Piec indukcyjny czy pompa
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Piec indukcyjny czy pompa
Witam mam gorącą prośbę. Otóż mam problem z wybraniem pieca. Mam dom 320 m2 piec ekogroszek instalacja miedziana na 90 m2 jest podłogowa bojler Viessmann 200. Założyłem fotowoltaike 10kw i narazie wszyscy odradzili mi pompę ciepła bo nie ma podlogowki wszędzie a jak mi dobrali pompę ciepła to za 55 tys a znajomy płaci 4 tys za ogrzanie domu 350m piecem indukcyjnym. Piec indukcyjny na mój dom to 25 tys. Co lepiej wybrać.
Re: Piec indukcyjny czy pompa
Piec indukcyjny/elektrodowy odpuść sobie bo masz za dużą chałupę. Pompa ciepłą - jak najbardziej ale jej moc musisz dobrać na podstawie jakiejś miary. Więc OZC któś przyjdzie oszacuje jakiej mocy pompę potrzebujesz (izolacja ścian, stropów, podłogi) i powie że do Pana domu potrzebna pompa 10kW z zapasem na cwu (ale ilu mieszkanców??).
Piec indykcyjny odpuść sobie może jest tani 1500-2000 PLN ale z 1kW prądu robi 1kW ciepła, a byle pompa ciepła (prawda że droga dla Ciebie przynajmniej 30000 Panasonic T-CAP 12kW) wyniesie max 35000 PLN. A prądu zje rocznie max na 3000PLN.
Nie wierz w pompy za 50000 PLN to szmelc, nie poparty żadnymi dowodami za zrobienie OZC zapłacisz 500 PLN ale masz WYNIK ile mocy potrzebujesz do ogrzania domu, i cwu. dla ludzi w niej mieszkających.
A jak ktoś przychodzi i na podstawie jego widzi, mi, się pompa taka i taka to można wróżyć jak z fusów. Moim zdaniem jak masz 10 cm styropianu na ścianach, 20 cm wełny w dachu i 320m2 chałupą 12kW MAX 15 kw bym zakładał.
Tego się nie liczy jak kotła śmierdziucha na wszystko, to ma kręcić cały czas najlepiej żeby się nie wyłączało a grzało cały czas.
Piec indykcyjny odpuść sobie może jest tani 1500-2000 PLN ale z 1kW prądu robi 1kW ciepła, a byle pompa ciepła (prawda że droga dla Ciebie przynajmniej 30000 Panasonic T-CAP 12kW) wyniesie max 35000 PLN. A prądu zje rocznie max na 3000PLN.
Nie wierz w pompy za 50000 PLN to szmelc, nie poparty żadnymi dowodami za zrobienie OZC zapłacisz 500 PLN ale masz WYNIK ile mocy potrzebujesz do ogrzania domu, i cwu. dla ludzi w niej mieszkających.
A jak ktoś przychodzi i na podstawie jego widzi, mi, się pompa taka i taka to można wróżyć jak z fusów. Moim zdaniem jak masz 10 cm styropianu na ścianach, 20 cm wełny w dachu i 320m2 chałupą 12kW MAX 15 kw bym zakładał.
Tego się nie liczy jak kotła śmierdziucha na wszystko, to ma kręcić cały czas najlepiej żeby się nie wyłączało a grzało cały czas.
Tomasz_Brzeczkowski pisze:Przyczyną smogu w Polsce jest wentylacja grawitacyjna
Dzięki bardzo za doradztwo pozdrawiam
A mam jeszcze jedno pytanie bo narazie nie stać mnie na pompę. Czy jakbym włożył do bojlera 3 grzałki o jakiejś mocy to czy ogrzalyby mi podłogowe o powierzchni 100m2 . Pomysł taki bo założyłem 10kw fotowoltaike i ona ma mi wyprodukować za 9tys produ a ja zużywam za 4tys tylko taki pomysł chwilowy
mam 7,5kW na dachu i nie bawię się w ogrzewanie grzałkami podłogi dlaczego?
