Jak zostać rolnikiem
-
ArkadiuszKrol
- Superużytkownik

Re: Jak zostać rolnikiem
Ja niedawno nawiązałem współpracę z firmą bioenergia-strzykocin.pl. Zajmują się m.in. zasiewem, zbiorem i transportem ciętej kukurydzy. Gwarantują terminową i profesjonalną realizację usług.
Bardzo ciekawy temat. Ja postanowiłem, że zmodernizuje swoje gospodarstwo. Zamówiłem nowe silosy paszowe, wagę inwentarzową oraz mieszalnik do pasz od firmy zuptor. Jestem bardzo zadowolony z ich jakości oraz niskiej ceny.
-
RomanPaweł52
- Początkujący

Jeżeli ktoś z was szuka firmy, która oferuję sprzedaż rozdrabniaczy słomy i ścielarek do słomy to polecam kontakt do tej firmy DOZAGRO. Takie rozdrabniacze słomy i ścielarki do słomy są bardzo pomocne dla gospodarstw zajmujących się produkcją zwierzęcą.
-
borys.rzepicki
- Początkujący

Rolnictwo to tez biznes. Ucieczka z miasta na wieś to metoda na życie. Połączenie przedsiębiorczego myślenia, smykałki do biznesu oraz przezwyciężenie obawy przed ubrudzeniem sobie rąk – to chyba gwarancja sukcesu. Trudno mi powiedzieć czy popularność tej gałęzi rolnictwa rośnie. Na pewno jest to perspektywiczny biznes. Chodzi o uprawę konopi w skali przemysłowej. Kto będzie pierwszy ten wygrywa. Konopie natomiast mają takie właściwości, że za niedługo mogą zastąpić większość półfabrykatów wykorzystywanych obecnie w przetwórstwie. Co najważniejsze, roślina ta ma bardzo małe wymagania klimatyczne. Można sobie pomyśleć, że to ropa naftowa XXI wieku. Zatem trzeba inwestować w areał, wziąć w leasing maszyny rolnicze, siać i zbierać. Pamiętajmy, kto nie wydaje ten nie zyskuje więc jako rolnik, inwestowałbym a potem zbierał sowite plony.
-
Kacper Biały
- Zaawansowany

Mój znajomy prowadzi hodowlę trzody chlewnej i nie wiedziałem, że to jest aż tak skomplikowane. Mój znajomy kupuję jakieś odżywki do pasz i nawet nie wiedziałem, że takie coś trzeba kupować.
W poprzednich latach miałem wrażenie, że do gruntu nie dociera odpowiednia ilość gnojowicy. Sąsiad poradził mi zakup rozlewacza ślimakowego Fliegl w firmie Kagro. Jestem niezmiernie zadowolony z tej inwestycji. Po takiej formie nawożenia wydajność z hektara wzrasta.
Warto inwestować w nowoczesne maszyny rolnicze. Dzięki nim Twoja praca stanie się wydajniejsza i łatwiejsza. Ja zamówiłem niedawno kosiarkę rotacyjną oraz prasoowijarkę Krone od firmy agromix.agro.pl. Gwarantują precyzyjne i bezawaryjne działanie przez długi czas.
Rolnictwo to bardzo wymagająca branża, której trzeba poświecić sporo czasu ale także zainwestować oszczędności. Przecież maszyny, środki, ochrony roślin, nawozy wszystko to kosztuje.
AniaO - ekspertka jedyna w swoim rodzaju! 
-
wojcik.tomek82
- Początkujący

w obecnych czasach najlepiej być ekologiczynym rolnikiem inwestować w gospodarstwo z oddnawialnych źródeł energii tak jak np. fotowoltaika
-
ewacebula3
- Początkujący

wojcik.tomek82 pisze:w obecnych czasach najlepiej być ekologiczynym rolnikiem inwestować w gospodarstwo z oddnawialnych źródeł energii tak jak np. fotowoltaika
też jestem tego zadania i ja akurat mam ekologiczny dom montaz mi robil zielony volt
-
RomanPaweł52
- Początkujący

Warto rozejrzeć się za dobrymi maszynami rolniczymi i w takiej sytuacji warto popytać znajomych jakie maszyny warto kupić. Mój znajomy polecił na przykład zakup rozdrabniacza i ścielarek do słomy.
-
Jendrula469
- Zainteresowany

Polecam skontaktować się z firmą , która oferuję maszyny rolnicze na sprzedaż tureckiej marki HMS. Firma oferuję sprzedaż takich maszyn jak : rozsiewacze nawozu serii A i S, siewniki pneumatyczne oraz siewniki zbożowe.
Rolnikiem zostać łatwo, ale utrzymać swoje gospodarstwo rolne to już kwestia drugorzędna. Przede wszystkim ważne jest używanie odpowiednich środków. Na przykład od wielu lat używam chemii rolniczej od chemirolu i jestem zadowolony 
Ot to to. niestety utrzymanie gospodarstwa jest trudne. Niby miastowi mówią o te Unii jaka to daje niby pomoc dla rolnictwa. No ale same z nią problemy.tom352 pisze:Rolnikiem zostać łatwo, ale utrzymać swoje gospodarstwo rolne to już kwestia drugorzędna. Przede wszystkim ważne jest używanie odpowiednich środków. Na przykład od wielu lat używam chemii rolniczej od chemirolu i jestem zadowolony
No i z tym zostawaniem by tak nie szalał bo to mimo wszystko trzeba mieć ziemie i sprzęt a to spore inwestycje
Mam odłożone kilkadziesiąt tysięcy i chciałabym być bardziej eko. Gdzie zainwestować w kwestii upraw ekologicznych?