Który dom tańszy w budowie?
Re: Który dom tańszy w budowie?
Tak naprawdę dzisiaj mamy bardzo dużo możliwości jeżeli chodzi o zakup projektu domu. Sam planuję budowę dopiero w dalekiej przyszłości, ale już powoli rozglądam się za jakąś ciekawą propozycją i jak do tej pory zdecydowanie najbardziej do gustu przypadły mi projekty właśnie ze wspomnianego już tutaj MG Projekt . Mają tam bowiem ogromny wybór, jednak zastanawiam się od dłuższego czasu nad tym, jakie rozwiązanie jest praktyczniejsze- dom piętrowy, czy taki z użytkowym poddaszem. Jak sądzicie?
dom za 300 tys. zł to jeszcze możliwe ? (stan surowy zamknięty + wykończenie) w sensie gotowy do zamieszkania, meblowania
Mi bardzo podoba się ten projekt https://www.mgprojekt.com.pl/oszust i chyba go zamówimy. Cena jest przystępna, do tego obok projektu podany jest koszt realizacji. Zawsze marzył mi się duży dom z ogromnym tarasem.
-
robertkrajcarz
- Zaawansowany

Ciekawym rozwiązaniem są domy XS, dużo konkretów o tej technologii masz tu: domxs. Ekstra small, ale z drugiej strony i tak gwarantują więcej przestrzeni niż niejedno mieszkanie. No i domek to domek, zawsze dużo większa niezależność i wygoda niż w bloku.
Jeśli nie wybrałeś zadnego projektu domu radzę zajrzeć na https://www.mgprojekt.com.pl/sielanka i zapoznać się z ofertą. Projekty domów z MG Projekt nie są drogie a koszty budowy są podane przy każdym projekcie. Dzięki temu bez problemu znajdziesz dom który będzie się mieścił w twoim budżecie.
Bardzo wiele zależy tutaj przede wszystkim od projektu, czy wykorzystywanych przy budowie narzędzi i materiałów.
Silver Service - usługi sprzątające
Dom bez piwnicy będzie na pewno o wiele tańszy
Dom bez piwnicy zawsze będzie tańszy
-
andrzejparko
- Zainteresowany

Ale z drugiej strony piwnica się przydaje. Po drugie też nie można patrzeć wyłącznie na cięcie kosztów, bo się zawsze odbywa kosztem jakości wykonania domu. Podam przykład – izolacja + fasada. Izolacja musi być ciągła, fasada zrobiona najlepiej z jednego systemu, a nie ze sztukowanych materiałów. Gorsza izolacja + fasada – większe koszty ogrzewania
- Złotowłosa
- Superużytkownik

Moim zdaniem nie ma się co porywać na budownie dużego domu jesli mamy ograniczone fundusze na budowę. Lepiej zdecydować się na mniejszy domek oraz szybko się do niego wprowadzic niż decydowac sie na duża wille, na którą będziemy musieli brać ogromny kredyt.
Przeglądałam sobie ostatnio projekty domów mniejszych oraz tańszych w budowie oraz spodobał mi się projekt domu Bez z pracowni Domy w Stylu.

Domek nie jest drogi w wybudowaniu i ma dobre parametry cieplne.
Przeglądałam sobie ostatnio projekty domów mniejszych oraz tańszych w budowie oraz spodobał mi się projekt domu Bez z pracowni Domy w Stylu.

Domek nie jest drogi w wybudowaniu i ma dobre parametry cieplne.
Domy szkieletowe są energooszczędne. Taka inwestycja na pewno się zwróci i duży plus, że buduje się je naprawdę szybko.
-
KarolekWielki
- Początkujący

Też myślę że nie warto oszczędzać na wszystkim, natomiast jak się ma ograniczenia też budowałbym ciut mniejszy dom ale na lepszych materiałach. Potem metraż domu do wykończenia też generuje spore koszty.
-
Marina33332
- Początkujący

Lepiej wybrać taki dom, jaki zawsze się marzył i dołożyć trochę pieniędzy. Jeżeli brak Ci pieniędzy możesz starać się o uzyskanie dodatkowej gotówki.
Co jeszcze mogę dodać:
1. Dach tylko płaski bez skosów
2. Koniecznie dom z użytkowa góra a nie wszystko w parterze.
3. Kuchnia tylko częściowo otwarta a nie połączona z salonem. Najgorszy nasz błąd otwarta kuchnia
4. Piwnicy nie mam a bym chciał.
5. Dom budowany na jednolitej płycie fundamentowej na konstrukcji z xps
6. Rekuperacja
7. Nigdy więcej deski Barlineckiej
8. Prywatna łazienka połączona z sypialnia i garderoba. Must have
9. Kable pod kino domowe
10 No i dobrze trzeba się zastanowić nad ogrzewaniem. W obecnych czasach najlepszym rozwiązaniem pod kątem kosztów jest instalacja fotowoltaiczna plus ogrzewanie elketryczne caleo.
1. Dach tylko płaski bez skosów
2. Koniecznie dom z użytkowa góra a nie wszystko w parterze.
3. Kuchnia tylko częściowo otwarta a nie połączona z salonem. Najgorszy nasz błąd otwarta kuchnia
4. Piwnicy nie mam a bym chciał.
5. Dom budowany na jednolitej płycie fundamentowej na konstrukcji z xps
6. Rekuperacja
7. Nigdy więcej deski Barlineckiej
8. Prywatna łazienka połączona z sypialnia i garderoba. Must have
9. Kable pod kino domowe
10 No i dobrze trzeba się zastanowić nad ogrzewaniem. W obecnych czasach najlepszym rozwiązaniem pod kątem kosztów jest instalacja fotowoltaiczna plus ogrzewanie elketryczne caleo.
Robić po prostu z dobrej jakości, praktycznych materiałów. Co do fasady, po prostu sprawdzi się jeden, kompleksowy system. Im bardziej dopasowane do siebie produkty, tym mniej pracy na ekipy, tym również mniejsze ryzyko popełnienia błędów, które psują efekt wizualny na fasadzie