3 grzałki każda po 2kW daje nam 6kW i powiedzmy że te grzałki będą chodziło 10h dobowo. daje to 60kWh/doba. Teraz miesiąc... 60kWh * 30 dni = 1800kWh
to prawie 1/5 Twojej rocznej produkcji z fotowoltaiki nie licząc tzw. bytowego.
i teraz 1800kWh * 6 miesięcy bo mniej więcej tyle trwa okres grzewczy = 10800kWh po opuście tyle mieć nie będziesz.
Jak myślisz o ogrzewani kup sobie pompę ciepła powietrze woda za około 17000PLN będziesz miał ciepło w chałupie i zużyjesz max 4000kWh prądu.
3 grzałki każda po 2kW daje nam 6kW i powiedzmy że te grzałki będą chodziło 10h dobowo. daje to 60kWh/doba. Teraz miesiąc... 60kWh * 30 dni = 1800kWh
to prawie 1/5 Twojej rocznej produkcji z fotowoltaiki nie licząc tzw. bytowego.
i teraz 1800kWh * 6 miesięcy bo mniej więcej tyle trwa okres grzewczy = 10800kWh po opuście tyle mieć nie będziesz.
Jak myślisz o ogrzewani kup sobie pompę ciepła powietrze woda za około 17000PLN będziesz miał ciepło w chałupie i zużyjesz max 4000kWh prądu.
Tomasz_Brzeczkowski pisze:Przyczyną smogu w Polsce jest wentylacja grawitacyjna
To ta pompa za 35 000 by mnie wyszła z montażem z buforem że wszystkim czy jeszcze do tego coś by doszlo. Sorki za tak dużo pytań ale bardzo przekonujesz do pompy ciepła ale jak było u mnie dwóch przedstawicieli handlowych z pompą przysłali mi wszytko razem to zrezygnowałem prześle ci jedna wycenę jak możesz podpowiedź z czego zrezygnować
Zapotrzebowanie na ciepło zostało obliczone na podstawie rocznego zużycia ekogroszku 6 ton.
Wartość energetyczna ekogroszku 8kWh/kg.
6000kg x 8 kWh/kg = 48 000 kWh wartość energetyczna spalonego paliwa.
Przy piecach na ekogroszek należy przyjąć sprawność ok 65%
48 000 kWh x 0,65 = 31 200 kWh
Czas pracy pompy ciepła w trybie pracy on/off należy przyjąć ok 2000h.
31 200kWh/ 2000h = 15,6kW
Dobrałem pompę wysoko temperaturową 3 fazową marki Hitachi Yutaki S80 o mocy 16 kW z zewnętrznym zasobnikiem CWU Dimplex WWSP 556 o pojemności 500l.
Dobrana pompa zapewnia 100 % pełnego zapotrzebowania na ciepło za pomocą układu sprężarkowego.
Roczny koszt eksploatacji CO + CWU ok 5100 zł (szczegóły w raporcie doborowym)
W instalacji CO należy zastosować zbiornik buforowy Kospel 200l na zwiększenie zładu wody który dalej będzie rozbierany za pomocą pomp obiegowych na instalację grzejnikową oraz podłogową. W obiegu instalacji podłogowej należy zastosować mieszacz drugiej strefy ATW-2TK-07.
Do instalacji zasobnika CWU należy zastosować dedykowany zawór trójdrogowy ATW-3WV-01 oraz czujnik temperatury ATW-WTS-02Y.
Wraz z pompą dostarczany jest sterownik główny w języku polskim PC-ARFH1E-03.
Opcjonalnie do sterowania temperaturą proponuję zastosować inteligentny sterownik bezprzewodowy ATW-RTU-07.
