Strop żelbetowy bez wieńca
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
Strop żelbetowy bez wieńca
Kierownik budowy powiedział, że nie musimy stosować wieńca w stropie żelbetowym, czy tak można, wiem, ze kiedyś tak robiono, co się zmieniło?
Wieńca nie trzeba wykonywać o tyle, że można go wykonstruować w obrysie samego stropu (ukryć w nim). Pytanie czy to ma sens i czy istotnie przyspieszy prace albo obniży koszty budowy?
W odróżnieniu od lekkiego stropu drewnianego, stropom ciężkim należy na ogół zapewnić jakąś ograniczoną swobodę obrotu w miejscu oparcia, nawet umowną. Oparcie całości bezpośrednio na murze może prowadzić do nadmiernych koncentracji naprężeń, które szczególnie w materiałach takich jak silka czy gazobeton prowadzą do kruchych pęknięć pojawiających się 10-15cm pod krawędzią oparcia.
W odróżnieniu od lekkiego stropu drewnianego, stropom ciężkim należy na ogół zapewnić jakąś ograniczoną swobodę obrotu w miejscu oparcia, nawet umowną. Oparcie całości bezpośrednio na murze może prowadzić do nadmiernych koncentracji naprężeń, które szczególnie w materiałach takich jak silka czy gazobeton prowadzą do kruchych pęknięć pojawiających się 10-15cm pod krawędzią oparcia.
Tak jest! I wieniec ma równiez zadanie spięcia geometrii stropu (szczególnie dla stropów gęstozebrowych typu Teriva jako wsparcie prętów rozdzielczych)Superbia pisze:Wieńca nie trzeba wykonywać o tyle, że można go wykonstruować w obrysie samego stropu (ukryć w nim). Pytanie czy to ma sens i czy istotnie przyspieszy prace albo obniży koszty budowy?
jak i quasi-rozłożenie (dla ukrytych w stropie) jak i rozłozenie (dla klasycznych wieńców) obciążen z podparć belek których brak może wywołać to co Superbia powiedział.
Anika82 wyjaśnij mu, że to nie do końca tak jest jak mu się wydaje. Nie wystarczy kilka prętów ułożonych wzdłuż ściany górą i dołem, albo co gorsza tylko dołem. Trzeba te pręty scalić w jeden ustrój strzemionami. Wieniec może być wykonany w płaszczyźnie stropu. Strzemiona zapewniają wspólną pracę układu prętów.
Wiesz co Superbia a moze on myśli o wieńcu z trzech drutów+ trójkątnym strzemieniu.Superbia pisze:Anika82 wyjaśnij mu, że to nie do końca tak jest jak mu się wydaje. Nie wystarczy kilka prętów ułożonych wzdłuż ściany górą i dołem, albo co gorsza tylko dołem. Trzeba te pręty scalić w jeden ustrój strzemionami. Wieniec może być wykonany w płaszczyźnie stropu. Strzemiona zapewniają wspólną pracę układu prętów.
Ja tam lubię dać normalną beleczkę z dodatkowym prętem z "6" na łatwe oparcie prętów dolnego zbrojenia płyty
Mówmy szczerze zakładając że ten domek ma do 100 m obwodu, to wówczas dodatkowe do 110 kg stali (w stosunku do propozycji Kierownika Budowy) na obwodzie takiego budynku naprawdę nie robi aż takiej różnicy w kosztach jak np trzepnąć się o choćby o 1 cm na betonie stropu
No to dyskusja zaczyna byc licytacją
Anika82 powiem tak sa przypadki ze ludzie wchodza na zamarznięte jezioro i się jakoś lód pod nimi nie załamał się.
Tylko zadaj sobie pytanie czy wpusciłabyś na niesprawdzony lód swoje dzieci?
Jeżeli doświadczeni wykonawcy uzasadniaja Ci taką potrzebę to z czegoś to wynika.
Mimo naszych merytorycznych uzasadnień nie przekonaliśmy Cię.
Decyzja należy oczywiście do Ciebie.Ty razem z Kierownikiem Budowy ponosicie odpowiedzialnoć i ryzyko za usterki/wady o których Ci ty pisaliśmy.
Wszystko tu było powiedziane.
Wybacz ale ja w tym temacie już ...wyczerpałem się
Anika82 powiem tak sa przypadki ze ludzie wchodza na zamarznięte jezioro i się jakoś lód pod nimi nie załamał się.
Tylko zadaj sobie pytanie czy wpusciłabyś na niesprawdzony lód swoje dzieci?
Jeżeli doświadczeni wykonawcy uzasadniaja Ci taką potrzebę to z czegoś to wynika.
Mimo naszych merytorycznych uzasadnień nie przekonaliśmy Cię.
Decyzja należy oczywiście do Ciebie.Ty razem z Kierownikiem Budowy ponosicie odpowiedzialnoć i ryzyko za usterki/wady o których Ci ty pisaliśmy.
Wszystko tu było powiedziane.
Wybacz ale ja w tym temacie już ...wyczerpałem się
Wieniec w ścianie nośnej z elementów drobnowymiarowych (to znaczy murowanej)zapewnia rozłożenie obciążeń z belek stropu gęstożebrowego , zakotwienie prętów zbrojenia górnego itp..Wieniec w budynku niweluje naprężenia w ścianach murowanych związane z nierównomiernym osiadaniem budynku. Na terenach osuwiskowych czy terenach szkód górniczych jest wręcz niezbędny. Jego brak nie przekreśla jakości budynku. Ale to zależy od warunków gruntowych i konstrukcji ścian.