Jakie krzewy, kwiaty i rośliny do ogrodu?
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
-
robertkrajcarz
- Zaawansowany

Re: Jakie krzewy, kwiaty i rośliny do ogrodu?
Cały artykuł jest właśnie na ten temat na co posadzić przy płocie może coś Ci się wyjaśni. Ja się zdecydowałam żeby zasadzić pod płotem wielobarwny aster nowoangielski i zdaje egzamin na piątkę z plusem.
Z chęcią zerknę. Musimy się osłonić od sąsiada.
-
jacekmogliwia
- Zaawansowany

Gdzie kupić różowe maki?
-
pawelszabla
- Aktywny

Pięknie mi zeszłym latem zakwitła alstromeria, lilia Inków
Na stronie Alstromeria są omówione zasady dotyczące sadzenia, uprawy i pielęgnacji. Wbrew pozorom nie jest to wcale skomplikowany w utrzymaniu kwiat, a wygląda świetnie jak już zakwitnie.
U nas jest sporo jagody kamczackiej. Dzieciaki uwielbiają przetwory z jagód - my z żoną zresztą też. Nie ma nic lepszego niż domowej roboty sok czy dżem. Jeżeli chodzi o sadzonki to kupowaliśmy je od gospodarstwa ogrodniczego Szetyńscy - szetynscy.pl . Nie było problemów z przyjęciem się roślin. Ja z dzieciakami zadowolony, a żona ma dodatkowe hobby.
A może borówka amerykańska? Jeśli chodzi o krzewy owocowe, to borówka ma u mnie miejsce nr 1 
Cześć. My w tym roku posadziliśmy u nas kilkanaście iglaków i zastanawiam się, czy przed pierwszą zimą trzeba te drzewka jakoś porządnie zabezpieczyć. Mamy blisko nas sklep z nawozami ale zanim się tam wybiorę chciałbym mieć jakiekolwiek pojęcie czego szukać i o co pytać.
-
krzewiasty
- Początkujący

Jesienią sadzimy drzewka i krzewy. Rośliny iglaste sadzimy do 15 października. We wrześniu wrzosy. Z kwiatów to z pewnością kwiaty cebulkowe i rozsadzamy kłącza. Jesień to bardzo pracowity okres na działce. Od prac jesiennych zależą późniejsze sukcesy w plonach. Listę prac jesiennych w ogrodzie znajdziecie na blogu Inside Your Life.
-
konieczko66
- Zainteresowany

Ja mam u siebie tuję i mają już prawie 3 lata a rosną jak szalone. Moje tuje kupiłem w tej szkółce krzewów ozdobnych i już nie raz miałem okazję się przekonać, że krzewy od nich są zdrowe i najlepsze.
Myślę, że świetnym pomysłem będzie zasadzenie krzewów owocowych. Szeroki wybór sadzonek znaleźć można w sklepach internetowych. Krzewy malin, jeżyn i borówek nie tylko pięknie się prezentują w ogrodzie, ale również zapewniają smaczne i zdrowe owoce. To świetny wybór dla miłośników witamin, którzy nie ufają produktom pochodzącym ze sklepu.
Zdecydowanie polecam Ci zasadzić magnolie na ogródku. Są to piękne kwiaty, które ożywią Twój ogród. Możesz je kupić w tej szkółce Szkolkawrzos, z tego co widzę są aktualnie w promocji, więc tym bardziej radzę się na nie zdecydować. Zastanów się również nad hortensją na pniu.
- Złotowłosa
- Superużytkownik

A ja bym tutaj nie generalizowała i nie pisała jakie rosliny są najlepsze do ogrodu bo tak naprawdę wszystko zalezy od danego ogrodu W jednym ogrodzei lepiej sprawdzą się rośliny, które lubią cień. W drugim ogrodzie lepiej sprawdza się rośliny, które preferuję słoneczko.
Sama w tym roku zakładałam ogród i ładnie rosną
tawuły japońskie - w półcieniu jak i w słońcu
lawenda - w słońcu
dereń jadalny - ciekawa jestem czy wyda owoce
Polecam zaglądać sobie na Pokato. Na portalu ludzie wstawiają swoje ogłoszenia sprzedaży roślin, jak rownież ich wymiany. Dzieki temu mozna urzadzić ogród za grosze
Sama w tym roku zakładałam ogród i ładnie rosną
tawuły japońskie - w półcieniu jak i w słońcu
lawenda - w słońcu
dereń jadalny - ciekawa jestem czy wyda owoce
Polecam zaglądać sobie na Pokato. Na portalu ludzie wstawiają swoje ogłoszenia sprzedaży roślin, jak rownież ich wymiany. Dzieki temu mozna urzadzić ogród za grosze
Drzewka ozdobne do ogrodu to tylko w dom i sad od dawna kupuję. Trafiłam na nich za namową koleżanki i cieszę, że zdecydowałam się zamówić wtedy, bo jakościowo super 
-
Kasprowicz
- Aktywny

Mój ulubiony internetowy sklep w ostatnich miesiącach to skleprolnoprzemyslowy.abstore.pl. Przede wszystkim w ofercie ogrom produktów, nie tylko różne propozycje do ogrodu czy o rolniczym charakterze, ale coś do domu, rożnego rodzaju zabawki, chemia gospodarcza. W sumie baza produktów wydaje mi się, że jest tam cały czas rozwijana, cały czas pojawiają się nowe produkty więc zawsze coś zaskakującego uda mi się tam znaleźć.
-
MarcinJ1985
- Początkujący

Krzewy chyba najlepiej kupować u sprawdzonego dostawcy czy w sprawdzonej szkółce. Ja w tym roku wszystkie rośliny i krzewy kupowałem w tym gospodarstwie u Pana Andrzeja Krzysiaka w miejscowości Spiczyn w Kijanach Kościelnych 27a.