Wycena:
Hitachi RWH-6.0NFE-W + RAS-6WHNPE => 40 220 PLN/netto (według ceny katalogowej producenta)
Hitachi PC-ARFH1E-03 => 400 PLN/netto (według ceny katalogowej producenta)
Hitachi ATW-WTS-02Y => 120 PLN/netto x 2 = 240 PLN/netto (według ceny katalogowej producenta)
Hitachi ATW-3WV-01 => 520 PLN/netto (według ceny katalogowej producenta)
Hitachi ATW-RTU-07 => 1100 PLN/netto (według ceny katalogowej producenta)
Hitachi ATW-2TK-07 => 2500 PLN/netto (według ceny katalogowej producenta)
Zbiornik buforowy Kospel 200l => 1 681 PLN/netto (według ceny katalogowej producenta)
Dimplex WWSP 556 => 6 190 PLN/netto (według ceny katalogowej producenta)
Wartość energetyczna ekogroszku 8kWh/kg.
6000kg x 8 kWh/kg = 48 000 kWh wartość energetyczna spalonego paliwa.
Przy piecach na ekogroszek należy przyjąć sprawność ok 65%
48 000 kWh x 0,65 = 31 200 kWh
Czas pracy pompy ciepła w trybie pracy on/off należy przyjąć ok 2000h.
31 200kWh/ 2000h = 15,6kW
Dobrałem pompę wysoko temperaturową 3 fazową marki Hitachi Yutaki S80 o mocy 16 kW z zewnętrznym zasobnikiem CWU Dimplex WWSP 556 o pojemności 500l.
Dobrana pompa zapewnia 100 % pełnego zapotrzebowania na ciepło za pomocą układu sprężarkowego.
Roczny koszt eksploatacji CO + CWU ok 5100 zł (szczegóły w raporcie doborowym)
W instalacji CO należy zastosować zbiornik buforowy Kospel 200l na zwiększenie zładu wody który dalej będzie rozbierany za pomocą pomp obiegowych na instalację grzejnikową oraz podłogową. W obiegu instalacji podłogowej należy zastosować mieszacz drugiej strefy ATW-2TK-07.
Do instalacji zasobnika CWU należy zastosować dedykowany zawór trójdrogowy ATW-3WV-01 oraz czujnik temperatury ATW-WTS-02Y.
Wraz z pompą dostarczany jest sterownik główny w języku polskim PC-ARFH1E-03.
Opcjonalnie do sterowania temperaturą proponuję zastosować inteligentny sterownik bezprzewodowy ATW-RTU-07.
Wycena:
Hitachi RWH-6.0NFE-W + RAS-6WHNPE => 40 220 PLN/netto (według ceny katalogowej producenta)
Hitachi PC-ARFH1E-03 => 400 PLN/netto (według ceny katalogowej producenta)
Hitachi ATW-WTS-02Y => 120 PLN/netto x 2 = 240 PLN/netto (według ceny katalogowej producenta)
Hitachi ATW-3WV-01 => 520 PLN/netto (według ceny katalogowej producenta)
Hitachi ATW-RTU-07 => 1100 PLN/netto (według ceny katalogowej producenta)
Hitachi ATW-2TK-07 => 2500 PLN/netto (według ceny katalogowej producenta)
Zbiornik buforowy Kospel 200l => 1 681 PLN/netto (według ceny katalogowej producenta)
Dimplex WWSP 556 => 6 190 PLN/netto (według ceny katalogowej producenta)
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Kto dziś stosuje tak drogie, mało efektywne i zapewniające niski komfort pompy ciepła?
Ogrzewam przedwojenny dom pc za 4700 z montażem, zużycie 20-25kWh/m2 rocznie (z chłodzeniem )
Efektywność energetyczna w budownictwie zwana piątym paliwem, opiera się na trzech filarach
-unikanie ogrzewania wodnego
-wentylacja z odzyskiem ciepła
-źródło ciepła naprzeciwko źródła strat
Ogrzewam przedwojenny dom pc za 4700 z montażem, zużycie 20-25kWh/m2 rocznie (z chłodzeniem )
Efektywność energetyczna w budownictwie zwana piątym paliwem, opiera się na trzech filarach
-unikanie ogrzewania wodnego
-wentylacja z odzyskiem ciepła
-źródło ciepła naprzeciwko źródła strat
rekuperacja od 1989r
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Jeżeli w nowym domu instalacja HVAC zużywa ponad 15kW/m2 to wykonywała ją osoba źle wykształcona i nie mająca pojęcia o współczesnych instalacjach, może zwróciłby się Pan do kogoś kto zna się na temacie, bo koszty i wyniki jakie Panu podali, świadczą już nie tylko o braku wiedzy, ale wręcz o chęci oszukania Pana.
rekuperacja od 1989r
Może pan polecić kogoś ??
