Witam
Bardzo proszę o poradę w tym zakresie. Rozwiązanie jakie chcę wykonać jest dość banalne lecz z powodu braku wiedzy i doświadczenia nie wiem jak do tego się zabrać.
Otóż:
Jestem w trakcie układania insolacji oświetlenia w mieszkaniu. Chciałbym wykonać coś takiego że przy pomocy zwykłego włącznika ściennego uzyskać efekt kinowy - rozjaśniania i ściemniania się światła. Nie chodzi mi tu o włącznik z regulatorem którym, ręcznie nastawia się poziom nasycenia oświetlenia. Chodzi mi o automat który (po naciśnięciu włącznika) sam rozjaśni światło a następnie ( po naciśnięciu włącznika) sam je powoli wygasi. Instalacja 230V przede wszystkim led. Czy znacie jakieś rozwiązanie?
Pozdrawiam Piotrek
soft start/stop do oświetlenia w domu
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Re: soft start/stop do oświetlenia w domu
Czy nikt nie zna metody jak można to wykonać?
-
ETAK_CHRZANÓW
- Początkujący

Tak znamy taką możliwość . Lecz proszę o informację czy masz możliwość montażu w rozdzielnicy innych elementów ? Na jakim etapie jest "renowacja" ?
czy masz możliwość montażu w rozdzielnicy innych elementów ? Jak najbardziej jest taka możliwość
Na jakim etapie jest "renowacja" ? - w trakcie dlatego istnieje możliwość ingerencji w elektrykę
pozdrawiam
Na jakim etapie jest "renowacja" ? - w trakcie dlatego istnieje możliwość ingerencji w elektrykę
pozdrawiam
-
Maciekelektryk
- Początkujący

- Kontakt:
Witam serdecznie.
Aby uzyskać taki efekt w pomieszczeniu należy przewód z lampy oraz z wyłącznika (2 osobne) poprowadzić do rozdzielnicy elektrycznej. Jeśli takie coś ma być w innych pomieszczeniach to sytuacja jest analogiczna do tej którą opisałem wyżej. Następnie w rozdzielnicy trzeba dla przykładu zamontować przekaźnik bistabilny z funkcją ściemniania firm i wariantów tj. z pamięcią i bez pamięci i innymi rzeczami jest masę. Wszystko zależy od zasobności portfela oraz fantazji. W taki sposób wykonana instalacja elektryczna daje bardzo dużo możliwości. Pozdrawiam,
Aby uzyskać taki efekt w pomieszczeniu należy przewód z lampy oraz z wyłącznika (2 osobne) poprowadzić do rozdzielnicy elektrycznej. Jeśli takie coś ma być w innych pomieszczeniach to sytuacja jest analogiczna do tej którą opisałem wyżej. Następnie w rozdzielnicy trzeba dla przykładu zamontować przekaźnik bistabilny z funkcją ściemniania firm i wariantów tj. z pamięcią i bez pamięci i innymi rzeczami jest masę. Wszystko zależy od zasobności portfela oraz fantazji. W taki sposób wykonana instalacja elektryczna daje bardzo dużo możliwości. Pozdrawiam,
Elektryk firma elektryczna instalacje elektryczne Niepołomice
https://mmelektryka.pl/instalacje-elektryczne-niepolomice/
https://mmelektryka.pl/instalacje-elektryczne-niepolomice/