Jaki okap kuchenny wybrać?
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Re: Jaki okap kuchenny wybrać?
Hej, najlepiej zobacz sobie jak to wyglada na ceneo - https://www.ceneo.pl/Okapy/Szerokosc:od_71_cm_do_90_cm/Typ_okapu:Podszafkowy.htm dzieki i pozdrawiam wszystkich
Niedawno remontowaliśmy kuchnię i właśnie z wyborem okapu mieliśmy największy problem, bo na tym się niestety nie znałam. Długo czytałam i podpytywałam ale postawiliśmy na Electroluxa zintegrowanego z płytą i to idealne rozwiazanie. Nazywa sie Hob2Hood i sprawdza się tak jak sobie tego życzyłam, więc polecam wziąć pod uwagę 
A jak to działa, że płyta electroluxa jest zintegrowana z okapem? Możesz napisać coś więcej?
Wygląda to tak, że z poziomu okapu nie sterujesz nim tylko łączy sie z płytą indukcyjną. Na płycie masz sterowanie okapem. Załącza się tez po ustawieniu automatycznie jak zaczynasz gotowanie tak żeby od razu działać kiedy już trzeba wyciągnąć niepotrzebne zapachy. Nie masz tak, ze zazwyczaj okap włączasz za późno i już niewiele może zdziałać?
oprócz standordowych marketowych, które znajdziesz sklepie to sam wybrałem ten: Okap kuchnenny podszafkowy - pochłaniacz 50 cm Berdsen BE-10-A czarny. Cenie sobie prostotę i ten okap kuchenny spełnia swoją funkcję 

Nie ma nic złego w tym że w sklepach AGD można kupic poszczególne marki. Mojego Electroluxa Hob2Hood wybrałam właśnie w takim sklepie. Lubie mieć możliwość zobaczenia tego co kupuje i zapytania sprzedawcy.
-
mojnowydom
- Początkujący

To są tzw. okapy blatowe, czyli wyciąg (wiatrak) zintegrowany z płytą elektryzną. Nie są tanie, ale ponoć wydajne, ciche no i ich nie widać, ani nie zajmują miejsca. Sami się nad takim zastanawiamy, ale musimy policzyć kaskękamyczka pisze:A jak to działa, że płyta electroluxa jest zintegrowana z okapem? Możesz napisać coś więcej?
Ten zintegrowany okap z płytą electroluxa to ja też mam i jestem bardzo zadowolona z tego rozwiązania. A co do płyty indukcyjnej to wybrałam taką z serii 800 flex bo ma dużą strefę gotowania, a segmenty mogę łączyć w różne konfiguracje.
Jak dla mnie wcale ten Electrolux nie jest drogi, a automatyczne załączanie się jest dla mnie bezcenne.mojnowydom pisze:To są tzw. okapy blatowe, czyli wyciąg (wiatrak) zintegrowany z płytą elektryzną. Nie są tanie, ale ponoć wydajne, ciche no i ich nie widać, ani nie zajmują miejsca. Sami się nad takim zastanawiamy, ale musimy policzyć kaskękamyczka pisze:A jak to działa, że płyta electroluxa jest zintegrowana z okapem? Możesz napisać coś więcej?![]()
![]()
Obecnie nie mam górnych szafek w kuchni. Zastanawiałem się czy się to sprawdzi ale o dziwo bardzo dobrze się to sprawdzilo i jest to wygodne. Talerze oraz szklanki mam w dolnych szafkach, szuflady wygodnie można sobie wysuwać. Zdecydowaliśmy sie na okap kominowy, konkretnie model poniżej. Cenowo znacznie droższa opcja od poprzedniego jaki mieliśmy ale w praktyce sprawdza się o wiele lepiej:
wieksza moc
jest bardziej cichy
jak również pelni funkcję dekoracyjna ( nie było to dla nas najważniejsze, ale miło jest wejśc do kuchni, w której wszystko do siebie pasuje). Ciekawie wyglądają takie cylindryczne https://okapy-kominowe.pl/okap-kominowy ... -or-black/

wieksza moc
jest bardziej cichy
jak również pelni funkcję dekoracyjna ( nie było to dla nas najważniejsze, ale miło jest wejśc do kuchni, w której wszystko do siebie pasuje). Ciekawie wyglądają takie cylindryczne https://okapy-kominowe.pl/okap-kominowy ... -or-black/

Ostatnio zmieniony 25 cze 2020, 10:30 przez martan, łącznie zmieniany 1 raz.
http://www.forumbudowlane.pl/
Wybór okapów jest teraz bardzo duży. Od siebie mogę polecić ta firmę Ciarko Design. W oko wpadł mi okap wyspowy i chyba na niego się zdecyduję. Bardzo odpowiada mi jego design i możliwość sterowania gestami.
Patrzyłam ostatnio na nowości i ciekawostki ale chyba ta opcja Hob2Hood jest obecnie na topie. Myślę że fajna opcja i plus dla electroluxa.
Kupiłam Hob2Hood i jestem zachwycona
Jakby ktoś się nie mogł zdecydować, Świetna opcja takie zintegrowanie okapu z plytą. Okap działa w tle a ja nie musze się już nim przejmować, robi całą robote za mnie.
-
beata.lisek
- Zainteresowany

Chciałabym, by moja kuchnia wyglądała jak ta tutaj, również z takim pochłaniaczem: https://www.mirjan24.pl/content/316-nowoczesna-kuchnia
- Złotowłosa
- Superużytkownik

Podszafkowy. Spełnia swoje zadanie a zawsze można tam coś przechować. Wychodze z założenia że w kuchni nigdy za mało szafek. A przechowywanie różnie. Rzeczy których naprawdę bardzo rzadko się używa. Książki z przepisami zestaw naprawczy do szycia szmatki do zlewu zawsze znajdzie się jakiś pomysł na zagospodarowanie tej przestrzeni
Ja mam tam ksiązki kucharskie plus dodatkowo miejsce na router - jest tam wiele kabli a tak mam je schowane oraz nie walają się po całym mieszkaniu co jest moim zdaniem super