kiedy płytki??
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
-
madzieja_g
- Początkujący

kiedy płytki??
Witam mam pytanie
do połowy pazdziernika bede miała wylane wylewki i wykonane tynki natryskowe w domu. i zastanawia mnie jedna rzecz, kiedy bede mogła kłaść płytki w łazienkach i podłogi drewniane i z plytek??
bardzo prosze o pomoc
do połowy pazdziernika bede miała wylane wylewki i wykonane tynki natryskowe w domu. i zastanawia mnie jedna rzecz, kiedy bede mogła kłaść płytki w łazienkach i podłogi drewniane i z plytek??
bardzo prosze o pomoc
Chodzi o tynki gipsowe,tak?Przy takich tynkach wilgoć utrzymuje się w budynku bardzo długo.Nawet,jak działa ogrzewanie może to trwać nawet do wiosny.
Mój klient suszył taki budynek całą zimę.Spalił 4 tony groszku, okna były cały czas uchylone a woda i tak spływała po ścianach.
Kładzenie drewnianej podłogi w takiej sytuacji jest bez sensu.Zaraz się wypaczy.
Widziałem tak zniszczoną podłogę,która była położona 3 tygodnie po wylewkach.
Mój klient suszył taki budynek całą zimę.Spalił 4 tony groszku, okna były cały czas uchylone a woda i tak spływała po ścianach.
Kładzenie drewnianej podłogi w takiej sytuacji jest bez sensu.Zaraz się wypaczy.
Widziałem tak zniszczoną podłogę,która była położona 3 tygodnie po wylewkach.
adam
-
Sebastian R
- Początkujący

Re: kiedy płytki??
Najlepiej poproś w sklepie z parkietami o usługę pomiaru wilgotności podłoża - sprawdzą i doradzą kiedy będzie można coś z tym zrobić.
Nie radzę co kolwiek teraz po tynku wykonywać z tych rzeczy . Szcególnie w tej porze roku , kiedy nie można wietrzyć pomieszczeń. Wilgoć na dworze i zimno tym bardzie mają wpływ na nie osuszanie ścian .Zaprawy gipsowe nie nawidzą wilgoci . Ogrzewanie przy mokrych świeżo tynkowanych murach nie wiele da w tej porze roku. Poczekać trzeba napewno co najmniej do wiosny. Płytki się odparzą, a panele powykręcają. Pozdrawiam
Aby przyspieszyć dalszy etap prac na budowie.
Najlepiej zainstalować osuszacz powietrza.Dobrej klasy osuszacz wytrąca z powietrza około 100 lit. wody na dobę.W okresie zimowym należy utrzymać temperaturę w pomieszczeniach powyżej zera.Jest to metoda niewspółmiernie wydajniejsza od naturalnego suszenia(wietrzenie, ogrzewanie i.t.p.) obiektu.Okres osuszania skraca się o około 50 - 70%
Najlepiej zainstalować osuszacz powietrza.Dobrej klasy osuszacz wytrąca z powietrza około 100 lit. wody na dobę.W okresie zimowym należy utrzymać temperaturę w pomieszczeniach powyżej zera.Jest to metoda niewspółmiernie wydajniejsza od naturalnego suszenia(wietrzenie, ogrzewanie i.t.p.) obiektu.Okres osuszania skraca się o około 50 - 70%
- KrzysztofS
- Początkujący

- Kontakt:
Jeżeli podniesie się temperaturę w pomieszczeniu do około 15-20 st. C, i zastosuje się wysokowydajne osuszacze powietrza wraz z wentylatorami, które ukierunkują suche powietrze na zawilgocone miejsca (ściany, posadzki) to osuszenie pomieszczenia około 20m2 wynosi około 5 dni. Aby położyć parkiet trzeba zejść do wilgotności posadzki 2,2 % wilgotności wagowej, panele podłogowe wymagają mniejszych norm wilgotności, tak jak płytki itp. Aby prowadzić dalsze prace wykończeniowe (cekolowanie, malowanie) trzeba doprowadzić wilgotność ścian do około 55% wilgotności względnej. Przy zastosowaniu kilku osuszaczy i wentylatorów można wykonywać dalsze prace po nawet około jednym tygodniu.