Witam
Mam mały problem - zastanawiam się nad wynajęciem mieszkania w bloku, jedynym jego mankamentem jest fakt, że zarówno ogrzewanie, bojler i kuchenka są na prąd, dlatego obawiam się dużych rachunków szczególnie w sezonie grzewczym. Mieszkanie ma 20 m2, jest docieplone (z 3 stron 1 ściana jest ścianą zewnętrzną), założone jest też nowe plastikowe okno. Czy może ktoś orientacyjnie powiedzieć ile wynosiłyby przypuszczalne koszty eksploatacji tego mieszkania? Zależy mi na szybkiej odpowiedzi. Z góry dziękuję.
Wszystko na prąd - jak z finansami??
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
ja mam piece akumulacyjne na 65m2 (wysokie budownictwo - sufit na 3,5m) i c.w.u. na przeplywowy ogrzewacz (18kW). rachunki za prad mam wysokie mimo 2 taryf (dziennej i nocnej). prad jest najdrozsza forma ogrzewania, chociaz roznica nie powala na kolana. jest drozej, ale na 20m2 nie wydaje mi sie ta roznica warta jakiejkolwiek inwestycji
Koszty co
Ja mam kocioł co 9 kW Elterm, grzejniki panelowe, instalacja co w miedzi mieszkanie 52 m2, okna nie wymienione, parter, cw przepływowe ogrzewacze wody - łazienka 18 kW, kuchnia 4 kW, generalnie wszystko na prąd. Rachunki w sezonie grzewczym 450zł, poza sezonem 120 zł. Temp. w mieszkaniu 18 - 20 stopni. W tym roku było trochę niedopłaty wynikającej z podwyżki cen energii. Wcześniej ogrzewałem węglem. Spalałem około 2,5 tony. Nigdy nie wrócę do gazu. Piotr.