Jaką elewację na dom ?
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
- Złotowłosa
- Superużytkownik

Re: Jaką elewację na dom ?
Elewacja biała domu - jaki tynk? W składzie nam mówią że na biała elewacje nie ma potrzeby czystego silikonowego i żeby wziąć silikonowo-silikatowego - mam nieco mętlik w głowie.
Zastanawiam sie obecnie nad Schomburg TAGOCON-F .
Jak wybieraliście rowniez kolor? Zastanawiam sie nad kupieniem sobie tynku w śnieżnej bieli, a nad kupieniem sobie tynku w kolorze złamanej bieli. Śnieżna biel podoba mi sie bardziej, ale może złamana będzie bardziej praktyczna?
Zastanawiam sie obecnie nad Schomburg TAGOCON-F .
Jak wybieraliście rowniez kolor? Zastanawiam sie nad kupieniem sobie tynku w śnieżnej bieli, a nad kupieniem sobie tynku w kolorze złamanej bieli. Śnieżna biel podoba mi sie bardziej, ale może złamana będzie bardziej praktyczna?
Możesz wziąć pod uwagę także mineralny płytki klinkierowe. Ja zamówiłem swoje od firmy Elastolith. Charakteryzują się niską ceną, łatwym montażem, ciekawym designem oraz wysoką trwałością.
-
oe_foveotech
- Aktywny

Szanowni Państwo,
Jeżeli zastanawiają się Państwo nad aplikacją tynku cienkowarstwowego, to rekomenduję wykorzystać tynk modelowany Foveo-Tech TSS 05. Jest to tynk silikatowo-silikonowy, przygotowany na bazie dyspersji krzemianowo potasowych i kombinacji żywic syntetyczno-silikonowych oraz kruszywa marmurowego i wypełniaczy. Dzięki temu jest bardzo elastyczny, przyczepny do podłoża, charakteryzuje się trwałością oraz długim czasem obróbki. Pozwala na kreowanie różnego rodzaju efektów, jak deska, beton, piaskowiec, trawertyn. Jest dostępny w 318 kolorach
Jeżeli zastanawiają się Państwo nad aplikacją tynku cienkowarstwowego, to rekomenduję wykorzystać tynk modelowany Foveo-Tech TSS 05. Jest to tynk silikatowo-silikonowy, przygotowany na bazie dyspersji krzemianowo potasowych i kombinacji żywic syntetyczno-silikonowych oraz kruszywa marmurowego i wypełniaczy. Dzięki temu jest bardzo elastyczny, przyczepny do podłoża, charakteryzuje się trwałością oraz długim czasem obróbki. Pozwala na kreowanie różnego rodzaju efektów, jak deska, beton, piaskowiec, trawertyn. Jest dostępny w 318 kolorach
Moim zdaniem ciekawym rozwiązaniem są drewniane lub ceglaste wstawki na elewacji, w moim przypadku decyzję podejmowaliśmy razem z biurem projektowym DD Projekt i jestem zadowolona.
Widziałem je już położone. Znaczy sie nie u Ciebie, ale na elewacji. W Łodzi EC1 Wschód na pewno było wykańczane tą płytką. Sam byłem ciekawy jak to trwałe jest, bo dla mnie to było nowe rozwiązanie. Chyba wcześniej w kraju nie było montowanych takich systemów. A teraz patrząc z perspektywy czasu, nadal to jest na elewacji. I wygląda całkiem dobrze. A renowacja EC1 to był chyba 2010 rok, więc trochę czasu minęło.DarekK80 pisze:Możesz wziąć pod uwagę także mineralny płytki klinkierowe. Ja zamówiłem swoje od firmy Elastolith. Charakteryzują się niską ceną, łatwym montażem, ciekawym designem oraz wysoką trwałością.
Część, bez względu na to, na która elewacje się zdecydujesz pamiętaj o dobrej asekuracji prac na wysokościach.
-
szymiszymi
- Zainteresowany

U mnie dom prawie 250 metów. Elewację oraz hydroizoalcję robiła jedna firma Murax. Powiem szczerze, że jestem bardzo zadowolony. Styropian grafit 20, na to potem wszystkie inne materiały. Robota zrobiona estetycznie, z dbałością o szczegóły, bez zabrudzeń okien czy orynnowania. To dla mnie mega plus
Ej, a możesz mi wyjaśnić na czym polega "mineralność" płytek klinkierowych?DarekK80 pisze:Możesz wziąć pod uwagę także mineralny płytki klinkierowe.
O ich podstawowych właściwościach i wariantach wiem bardzo dużo. I bardzo sobie je chwalę, choć u siebie mam materiały Feldhausa. Tylko u nich, na stronie www.feldhaus.pl/cegly-klinkierowe-elewacyjne nic nie było o płytkach "mineralnych".
To jakaś specjalna odmiana?!?