Łaty i kontrłaty
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
Łaty i kontrłaty
Łaty i kontrłaty dachowe to drewniane elementy konstrukcji dachu. Stosuje się je w przypadku dachów spadowych... Przeczytaj temat >>
Redakcja
Łaty i kontrłaty
Brakuje mi tu informacji, że łata jest materiałem budowlanym konstrukcyjnym, który powinien mieć od 1.01.2012 r. oznakowanie CE
Zgadzam się z P.Burek.Drewno konstrukcyjne na więżby dachowe powinno posiadać atest lub certyfikat producenta.Ponieważ ta sprawa na dzień dzisiejszy nie jest właściwie określona przepisami,proszę uprzejmie o wyjasnienie dogłębne tego tematu.Pomijam klasy drewna które obowiązują zgodnie z PN.Producenci i sprzedawcy również nie przestrzegają obowiązku wystawiania takiego dokumentu!!???
Re: Łaty i kontrłaty
Praktyczne łaty ma Schedpol w swojej ofercie. Korzystam już od dłuższego czasu z ich produktów i jestem zadowolony. Lekkie z profili aluminiowych co jednak ma kolosalne znaczenie jak się długo z takim przedmiotem w ręce pracuje. Mają murarskie i też nieco inne tynkarskie w ofercie. Co do szczegółów technicznych i budowy łat to na stronie http://www.schedpol.pl/narzedzia/main.php?lang=pl&menu_poz1&dzial=o_ofercie są dokładnie opisane.
Łaty i kontrłaty - alternatywa dla sztywnego poszycia dachu
łaty dachowe w blachtex są dostepne od reki. Super sprawa
Re: Łaty i kontrłaty
Czy łaty i kontrłaty powinny być impregnowane? Chodzi mi o ten typowy, standardowy zielony impregnat. Dach będzie z blachodachówki. Słyszałem opinie, że impregnat solny może mieć zły wpływ zarówno na membranę jak i blachodachówkę. Czy to prawda, że w razie czego, gdyby coś działo się z blachodachówką to gwarancja nie zostanie uznana ze względu na posiadanie zaimpregnowanych łat i kontrłat?
Z drugiej strony boję się, że w niezabezpieczone łaty może wejść jakaś choroba drewna lub robale.
Z trzeciej strony impregnowanie dosyć świeżych łat w dodatku pędzlem jest raczej mało skuteczne. Ponoć impregnacja powinna być ciśnieniowa - tak żeby drewno po przecięciu było zielone w środku.
Impregnować czy nie impregnować?
Z drugiej strony boję się, że w niezabezpieczone łaty może wejść jakaś choroba drewna lub robale.
Z trzeciej strony impregnowanie dosyć świeżych łat w dodatku pędzlem jest raczej mało skuteczne. Ponoć impregnacja powinna być ciśnieniowa - tak żeby drewno po przecięciu było zielone w środku.
Impregnować czy nie impregnować?