Jak oszczędzać energię?
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Re: Jak oszczędzać energię?
Tak oczytany człowiek powinien wiedzieć że elektrownie węglowe można regulować w zakresie 40-100% mocy. Tym samym rankiem można zmniejszyć ich moc aby wieczorem zwiększyć. O tym Tomcio Pompa nie pomyślał?
Tomasz_Brzeczkowski pisze:Przyczyną smogu w Polsce jest wentylacja grawitacyjna
Cześć dobrym pomysłem jest montaż paneli fotowoltaicznych. Jak by był licznik dwukierunkowy to jesteś w stanie zniwelować rachunki
Pozdrawiam
-
Konsultant Viessmann
- Superużytkownik

To oczywiste, że jak inwestujesz w fotowoltaikę sieciową to automatycznie twój licznik jest wymieniany na dwukierunkowyDamianWe pisze:Cześć dobrym pomysłem jest montaż paneli fotowoltaicznych. Jak by był licznik dwukierunkowy to jesteś w stanie zniwelować rachunkiPozdrawiam
Pozdrawiam!
-
adam.watly1
- Początkujący

jak ktoś ma możliwość instalacji paneli fotowoltaicznych to powinien to realizować, żeby zredukować sobie koszty
-
Konsultant Viessmann
- Superużytkownik

Oczywiście, właśnie o tym jest ten wątek. A masz może u siebie? Jaka moc? Wnioski? Który miesiąc w tym roku u Ciebie najlepszy w produkcji?adam.watly1 pisze:jak ktoś ma możliwość instalacji paneli fotowoltaicznych to powinien to realizować, żeby zredukować sobie koszty
-
adam.watly1
- Początkujący

Konsultant Viessmann pisze:Oczywiście, właśnie o tym jest ten wątek. A masz może u siebie? Jaka moc? Wnioski? Który miesiąc w tym roku u Ciebie najlepszy w produkcji?adam.watly1 pisze:jak ktoś ma możliwość instalacji paneli fotowoltaicznych to powinien to realizować, żeby zredukować sobie koszty
najlepsze msc to kwiecien w tym roku ja u siebie mam ok 5kw
-
Konsultant Viessmann
- Superużytkownik

To podobnie jak w wielu instalacjach, bo maj i czerwiec w tym roku były nieco gorsze niż kwiecień. Choć to, że kwiecień tak dobrze wypadł, to w sumie dobre zrządzenie losu w tym wszystkim, bo właśnie wtedy ludzi siedzieli najwięcej w domu, więc może także i autokonsumpcja była na wysokim poziomie.adam.watly1 pisze:Konsultant Viessmann pisze:Oczywiście, właśnie o tym jest ten wątek. A masz może u siebie? Jaka moc? Wnioski? Który miesiąc w tym roku u Ciebie najlepszy w produkcji?adam.watly1 pisze:jak ktoś ma możliwość instalacji paneli fotowoltaicznych to powinien to realizować, żeby zredukować sobie koszty
najlepsze msc to kwiecien w tym roku ja u siebie mam ok 5kw