Fundamenty - jakaś alternatywa dla dysperbitu ?
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
-
zofia_konin
- Początkujący

Fundamenty - jakaś alternatywa dla dysperbitu ?
Witam !
Poszukuję jakiegoś dobrego środka do hydroizolacji fundamentów - nie chcę aby był to dysperbit , gdyż z tego cię zorientowałam jest to raczej środek do gruntowania a ja szukam czegoś lepszego . Co polecacie ?
Poszukuję jakiegoś dobrego środka do hydroizolacji fundamentów - nie chcę aby był to dysperbit , gdyż z tego cię zorientowałam jest to raczej środek do gruntowania a ja szukam czegoś lepszego . Co polecacie ?
Zośka
Re: Fundamenty - jakaś alternatywa dla dysperbitu ?
Nie znam lepszego eksperta od IWB (IWUBE)na tym forum lub. Pisz do niego albo umieść temat w PORADY EKSPERTÓW Ekspertyzy budowlane i opinie techniczne lub też http://www.iwb.waw.pl/ . Jak się pojawi, to i pomoże.
Nie po to izolujemy, by robić centralne.
Nie po to izolujemy, by robić centralne.
-
Lwówecka Grupa Budowlana
Witam..
Zbyt mało informacji w zadanym pytaniu, aby można było udzielić jednoznacznej odpowiedzi.
W chwili obecnej do najczęściej stosowanych materiałów na hydroizolację używa się:
- roztwory asfaltowe,
- emulsje asfaltowe,
- grubowarstwowe masy polimerowo-bitumiczne (masy KMB),
- rolowe materiały bitumiczne i z tworzyw sztucznych,
- szlamy mineralne.
Na dobór materiału do hydroizolacji mają przede wszystkim wpływ warunki gruntowo-wodne, rodzaj podłoża czy warunki aplikacji.
Przy wyborze materiału na hydroizolację warto zainteresować się masami KMB oraz szlamami mineralnymi.
Pozdrawiam..
Zbyt mało informacji w zadanym pytaniu, aby można było udzielić jednoznacznej odpowiedzi.
W chwili obecnej do najczęściej stosowanych materiałów na hydroizolację używa się:
- roztwory asfaltowe,
- emulsje asfaltowe,
- grubowarstwowe masy polimerowo-bitumiczne (masy KMB),
- rolowe materiały bitumiczne i z tworzyw sztucznych,
- szlamy mineralne.
Na dobór materiału do hydroizolacji mają przede wszystkim wpływ warunki gruntowo-wodne, rodzaj podłoża czy warunki aplikacji.
Przy wyborze materiału na hydroizolację warto zainteresować się masami KMB oraz szlamami mineralnymi.
Pozdrawiam..
-
IWUBE
nawet najdroższa izolacja bitumiczna czy polimerowa lub krystaliczna w rękach amatora to pewna katastrofa ... sztuką nie jest pomazanie pędzlem czy pacą ściany ale zadbanie o detale i szczegóły. Za dużo poprawiamy po takich amatorach proszę mi wierzyć, myślą, że jak kupią hoboki mazidła czy worki zaprawy to już po sprawie a to początek dopiero
oprócz tego czarnego lub cementowego czegoś, potrzeba jeszcze wiedzieć, że to połowa sukcesu, dochodzą jeszcze gniazda, fasety, taśmy i innego rodzaju kołnierze uszczelniające etc etc
ja nie będę tłumaczył bo każdy moje zdanie zna na forum ....
oprócz tego czarnego lub cementowego czegoś, potrzeba jeszcze wiedzieć, że to połowa sukcesu, dochodzą jeszcze gniazda, fasety, taśmy i innego rodzaju kołnierze uszczelniające etc etc
ja nie będę tłumaczył bo każdy moje zdanie zna na forum ....
Zainteresuj sie produktami firmy izohan, np:zofia_konin pisze:Witam !
izohan WL, izohan WM.
Na stronie masz bardzo duzo informacji i produkty dobrane do warunkow gruntowych.
Jednak jesli masz watpliwosci lub zle warunki gruntowe, a projekt zrobiony na odwal to warto zasiegnac opinii specjalisty: IWB czy MTB. Szczegolnie jak masz piwnice.
...wyrazam uwagi i spostrzezenia na podstawie wlasnej budowy, nie jestem budowlancem
-
IWUBE
moim zdaniem najważniejsze jest w tym wszystkim jak a nie czym dobrze i skutecznie odizolować fundament każdemu się wydaje że jak kupi sobie dobry środek to sprawę i problem rozwiąże.
tak wygląda izohan na fundamencie położony bez podstawowej wiedzy i doświadczenia, a takich budynków są dziesiątki w Polsce, ci którzy w tym siedzą, jak my czy MTW wiemy w czym tkwi problem

tak wygląda izohan na fundamencie położony bez podstawowej wiedzy i doświadczenia, a takich budynków są dziesiątki w Polsce, ci którzy w tym siedzą, jak my czy MTW wiemy w czym tkwi problem

-
Lwówecka Grupa Budowlana
Witam..
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam..
Czy mógłby Pan wyjaśnić w kilku zdaniach co było przyczyną takiego stanu hydroizolacji?IWUBE pisze:moim zdaniem najważniejsze jest w tym wszystkim jak a nie czym dobrze i skutecznie odizolować fundament każdemu się wydaje że jak kupi sobie dobry środek to sprawę i problem rozwiąże.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam..
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Ciśnienie negatywne.

-
IWUBE
właśnie to jest ciśnienie negatywne i nie tylko
potem inwestor ma ciśnienie pozytywne aby szybko naprawić bo mu cieknie i nasiąka ale zaś przy wypłacie pojawiają się pęcherze osmotyczne i ciężko oraz z wielkim bólem płaci z naprawę wszystkiego.
potem inwestor ma ciśnienie pozytywne aby szybko naprawić bo mu cieknie i nasiąka ale zaś przy wypłacie pojawiają się pęcherze osmotyczne i ciężko oraz z wielkim bólem płaci z naprawę wszystkiego.
Osobiście polecam jako alternatywę Emulbit Eko Nawierzchniowy. Polecili mi go w hurtowni i przyznam szczerze, ze bardzo dobry wybór. Rozcienczylem w stosunku 1:1 do gruntowania, gotowym produktem wysmarowalem fundamenty. Wysoka jakość w przystępnej cenie
Dodam, ze cena minimalnie wyższa od dysperbitu , a jeśli chodzi o jakość to nawet nie ma sensu porównywać .
Witam, a jakiej izolacji fundamentów użyć w przypadku gruntu suchego/piaszczystego? Na działce jest staw wykopany ok 3m niżej od ławy. Gdy była kopana ława to dosłownie suchy piasek był i się obsypywał. Majster stwierdził że w takim miejscu nie trzeba odizolować fundamentów, wystarczy tylko pozioma izolacja, ale wolę dla świętego spokoju jednak odizolować, pytanie tylko jaki środek wybrać? Z góry dziękuję za odpowiedź.