-
SUSPENSER
- Superużytkownik

- Kontakt:
Nikogo ci nie poleci, płonne twe nadzieje.
Posłuchaj lepiej szari i zamontuj Panasonic T-cap 12 kW z pakietem grzałek elektrycznych 6 kW - kosztuje to rozsądne pięniądze [połowę tego co pompa, którą podałeś], zużyje tyle prądu, że z PV niewiele zabranie a w razie zimy stulecia grzałki nadrobią braki mocy pompy.
W tym przypadku do CWU też najlepiej dać od razu osobną pompę ze zbiornikiem.
Wszystko znajdziesz w Allegro w rozsądnych cenach.
Zauważ jedną rzecz "Roczny koszt eksploatacji CO + CWU ok 5100 zł (szczegóły w raporcie doborowym)" a na początku pisałeś " znajomy płaci 4 tys za ogrzanie domu 350m piecem indukcyjnym" - to coś ten znajomy chyba zapomniał, że kwartalnie tyle płaci a nie rocznie biorąc pod uwagę COP pompy około 3
Posłuchaj lepiej szari i zamontuj Panasonic T-cap 12 kW z pakietem grzałek elektrycznych 6 kW - kosztuje to rozsądne pięniądze [połowę tego co pompa, którą podałeś], zużyje tyle prądu, że z PV niewiele zabranie a w razie zimy stulecia grzałki nadrobią braki mocy pompy.
W tym przypadku do CWU też najlepiej dać od razu osobną pompę ze zbiornikiem.
Wszystko znajdziesz w Allegro w rozsądnych cenach.
Zauważ jedną rzecz "Roczny koszt eksploatacji CO + CWU ok 5100 zł (szczegóły w raporcie doborowym)" a na początku pisałeś " znajomy płaci 4 tys za ogrzanie domu 350m piecem indukcyjnym" - to coś ten znajomy chyba zapomniał, że kwartalnie tyle płaci a nie rocznie biorąc pod uwagę COP pompy około 3
Preferuję kontakt przez @ bo prywatne wiadomości znikają.
Jeszcze nie dodałem że znajomy sprzedaje ten pięć bo nie zawsze mu chce ruszyć to jest największy problem pieca indukcujenedo. Przed nim jest stolarnia z suszarnia i jak wlaczaja na noc suszarnie to u niego pięć indukcujny 25 kw nie ruszy wcale i przez to mi chciał go sprzedać za rozsądną cenę
Panowie przepraszam ale mam pytanie mam stara pompę co kiedyś dostałem od znajomego używałem ja tylko jeden miesiąc ona była tylko do podgrzania cwu ma 3.7 kw i taki wymiennik czy jak bym pod tą instalacje podłączył tego Panasonica chodziło by mi to ??
-
SUSPENSER
- Superużytkownik

- Kontakt:
Wyjaśniło się czemu taki kit wciskał z tym, że za 4k ogrzewa swój dom - pewnie nie dodał, że kwartalnie a nie roczniePiter987 pisze:Jeszcze nie dodałem że znajomy sprzedaje ten pięć bo nie zawsze mu chce ruszyć to jest największy problem pieca indukcujenedo. Przed nim jest stolarnia z suszarnia i jak wlaczaja na noc suszarnie to u niego pięć indukcujny 25 kw nie ruszy wcale i przez to mi chciał go sprzedać za rozsądną cenę
Preferuję kontakt przez @ bo prywatne wiadomości znikają.