Pompa powietrze-woda - mam dwie oferty, którą wybrać?
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
PawelSobotka
- Początkujący

Pompa powietrze-woda - mam dwie oferty, którą wybrać?
Witam,
mam dwie oferty pomp powietrze-woda i kompletnie nie wiem którą wybrać. Są to to Panasonic T-CAP 9kW KIT-WXC09H3E5 oraz Dimplex LAK 9IMR.
Obie są w podobnej cenie, podobne parametry (jak na moje laickie rozumienie tematu po przeczytaniu ofert i opisów), montowane przez dobre firmy z dobrym serwisem (sprawdzone).
Będę wdzięczny za podpowiedzi, bo nie wiem na co się zdecydować. Z jednej strony o Dimpleksie jest bardzo mało opinii, aż można mieć wrażenie, że to jakaś firma krzak, ale jak się wejdzie na ich stronę to widać, że to jedna z największych firm w branży.
Panasonic opinie ma różne, ale są i widać, że sporo ludzi używa tych urządzeń, ale z drugiej strony zalatuje trochę towarem masowym.
Nie wiem...
mam dwie oferty pomp powietrze-woda i kompletnie nie wiem którą wybrać. Są to to Panasonic T-CAP 9kW KIT-WXC09H3E5 oraz Dimplex LAK 9IMR.
Obie są w podobnej cenie, podobne parametry (jak na moje laickie rozumienie tematu po przeczytaniu ofert i opisów), montowane przez dobre firmy z dobrym serwisem (sprawdzone).
Będę wdzięczny za podpowiedzi, bo nie wiem na co się zdecydować. Z jednej strony o Dimpleksie jest bardzo mało opinii, aż można mieć wrażenie, że to jakaś firma krzak, ale jak się wejdzie na ich stronę to widać, że to jedna z największych firm w branży.
Panasonic opinie ma różne, ale są i widać, że sporo ludzi używa tych urządzeń, ale z drugiej strony zalatuje trochę towarem masowym.
Nie wiem...
Re: Pompa powietrze-woda - mam dwie oferty, którą wybrać?
OJ, chyba słabo czytałeś. T-cap ma wbudowane grzałki, które zapewniają stałą moc przy niższych temperaturach. Cały czas masz te 9kW. Dimplex przy 7 st. pociągnie 9kW, ale przy 2st (średnia sezonowa w Polsce) to już tylko 6,2kW. Żeby nie okazało się, że przy -15 nie będzie czym grzać. 
Oprócz tego Panasonic ma trochę lepszy COP.
Oprócz tego Panasonic ma trochę lepszy COP.
-
PawelSobotka
- Początkujący

Dzięki za odpowiedź. Czyli rozumiem, że polecasz Panasonica w tym przypadku?
Trochę niepokoi mnie to, że piszesz, iż Dimplex może być niewydajny przy niskich temperaturach. Producent twierdzi właśnie, że ta elastyczność zakresu mocy pozwala się pompie dostosować do warunków, a grzać powinna bez problemu przy -20st
Trochę niepokoi mnie to, że piszesz, iż Dimplex może być niewydajny przy niskich temperaturach. Producent twierdzi właśnie, że ta elastyczność zakresu mocy pozwala się pompie dostosować do warunków, a grzać powinna bez problemu przy -20st
Grzać będzie tylko z jaką mocą?
Musisz dobrać PC która zapewni dostateczną moc przy -20.
Albo większa pompa, albo dodatkowe grzałki. Ta pierwsza opcja raczej bez sensu.
Zapytaj czy w cenie Dimpleksa są opcjonalne grzałki.
Panasonic ma to wbudowane, ale się tym nie chwali. Mówią tylko, że ich pompa nie potrzebuje dodatkowych. Że niby jakaś tajemna technologia tam działa.
Panasonic ma to wbudowane, ale się tym nie chwali. Mówią tylko, że ich pompa nie potrzebuje dodatkowych. Że niby jakaś tajemna technologia tam działa.
-
ewacebula3
- Początkujący

Przy pompie ciepła to zastanów się od razu nad fotowoltaiką bo rachunki za prąd Cię zjedzą :O
-
PawelSobotka
- Początkujący

[quote="denvi"]Grzać będzie tylko z jaką mocą?
[/quote]
zapytałem o dodatkowe grzałki i taką dostałe odpowiedź:
"Jeżeli chodzi o grzałki elektryczne to znajdują się one w powietrznej pompie ciepła i mają moc 6 kW. Załączane one są dopiero poniżej -5 st. C, pod warunkiem że pompa ciepła nie daje sobie rady z wzrostem temperatury na zasilaniu, w przeciwnym razie grzałki nie są włączane."
zapytałem o dodatkowe grzałki i taką dostałe odpowiedź:
"Jeżeli chodzi o grzałki elektryczne to znajdują się one w powietrznej pompie ciepła i mają moc 6 kW. Załączane one są dopiero poniżej -5 st. C, pod warunkiem że pompa ciepła nie daje sobie rady z wzrostem temperatury na zasilaniu, w przeciwnym razie grzałki nie są włączane."
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

1) należy unikać pomp ciepła z wodnym górnym źródłem - niska efektywność i kiepski komfort.
2) produkcja pompy ciepła jest znacznie tańsza niż taniego kotła a instalacja znacznie prostsza, należy więc każdego kto pompy ciepła instaluje drożej niż kotły, traktować jak naciągacza.
2) produkcja pompy ciepła jest znacznie tańsza niż taniego kotła a instalacja znacznie prostsza, należy więc każdego kto pompy ciepła instaluje drożej niż kotły, traktować jak naciągacza.
rekuperacja od 1989r
-
PawelSobotka
- Początkujący

Dzięki Tylko nie wiem czy to jest odpowiedź na moje pytanie
W każdym razie ja jej nie rozumiem
W każdym razie ja jej nie rozumiem
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Są dużo lepsze i tańsze rozwiązania niż pompy ciepła grzejące wodę a potem tą wodą dom.
https://www.facebook.com/domyzamniejniz ... 839319153/
https://www.facebook.com/domyzamniejniz ... 839319153/
rekuperacja od 1989r
-
robert7979
- Początkujący

- Kontakt:
Jeżeli jeszcze nie zainstalowałeś pompy ciepła to sprawdź również to urządzenie Stiebel Eltron HPA-O 8 CS Plus flex Set - pompa ciepła typu monoblok