jak samemu położyć płytki na ścianie?
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Re: jak samemu położyć płytki na ścianie?
Idealna rzadko kiedy się zdarza,wiec może inaczej: taka ściana musi być przede wszystkim prosta. Jeżeli nie jest i w dodatku sam kładziesz płytki bez odpowiedniego doświadczenia- może być ciężko,więc lepiej wcześniej skorzystać z rady fachowca.
płytki ścienne i podłogowe.
Położenie płytek nie jest wcale takie trudne jak może się wydawać. Jednak za pierwszym razem raczej nie zdecydowałbym się na układanie płytek np. w salonie. Prędzej w garażu, jakimś pomieszczeniu gospodarczym. Można dużo czytać, oglądać itp, ale najlepiej jak zacznie się robić pod okiem kogoś doświadczonego. Płytki ceramiczne różnią się czasami rozmiarami - nawet w ramach jednej partii i przy I gatunku. Dla osoby niedoświadczonej może to stanowić problem - choćby podczas fugowania - trochę ciekawych porad znajdziecie na blogu http://www.dekori.eu/content/category/3-Blog_dekori
Na youtubie są filmiki pokazujące krok po kroku co należy robić. Jeśli stwierdzamy, że nie damy rady, ale nie mamy czasu na taką zabawę, to zawsze można zamówić takie flizowanie w tej firmie. Nie bierzmy się za coś, jeśli nie jesteśmy do tego w 100% przekonani.
-
MarekP1974
- Aktywny

Popieram w 100%. Też nie biorę się za coś o czym nie mam pojęcia. Czasami trzeba dać zarobić komuś, kto się na tym zna.fantin pisze:Położenie płytek nie jest wcale takie trudne jak może się wydawać. Jednak za pierwszym razem raczej nie zdecydowałbym się na układanie płytek np. w salonie. Prędzej w garażu, jakimś pomieszczeniu gospodarczym. Można dużo czytać, oglądać itp, ale najlepiej jak zacznie się robić pod okiem kogoś doświadczonego. Płytki ceramiczne różnią się czasami rozmiarami - nawet w ramach jednej partii i przy I gatunku. Dla osoby niedoświadczonej może to stanowić problem - choćby podczas fugowania - trochę ciekawych porad znajdziecie na blogu http://www.dekori.eu/content/category/3-Blog_dekori
-
lucaskruszyna
- Aktywny

Możesz przetestować płytki z rozbiórkowej cegły. Nie jest drogo, natomiast efekty wykończeniowe świetne. Znacznie lepiej wyglądają płytki z cegły rozbiórkowej lica kalibrowane fort bema na żywo niż na zdjęciach. Dwa w tym sklepie masz wsparcie montażowe i pełne oczyszczenie płytek przed współpracą. Zamawiałem już kilka razy, nawet do drobnych projektów garażowych i zero uszkodzeń płytek przy transporcie. Paragon jest, pilnują tego.
-
adamsobczak90
- Zainteresowany

Możesz się zastanowić nad panelami 3d, coś w tym stylu
. Mam od nich panele, właśnie zamontowane kilka miesięcy temu w salonie częściowo i sypialni, żeby wyróżnić jedną ścianę. W Warszawie mi ogarnęli montaż, wszystko w jeden dzień załatwione, więc da się tanio i jakościowo ogarnąć sprawy aranżacji. Panele bardzo fajnie eksponują konkretne części lokalu, jeżeli potrzebujesz nawet ukryć pewne wady techniczne.
. Mam od nich panele, właśnie zamontowane kilka miesięcy temu w salonie częściowo i sypialni, żeby wyróżnić jedną ścianę. W Warszawie mi ogarnęli montaż, wszystko w jeden dzień załatwione, więc da się tanio i jakościowo ogarnąć sprawy aranżacji. Panele bardzo fajnie eksponują konkretne części lokalu, jeżeli potrzebujesz nawet ukryć pewne wady techniczne.Re: jak samemu położyć płytki na ścianie?
Ja myślę o płytkach klinkierowych. Chcę położyć w salonie, w kuchni i w przedpokoju. Myślę, że to przede wszystkim trwała dekoracja
-
e-Rzecznik Śnieżka
- Superużytkownik

- Kontakt:
Szanowni Państwo,
przed położeniem płytek warto zadbać o odpowiednie przygotowanie podłoża. Powinno być ono suche, stabilne, równe oraz oczyszczone z pyłu i zabrudzeń. Do gruntowania powierzchni rekomenduję zastosować grunt szybkoschnący, który można aplikować wałkiem, pędzlem lub natryskowo. Dzięki zastosowaniu gruntu zmniejszymy chłonność podłoża, ujednolicimy je, a także zwiększymy jego przyczepność. Na tak przygotowane podłoże można układać płytki.
przed położeniem płytek warto zadbać o odpowiednie przygotowanie podłoża. Powinno być ono suche, stabilne, równe oraz oczyszczone z pyłu i zabrudzeń. Do gruntowania powierzchni rekomenduję zastosować grunt szybkoschnący, który można aplikować wałkiem, pędzlem lub natryskowo. Dzięki zastosowaniu gruntu zmniejszymy chłonność podłoża, ujednolicimy je, a także zwiększymy jego przyczepność. Na tak przygotowane podłoże można układać płytki.
Moim zdaniem nie jest to na tyle trudne, by nie dało się tego zrobić samemu z co najmniej zadowalającym skutkiem
Wszystko co potrzebne i do przygotowania ściany, i do przyklejania i fugowania zakupisz za nie duże pieniądze. Sprawdź sobie kielnie, krzyżyki itd z firmy Faster Tools, dobra jakość i dość spoko ceny. A jak i co zrobić po kolei znajdziesz na YT. Nie chce robić reklamy, ale bez problemu znajdziesz pewnego gościa, który bardzo dobrze tłumaczy jak i dlaczego właśnie tak należy układać kafle.
Oczywiście, że dasz radę. Obejrzyj filmiki na yt, poczytaj tutaj o układaniu płytek. Zacznij tak jak planujesz w "ukrytych" pomieszczeniach. Wiem, że pośród fachowców bywają prawdziwi mistrzowie, którzy mają do tego naprawdę rękę, poziomicę w oku i tworzą glazurnicze cuda. Natomiast zdecydowana większość prezentuje poziom, który dla naprawdę 99% amatorów jest osiągalny.
Duże znaczenie ma też sama jakość płytek, dobrze jest postawić na płytki równe, solidnych firm: https://www.tubadzin.pl/ Dobrej jakości płytki znajdziesz w ofercie Tubądzina.
Duże znaczenie ma też sama jakość płytek, dobrze jest postawić na płytki równe, solidnych firm: https://www.tubadzin.pl/ Dobrej jakości płytki znajdziesz w ofercie Tubądzina.
http://www.forumbudowlane.pl/