie z takich porad skorzystam.
Re: Zdecydowałem się na panele fotowoltaiczne
Wysłać zapytanie do 10 najbliższych firm niech przyślą w odpowiedzi co instalują jakiej firmy i w jakiej cenie. Później wpadasz na forum piszesz co zaproponowali i coś wybierzemy. Cena powinna oscylować w granicy 4000zł/kWp na sprzęcie z górnej półki Jakieś panele Longi inwerter Fronius (ale ten hałasuje gdy się chłodzi), lub Sofar.
Tu z forum nie bierz żadnych namiarów bo to sami naganiacze.
Tu z forum nie bierz żadnych namiarów bo to sami naganiacze.
Tomasz_Brzeczkowski pisze:Przyczyną smogu w Polsce jest wentylacja grawitacyjna
-
Konsultant Viessmann
- Superużytkownik

Ta cena 4000 zł/kWp to przy jakiej mocy instalacji? Przy jakim pokryciu dachowym?
Cena zależy nie tylko od komponentów. Im mniejsza instalacja tym jej cena jednostkowa będzie wyższa. Zawsze tak było i pewnie będzie. A ceny komponentów akurat też zależą od tego jak firma "dogada się" z dystrybutorem, więc te same komponenty mogą mieć różne ceny w zależności od firmy wykonawczej.
Zgadzam się jednak z tym żeby szukać firm w swojej okolicy.
I uwaga ode mnie: nie daj się nabrać na firmy, które oferują pewną dotację z Mojego Prądu, kiedy nabór na kolejny rok nie został jeszcze ogłoszony, bo to ostatnio niestety dosyć popularny trik.
Cena zależy nie tylko od komponentów. Im mniejsza instalacja tym jej cena jednostkowa będzie wyższa. Zawsze tak było i pewnie będzie. A ceny komponentów akurat też zależą od tego jak firma "dogada się" z dystrybutorem, więc te same komponenty mogą mieć różne ceny w zależności od firmy wykonawczej.
Zgadzam się jednak z tym żeby szukać firm w swojej okolicy.
I uwaga ode mnie: nie daj się nabrać na firmy, które oferują pewną dotację z Mojego Prądu, kiedy nabór na kolejny rok nie został jeszcze ogłoszony, bo to ostatnio niestety dosyć popularny trik.
Tak ja wiem że ceny w Vieśśmanie macie wyciągnięte z tyłka i psujecie rynek.
Mój kuzyn montował 10kW za 37200 zł. Inwerter Sofar panele Longi, kolejny znajomy montował 3,6kW panele Lonfi inwerter Frononius cena 14700 PLN. Później dostali pieniądze z mój prąd i cena spadła o kolejne 5000 zł.
W Vieśmanie ceny są około 50% wyższe dodatkowo należy wykupić "gwarancję" 60 zł/miesięcznie i nie ważne że inwerter ma gwarancję producenta Vieśśman jej nie uwzględnia jeśli im nie płacisz haraczu.
Mój kuzyn montował 10kW za 37200 zł. Inwerter Sofar panele Longi, kolejny znajomy montował 3,6kW panele Lonfi inwerter Frononius cena 14700 PLN. Później dostali pieniądze z mój prąd i cena spadła o kolejne 5000 zł.
W Vieśmanie ceny są około 50% wyższe dodatkowo należy wykupić "gwarancję" 60 zł/miesięcznie i nie ważne że inwerter ma gwarancję producenta Vieśśman jej nie uwzględnia jeśli im nie płacisz haraczu.
-
Kasprowicz
- Aktywny

W domu robiłem instalacje i korzystałem z oferty firmy Green Energa. Działają w Stalowej Woli więc też pod kątem lokalizacji mi odpowiadało. Bardzo dobry kontakt z pracownikami, chętnie odpowiadają na każde pytanie odnośnie instalacji więc wiele się można dowiedzieć.
-
Konsultant Viessmann
- Superużytkownik

Tylko że program Mój Prąd na razie nie został jeszcze ogłoszony i wciąż na 100% nie wiadomo no jakich zasadach będzie prowadzony w tym roku. Dlatego branie dotacji pod uwagę jest w tym momencie nie na miejscu. Firmy instalacyjne które to robią w pewnym sensie oszukują klientów.szari pisze:Tak ja wiem że ceny w Vieśśmanie macie wyciągnięte z tyłka i psujecie rynek.
Ceny, które podałeś są atrakcyjne, ale nie oznacza, że to jest standard.
Gwarancji nie "należy" u nas wykupić. Mamy ją w ofercie. Decyzja należy do klienta. A jak już pisałem w różnych postach, cena instalacji zależy również od firm wykonawczych pracujących na naszych produktach.
Ceny które podałem są standardem, wszędzie tylko nie w Vieśśmanie ponieważ udajecie markę premium z którą niczego nie macie wspólnego. No właśnie gwarancję "macie w ofercie" wszędzie indziej jest ona w standardzie a wy macie ją w ofercie buheheheh koń by się uśmiał z takiej firmy. Co do cen to sami wiecie co macie w ofercie i za ile to sprzedajecie i oczywiście komu i po jakiś zniżkach/zwyżkach.Konsultant Viessmann pisze:
Ceny, które podałeś są atrakcyjne, ale nie oznacza, że to jest standard.
Gwarancji nie "należy" u nas wykupić. Mamy ją w ofercie. Decyzja należy do klienta. A jak już pisałem w różnych postach, cena instalacji zależy również od firm wykonawczych pracujących na naszych produktach.