Zadaszenie tarasu

Dachówka ceramiczna, dachówka cementowa a może blachodachówka? Jeżeli stoisz obecnie przed takim wyborem to koniecznie musisz poradzić się innych którzy mają już te doświadczenia za sobą. Zapytaj się, które pokrycie dachowe jest najlepsze.

Moderator: Redakcja e-dach.pl

grudazone
Początkujący
Początkujący

Zadaszenie tarasu

Post autor: grudazone »

Witam.
Wykonuję właśnie zadaszenie tarasu, które będzie wchodzić pod dach domu. Na ścianie mam belkę 14*20 zamocowaną na kotwy chemiczne do żelbetu w ściance kolankowej. W odległości niecałych 3 metrów mam drugą belkę 14*20 wsparta na 4 słupach 14*14. Na to wrzucę krokwie 8*16. Kąt wychodzi 15 stopni. Planowałem na nie dać nadbitkę, membranę, kontrłaty, łaty i dachówkę Creaton Simpla, taką jak na domu.
Niestety za wysoko powiesiłem belkę na murze, bo nie uwzględniłem końcówek krokwi z dachu domu. Mam teraz ok 6-7 cm miejsca a potrzebuje dwa razy tyle żeby zmieścić wszystkie warstwy. I tu moje pytanie, co najlepiej zrobic? Czy można zrezygnować z kontrłat lub łat? Czy można zaciąć krokwie więcej niż 1/3? Czy może lepiej przyciąć końcówki krokwi z dachu domu?
Pozdrawiam

grudazone
Początkujący
Początkujący

Re: Zadaszenie tarasu

Czyli rozumiem że forum martwe? Szkoda, wydawało mi się że czegoś tu się dowiem...

Domores
Aktywny
Aktywny

Post autor: Domores »

Najlepiej obniżyć belkę i zrobić jak należy. Inaczej nie będzie to dobrze wyglądało.

grudazone
Początkujący
Początkujący

Takiej opcji nie mam, pytałem o inne rozwiązania...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Pokrycia dachowe”