Ściany wewnętrzne - efekt 'surowego betonu'

Zastanawiasz się z czego budować ściany? Chcesz wiedzieć jakie wykonać tynki? Szukasz pomysłu na ciekawe wykończenie elewacji? W tym dziale znajdziesz porady i inspiracje.

Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl

Lewy888
Początkujący
Początkujący

Ściany wewnętrzne - efekt 'surowego betonu'

Post autor: Lewy888 »

Cześć,

Planuję powoli dalsze prace budowlane po stanie surowym. Chciałbym na ścianach uzyskać efekt surowego betonu, lecz stosunkowo równego, tak by się nic nie sypało, nie kruszyło, nie wystawało nadmiernie. Beton 'poszalunkowy', który jest obecnie na słupach, podciągach itp. jest przesadnie nierówny.

Jak uzyskać taki efekt na ścianie wykonanej z gazobetonu (ściana obecnie surowa). Z czego to wykonać, by dało efekt surowego, ale równego betonu? Chodzi mi mniej- więcej o efekt jak na tej wizualizacji: https://zapodaj.net/017863dab4b52.jpg.html . Zapraw cementowych, tynków cementowych, gotowych betonów itp jest sporo, ale co się sprawdzi najlepiej i będzie stosunkowo łatwo wykonać? Może ciekawy efekt da dodanie jakiegoś pigmentu barwiącego pod koniec mieszania i nie rozmieszanie go w pełni?

Podejrzewam, że sporo osób poleci mi beton architektoniczny. Jednak przy dużej powierzchni materiał wychodzi bardzo drogo. Ale może jest to zdecydowanie najlepsze rozwiązanie? Chociaż wydaje mi się, że położenie go na równo i robienie 'pacek' daje trochę sztuczny efekt, gdy powierzchnia jest duża.

Myślałem o czymś takim: zrobić beton z zaprawy cementowej, dać to na surową ścianę rozprowadzając tak, jakby był tynkiem. Następnie trochę zeszlifować (by wyrównać zadziory i odsłonić nieco pory), po czym zaimpregnować. Co sądzicie o takim pomyśle? Da się ewentualnie jakoś 'zalakierować' beton matowym lakierem, by w wyglądzie był mocno porowaty, a w dotyku gładki?

Edit: tutaj zdjęcie najbardziej zbliżone do efektu, który chciałbym uzyskać: https://zapodaj.net/59ad01e6e86d3.jpg.html . Z Betonu architektonicznego chyba ciężko coś takiego zrobić (wszędzie są filmiki z robienia 'wżerów' packami, co dla mnie słaby efekt daje), wydaje mi się, że to zwykły beton (z zaprawy cementowej murarskiej), który został zeszlifowany. Tylko chyba taką zaprawą nie mogę wykończyć 30m2 ściany na grubość 0,5-1.5 cm, bo pewnie nie ma ona wystarczającego trzymania, czy się mylę?

e-Rzecznik_Magnat
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: Ściany wewnętrzne - efekt 'surowego betonu'

Post autor: e-Rzecznik_Magnat »

Szanowny Panie,
Czy efekt dekoracyjny w postaci surowego betonu chciałby Pan uzyskać tylko w jednym pokoju czy w całym domu? Jeżeli do dekoracji przeznaczony jest jeden pokój, to dobrym rozwiązaniem będzie zastosowanie tynku mineralnego Magnat Beton Style. Jest on łatwy w aplikacji, bardzo dobrze przyczepny do podłoża i w zależności od sposobu wykończenia pozwala na uzyskanie różnorodnych ciekawych efektów, np. charakterystycznych dla betonu wżerów.,. Jeżeli jednak chciałby Pan dekorować całe wnętrze, to najlepszym rozwiązaniem będzie nałożenie zaprawy cementowej i jej późniejsze szlifowanie albo aplikacja tynku gipsowego i nadanie mu odpowiedniej struktury.

Lewy888
Początkujący
Początkujący

Re: Ściany wewnętrzne - efekt 'surowego betonu'

Post autor: Lewy888 »

Dziękuję za odpowiedź. Myślałem raczej o całym wnętrzu. Czy m to być zaprawa cementowa murarska czy zaprawa cementowa tynkowa? A może jakaś zaprawa cementowo - wapienna?? Jakiś konkretny produkt mógłby Pan polecić?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ściany elewacje fasady ”