Dom szkieletowy / Ogrzewanie
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Dom szkieletowy / Ogrzewanie
Witam,
Temat często poruszany ale wydawać się może, że każdy przypadek jest trochę inny.
Nasz przyszły dom - szkieletowy, parter 109m2, poddasze użytkowe ok 50m2 (w pierwszym etapie zamknięte - będzie adaptowane w przyszłości).
Technologia szkieletowa, sciana zewnętrzna 24cm (steicoZELL, steicoPROTECT). U=0,15 W/m2K. Dom spełniający warunki WT2021.
Chcemy instalować wentylację mechaniczną oraz klimatyzację.
Brak gazu na działce - niby jest u sąsiada, ale temat ciężki - nie będę się fatygował nawet bo człowiek nie jest przyjazny, więc zostaje nam prąd. Będą panele FV (około 5 kWp - zależnie od tego ile będzie brało ogrzewanie).
Chcę wybrać jeden system na ogrzanie całego domu. Nie jestem super związany z jakąkolwiek technologią, nie mam preferencji. Nie szczególnie zależy mi też na podłogówce.
Na chwilę obecną mnogość rozwiązań trochę mnie przytłacza - dlatego zwracam się do was z prośbą o pomoc.
Czym najlepiej w prądzie grzać taką chatę?
Temat często poruszany ale wydawać się może, że każdy przypadek jest trochę inny.
Nasz przyszły dom - szkieletowy, parter 109m2, poddasze użytkowe ok 50m2 (w pierwszym etapie zamknięte - będzie adaptowane w przyszłości).
Technologia szkieletowa, sciana zewnętrzna 24cm (steicoZELL, steicoPROTECT). U=0,15 W/m2K. Dom spełniający warunki WT2021.
Chcemy instalować wentylację mechaniczną oraz klimatyzację.
Brak gazu na działce - niby jest u sąsiada, ale temat ciężki - nie będę się fatygował nawet bo człowiek nie jest przyjazny, więc zostaje nam prąd. Będą panele FV (około 5 kWp - zależnie od tego ile będzie brało ogrzewanie).
Chcę wybrać jeden system na ogrzanie całego domu. Nie jestem super związany z jakąkolwiek technologią, nie mam preferencji. Nie szczególnie zależy mi też na podłogówce.
Na chwilę obecną mnogość rozwiązań trochę mnie przytłacza - dlatego zwracam się do was z prośbą o pomoc.
Czym najlepiej w prądzie grzać taką chatę?
Re: Dom szkieletowy / Ogrzewanie
Proponuję ogrzewanie domu podczerwienią.
Proszę zapoznać się z możliwościami jakie daje ogrzewanie na podczerwień na naszej stronie internetowej www.enerbau.pl
W zakładce koszty ogrzewania można znaleźć wiarygodne informacje o zużyciu energii
w domach ogrzewanych podczerwienią.
https://enerbau.pl/koszty-ogrzewania/
Proszę zapoznać się z możliwościami jakie daje ogrzewanie na podczerwień na naszej stronie internetowej www.enerbau.pl
W zakładce koszty ogrzewania można znaleźć wiarygodne informacje o zużyciu energii
Serdecznie dziękuję za odpowiedź.Enerbau pisze:Proponuję ogrzewanie domu podczerwienią.
Proszę zapoznać się z możliwościami jakie daje ogrzewanie na podczerwień na naszej stronie internetowej http://www.enerbau.pl
Czy zajmujecie się montażem na terenie całej polski? Chodzi o województwo dolnośląskie. Widzę na waszej stronie, że montujecie również promienniki firmy Atlantic. Jaka jest Pana opinia na rozwiązaniu typu: sypialnie na grzejnikach Solius, salon/jadalnia/kuchnia na grzejnikach Divali, również firmy Atlantic.
Dodatkowo - jaka jest różnica pomiędzy promiennkiem (np Ecosun) a grzejnikiem konwektorowo-promiennikowym?
Pozdrawiam
Do nowych, niskoenergetycznych budynków zalecamy ogrzewanie powierzchniowe, podłogowe lub sufitowe.
Promienniki są dobrym rozwiązaniem dla starszych, słabo izolowanych domów.
Montujemy na terenie całego Kraju.
W takim razie mam pytanie dotyczące tych powierzchniowych rozwiązań. Jak to funkcjonuje? Z tego co rozumiem - taka folia jest pod panelami lub regipsem. Czy w takim razie taka folia nagrzewa tą przeszkodę (np regipis) i wtedy one oddają ciepło czy może jednak promieniowanie to przenika przez te materiały?Enerbau pisze:Do nowych, niskoenergetycznych budynków zalecamy ogrzewanie powierzchniowe, podłogowe lub sufitowe.
Laik jestem, koncepcja jest dla mnie trochę "magiczna"
Ponieważ temat jest złożony, łatwiej będzie wytłumaczyć go telefonicznie.
Proszę o telefon. 533 497 667
Proszę o telefon. 533 497 667
-
Konsultant Viessmann
- Superużytkownik

Ja mogę zaproponować pompę ciepła - szczególnie jeśli jesteś zainteresowany fotowoltaiką. To obecnie najbardziej efektywne połączenie, które pozwoli Ci zejść z rachunkami do zera, no i oczywiście jest maksymalnie przyjazne dla środowiska.
Pompa ciepła do mnie średnio przemawia. Brzmi jak bardzo duża komplikacja i wysokie koszty początkowe (Pompa + podłogówka). Czy może się mylę i ceny nagle spadły?Konsultant Viessmann pisze:Ja mogę zaproponować pompę ciepła - szczególnie jeśli jesteś zainteresowany fotowoltaiką. To obecnie najbardziej efektywne połączenie, które pozwoli Ci zejść z rachunkami do zera, no i oczywiście jest maksymalnie przyjazne dla środowiska.
-
Konsultant Viessmann
- Superużytkownik

Koszty inwestycyjne są wyższe, ale oszczędności na rachunkach za ogrzewanie już po kilku latach je rekompensują. Obsługa systemu nie jest w ogóle skomplikowana, wręcz przeciwne- jest całkowicie bezobsługowa. Z pompami ciepła faktycznie najlepiej współpracuje ogrzewanie podłogowe, ale koszt jego wykonania jest podobny do instalacji grzejnikowej
Ciekawe projekty estetycznych i praktycznych domów szkieletowych wraz z gotowymi rozwiązaniami w kwestii ogrzewania wykonuje Skandic Hus. Można polegać na ich profesjonalizmie i doświadczeniu.
-
Konsultant Viessmann
- Superużytkownik

Warto wspomnieć, że nie tak dawno ruszyła nowa kampania informacyjna Dom z Klimatem, która promuje wykorzystanie w domach ekologicznych rozwiązań, ale także wyboru do budowy naturalnych surowców. Jednym słowem promowane są domy drewniane