Rekuperator i niskie temperatury na anemostatach
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Rekuperator i niskie temperatury na anemostatach
Dzień dobry wszystkim,
W nowo wybudowanym domu (100m2) zainstalowałem na poddaszu rekuperator Vaillant recovair var 360/4. Rury wentylacyjne rozprowadzone są na nieużytkowym poddaszu nieogrzewanym. Firma ułożyła je na warstwie izolacyjnej stropu (wełna 2x15cm) a ja od góry ociepliłem je dodatkową, 10 centymetrową warstwą wełny ISO-MATA 0.036. Dodatkowo dla jednostki centralnej i skrzynek rozdzielnych wykonałem pomieszczenie ocieplone 20 cm wełną ISOVER 0.040. W pomieszczeniach mieszkalnych mamy jakieś 21-22 stopnie.
Niestety efekt jest taki, że z anemostatów wieje wciąż chłodne powietrze. Poniżej podam dwa pomiary:
Wczoraj godzina 21:00
Temp. Zew 11 stopni – nawiew 17.5
Dziś rano: zew 3.5 stopni – nawiew 14.5 :/
Przepływ w nocny ustawiony mam na 100m w dzień coś około 150m. Nie wiem gdzie dalej szukać przyczyny. Firma, która montowała instalację podsumowała problem stwierdzeniem „proszę ocieplić poddasze”. Musiałbym zakupić jakieś 170metrów dobrej wełny, czyli 3-4 tyś. Szkoda takich pieniędzy tak aby tylko dowiedzieć się, że to nic nie dało.
Z góry dziękuję za wszelkie porady.
W nowo wybudowanym domu (100m2) zainstalowałem na poddaszu rekuperator Vaillant recovair var 360/4. Rury wentylacyjne rozprowadzone są na nieużytkowym poddaszu nieogrzewanym. Firma ułożyła je na warstwie izolacyjnej stropu (wełna 2x15cm) a ja od góry ociepliłem je dodatkową, 10 centymetrową warstwą wełny ISO-MATA 0.036. Dodatkowo dla jednostki centralnej i skrzynek rozdzielnych wykonałem pomieszczenie ocieplone 20 cm wełną ISOVER 0.040. W pomieszczeniach mieszkalnych mamy jakieś 21-22 stopnie.
Niestety efekt jest taki, że z anemostatów wieje wciąż chłodne powietrze. Poniżej podam dwa pomiary:
Wczoraj godzina 21:00
Temp. Zew 11 stopni – nawiew 17.5
Dziś rano: zew 3.5 stopni – nawiew 14.5 :/
Przepływ w nocny ustawiony mam na 100m w dzień coś około 150m. Nie wiem gdzie dalej szukać przyczyny. Firma, która montowała instalację podsumowała problem stwierdzeniem „proszę ocieplić poddasze”. Musiałbym zakupić jakieś 170metrów dobrej wełny, czyli 3-4 tyś. Szkoda takich pieniędzy tak aby tylko dowiedzieć się, że to nic nie dało.
Z góry dziękuję za wszelkie porady.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Re: Rekuperator i niskie temperatury na anemostatach
Wentylację z odzyskiem ciepła robi się wewnątrz w strefie grzania, ma ona nie tylko odzyskiwać ciepło, ale i odprowadzać wodę. Trafił Pan na firmę, która się na tym nie zna.
a nawiew, to 20-30m3/h na osobę. Przy mrozach bliżej 20.
rekuperacja od 1989r
Z tego samego powodu Tomek Brzęczykowski zamknął swój sklep otwierany w 90r razem z premierem Norwegii. Takie bajki opowiadał 30 lat temu i do dziś mu tak zostało.
Tomasz_Brzeczkowski pisze:Przyczyną smogu w Polsce jest wentylacja grawitacyjna
co do nawiewu to nas jest akurat trójka, ale to aktualnie mało istotne. Na firmie wykonawczej nie ma co wieszać psów bo o konieczności ocieplenia instalacji to mnie akurat informowali tyle, że ja zbagatelizowałem sprawę.Tomasz_Brzeczkowski pisze:Wentylację z odzyskiem ciepła robi się wewnątrz w strefie grzania, ma ona nie tylko odzyskiwać ciepło, ale i odprowadzać wodę. Trafił Pan na firmę, która się na tym nie zna.
W ocieplonym pomieszczeniu w którym zamontowana jest jednostka centralna mamy średnio od 12 do 15.5 stopni. Z tego co wiem sama centrala mam wewnątrz również jakieś ocieplenie ze styropianu więc (nie wiem czy słusznie) zakłam, że przyczyną są same kanały. Leżą one na ocieplonym stropie od góry ocieplone wełną. O ile w pomieszczeniach gdzie anemostat wyciąga powietrze mamy średnio 21-22 tak na jednostce widzę pomiar o nazwie: Pow.zuż. pobier: 17.5 stopnia ?? Czy jest ono w stanie ostudzić się o 4.5 stopnia lecąc +/- 5 metrowym, ocieplonym kanałem? Mam jeszcze taką myśl, że może w kanałach jest nieszczelność i zaciąga powietrze z chłodnego poddasza.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Proszę zauważyć, ze kanały w wymienniku mają 30cm i powietrze zdąży się praktycznie wymienić ciepłem. Instalację najlepiej robić w korytarzu, bo i nawiewy powinny być jak najdalej od okien.
rekuperacja od 1989r
Ty te debilizmy na poczekaniu wymyślasz? czy masz tak beret zryty alkoholem?Tomasz_Brzeczkowski pisze:Proszę zauważyć, ze kanały w wymienniku mają 30cm i powietrze zdąży się praktycznie wymienić ciepłem. Instalację najlepiej robić w korytarzu, bo i nawiewy powinny być jak najdalej od okien.
Tomasz_Brzeczkowski pisze:Przyczyną smogu w Polsce jest wentylacja grawitacyjna