Mały dom czy kupno mieszkania?
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Re: Mały dom czy kupno mieszkania?
ja bym chyba zdecydowała się na mieszkanie, niż om. ale moze dlatego ze wlasnie nie chcę mieszkać poza granicami miasta i dobrze mi blisko centrum. Zresztą niedawno całkiem zainwestowałam w mieszkanie na Osiedlu na Górnej w Kielcach i jestem z tego bardzo zadowolona! nie mogę się doczekać kiedy tam zamieszkam!
-
ewacebula3
- Początkujący

mały domek zawsze będzie lepszy od mieszkania bo masz więciej prywatności, gdzie posiedzieć itp. teraz domy robi się praktycznie bezobsługowe i z oszczędzaniem jak np. fotowoltaika
-
kamilpytka08
- Początkujący

jakby ktoś się zastanawiał nad fotowoltaiką to mam fajną firmę do poleceniaewacebula3 pisze:mały domek zawsze będzie lepszy od mieszkania bo masz więciej prywatności, gdzie posiedzieć itp. teraz domy robi się praktycznie bezobsługowe i z oszczędzaniem jak np. fotowoltaika
-
iwona.kukula1
- Początkujący

napisz do mnie jestem ciekawa kogo polecasz 
-
kamilpytka08
- Początkujący

napisałem wiadomośćiwona.kukula1 pisze:napisz do mnie jestem ciekawa kogo polecasz
Jakbym miała wybierać to chyba jednak wybrałabym mieszkanie, bo tutaj wiem jak się mieszka, a dom by był dla mnie zupełną nowością. Poza tym myślę, że mieszkanie (nie zawsze, ale zazwyczaj) to mniejsze koszty niż dom. I mniej stresów, jak się coś stanie, bo za wiele dużych napraw odpowiada wspólnota, a ja się na tym zupełnie nie znam
mnie nie stać póki co na dom...zresztą nie chcę mieszkać na obrzeżach miasta. Dlatego zdecydowałam sie na kupienie mieszkania w Kielcach. Bardzo fajne osiedle, spokojne, dobra infrastruktura. na prawdę godne uwagi to jest
Zamiast mieszkania polecam dom na Osiedlu Rozalin. Warto zapoznać się z ich ofertą. Świetna okolica.
Ostatnio zmieniony 12 lis 2020, 15:08 przez tomlach, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Marikaaaaaaa
- Początkujący

Jest mega dużo firm prześcigają się ceną i goniącymi promocjami. Ja rozmawiałam z Colmbusem, Sunfeel Energy, Stilo i OZe projekt. Jednak dużo róznych opinii było. Pogadalam z sąsiadem co też ma fotowoltaikę i wybrałam tego samego dostawcę co u niego montowali bo zachwalał.iwona.kukula1 pisze:napisz do mnie jestem ciekawa kogo polecasz
ja kupiłam mieszkanie w Kielcach na osiedlu na Górnej - bardzo fajna okolica, spokojna a osiedle super zorganizowane!
Mały dom kosztuje tyle samo co mieszkanie, a ma się więcej prywatności niż w bloku. Ciekawe propozycje domów i lokalizacji ma w swojej ofercie MFA Michał Filipczuk Architektura. Polecam zapoznać się z ich propozycjami
Nie wiem, raczej nie kupiłbym domu za niecałe 400tys a mieszkanie na osiedlu Gdańskie tarasy już tak, a to bardzo fajne osiedle, jak będę potrzebował ciszy i spokoju mam w pobliżu masę terenów rekreacyjnych
Oczywiście, że dom. Aby zmieścić się z moimi rzeczami potrzebuję minimum 50 metrów kwadratowych a najlepiej 60, żeby pozwolić sobie na oddzielną kuchnię i jakiś pokój oprócz sypialni. Tak, roboty przy domu jest więcej, ale niektórzy to zwyczajnie lubią. Można też mieć małe mieszkanie i domek z ogródkiem na wypady weekendowe - marzenie 
Jednak świadomość, że nad sobą, pod sobą i obok siebie nie masz sąsiada jest bezcenne. Jeśli ktoś ma działkę i samochód na dojazdy - jasne, że wybierze domek. Nawet jednopiętrowy zaspokoi potrzeby w zupełności.
Mieszkanie jest tańsze i dla mnie minusów ma więcej, a jednak to cena przesądza o tym, że jestem skazana na blok od urodzenia. Mam tylko nadzieję, że nie na zawsze...
Ogromnym plusem domu jest możliwość aranżacji poszczególnych pomieszczeń jeszcze na etapie planowania co oszczędzi nam wielu nerwów z przemieszczaniem odpływów, grzejników, gniazdek itd. Dom jest budowany pod nas i odpowiada naszym potrzebom. Planujesz garderobę, przejście z sypialni do łazienki, ukrywasz rury. Mieszkanie w bloku to gotowiec, nad którym często trzeba solidnie popracować a i tak nie będzie idealny ani tani.
Jednak świadomość, że nad sobą, pod sobą i obok siebie nie masz sąsiada jest bezcenne. Jeśli ktoś ma działkę i samochód na dojazdy - jasne, że wybierze domek. Nawet jednopiętrowy zaspokoi potrzeby w zupełności.
Mieszkanie jest tańsze i dla mnie minusów ma więcej, a jednak to cena przesądza o tym, że jestem skazana na blok od urodzenia. Mam tylko nadzieję, że nie na zawsze...
Ogromnym plusem domu jest możliwość aranżacji poszczególnych pomieszczeń jeszcze na etapie planowania co oszczędzi nam wielu nerwów z przemieszczaniem odpływów, grzejników, gniazdek itd. Dom jest budowany pod nas i odpowiada naszym potrzebom. Planujesz garderobę, przejście z sypialni do łazienki, ukrywasz rury. Mieszkanie w bloku to gotowiec, nad którym często trzeba solidnie popracować a i tak nie będzie idealny ani tani.
Zdecydowanie mały domek i przydomowy ogród w którym warto postawić palenisko ogrodowe. Takie palenisko nie niszczy trawnika i daje si e łatwo przenieść, dzięki uchwytom. Szczerze polecam!!
Dom to fajna sprawa tylko zależy też gdzie. Mam 10 ar działkę, sąsiad nade mną i pode mną, w ciągu ostatniej dziesięciolatki wybudowało się ok 10 domów i na tym nie koniec w soboty jeżdżą latem kosisry w całej wsi, sąsiedzi lubią sobie puścić muzykę na podwórku.... chcę do lasu daleko od wszystkich
W wystroju preferuję klimaty Vintage
W wystroju preferuję klimaty Vintage