Ariston 100l SGA PL- wyciek wody pomocy!!

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

fish74
Początkujący
Początkujący

Ariston 100l SGA PL- wyciek wody pomocy!!

Post autor: fish74 »

Witam
Jest to pierwszy mój post na tym forum.Otóż mam problem z gazowym podgrzewaczem wody.Jest to Ariston 100l SGA Pl.Dwa dni temu pojawił się wyciek wody na górnej części obudowy w miejscu mocowania daszka z zabezpieczniem.Nie wiem co z tym zrobić,myślałem żeby to zakleić jakimś klejem ale nie wiem czy to dobry pomysł.Było by to zlikwidowanie skutku a nie przyczyny.Może ktoś doradzi.Skąd ta woda??? Co z tym zrobić??Urządzenie ma około 5-6 lat tak że już po gwarancji raczej.Będę wdzięczny za każdą poradę.

adamis
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: adamis »

To raczej na pewno koniec tego boilera.Wyciek u góry świadczy,że blacha w tym miejscu,to sito.Tego nie da się naprawić,a jeśli się to uda,to tylko na chwilę.
Pewnie nie wymieniałeś anody magnezowej,co?
adam

fish74
Początkujący
Początkujący

No to pięknie.Jutro sprobuje zadzwonić do serwisu Aristona , może coś doradzą? A tej anody faktycznie nie wymieniałem nigdy.To dlatego go trafiło?

adamis
Superużytkownik
Superużytkownik

Doradzą zakup nowego Aristona.To pewne.Nie daj się na to namówić,tylko pytaj ile kosztuje sam zbiornik.Przecież cała reszta jest OK.
Wymienianie anody jest warunkiem gwarancji.Trzeba dopinać paragony ich zakupu do gwarancji i wymieniać min. raz w roku.
Anoda właśnie po to jest,by przedłużyć żywotność zasobnika.Zużycie anody i grzanie na wysokich temperaturach to zabójstwo dla stali.
adam

fish74
Początkujący
Początkujący

Dzięki za odpowiedź.Jeszcze jedno pytanie.Czy można wymienić sam zbiornik?Wygląda jakby był nierozbieralny.Jutro się wybiorę do sklepu,gdzie to kupiłem,ciekawe co mi poradzą?

adamis
Superużytkownik
Superużytkownik

Sklep skieruje raczej do serwisu,bo nie słyszałem o tych zbiornikach sprzedawanych w sklepach jako część zamienna.Tylko serwis.
Mogą utrudniać zakup samego zbiornika,ale trzeba się upierać.Powinien być sprzedawany już w piance ocieplającej,bo wyjęcie starego niszczy ją.
adam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”