Dom przedwojenny - ocieplać?
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
Dom przedwojenny - ocieplać?
Mieszkanie kupiliśmy niedawno, sytuacja wyglada tak:
Budynek przedwojenny, podpiwniczony, 3 kondygnacje, na każdej jedno mieszkanie. Sąsiedzi bardzo chcą budynek ocieplić, jednak w tak małej wspólnocie potrzebna jest decyzja jednogłośna, a my mamy poważne wątpliwości. Nie chcemy konfliktu, raczej chcielibyśmy ich przekonać, proszę więc forumowiczów o poradę i argumenty.
Budynek ma mury z cegły, jakieś 50cm, została wykonana izolacja pozioma i pionowa (iniekcja i folia bąbelkową) okna we wszystkich mieszkaniach są plastikowe. W dwóch pomieszczeniach pojawił się nam grzyb na ścianie, z tego co czytałem oklejenie domu styropianem nie poprawi sytuacji. Wiem, że trzeba na pewno poprawić wentylację, mam nadzieję, że grzyb zniknie.
W skrócie, moje pytania: Czy są jakieś przeciwwskazania, żeby ocieplać taki budynek?
Jeśli nie styropian to może wełna?
Z góry dziękuję za porady bardziej doświadczonych.
Budynek przedwojenny, podpiwniczony, 3 kondygnacje, na każdej jedno mieszkanie. Sąsiedzi bardzo chcą budynek ocieplić, jednak w tak małej wspólnocie potrzebna jest decyzja jednogłośna, a my mamy poważne wątpliwości. Nie chcemy konfliktu, raczej chcielibyśmy ich przekonać, proszę więc forumowiczów o poradę i argumenty.
Budynek ma mury z cegły, jakieś 50cm, została wykonana izolacja pozioma i pionowa (iniekcja i folia bąbelkową) okna we wszystkich mieszkaniach są plastikowe. W dwóch pomieszczeniach pojawił się nam grzyb na ścianie, z tego co czytałem oklejenie domu styropianem nie poprawi sytuacji. Wiem, że trzeba na pewno poprawić wentylację, mam nadzieję, że grzyb zniknie.
W skrócie, moje pytania: Czy są jakieś przeciwwskazania, żeby ocieplać taki budynek?
Jeśli nie styropian to może wełna?
Z góry dziękuję za porady bardziej doświadczonych.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Re: Dom przedwojenny - ocieplać?
Boże broń oklejać czymś ściany.
https://www.facebook.com/groups/2351264 ... =bookmarks
Na zdjęciach dom z 1930r
obecne zużycie 25kWh/m2
https://www.facebook.com/groups/2351264 ... =bookmarks
Na zdjęciach dom z 1930r
obecne zużycie 25kWh/m2
rekuperacja od 1989r
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Dziękuję za odpowiedź. Ciekawe rozwiązanie, ale w mojej sytuacji ciężkie do zastosowania - każde mieszkanie grzeje się indywidualnie, sąsiedzi mają nowe ogrzewanie gazowe, u mnie póki co kominek z DGP i czasami grzejniki elektryczne akumulacyjne. Chodzi o to, żeby poprawić sytuację sąsiadom - ja mieszkam po środku i jestem zadowolony i z komfortu cieplnego i z kosztów.
Dlatego pytam o ocieplanie ścian - styropian? Wełna? Może od wewnątrz? A może wystarczy zaizolować strop piwnicy i podłogę na strychu i sąsiadom się poprawi?
Dlatego pytam o ocieplanie ścian - styropian? Wełna? Może od wewnątrz? A może wystarczy zaizolować strop piwnicy i podłogę na strychu i sąsiadom się poprawi?
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Ocieplenie bez wentylacji z reku nic nie da, to jak izolowanie durszlaka. Za mieszkanie w 55m2 w środku , opłaty za grzanie i chłodzenie wynoszą koło 300zł za rok.Kubass pisze:Dziękuję za odpowiedź. Ciekawe rozwiązanie, ale w mojej sytuacji ciężkie do zastosowania - każde mieszkanie grzeje się indywidualnie, sąsiedzi mają nowe ogrzewanie gazowe, u mnie póki co kominek z DGP i czasami grzejniki elektryczne akumulacyjne. Chodzi o to, żeby poprawić sytuację sąsiadom - ja mieszkam po środku i jestem zadowolony i z komfortu cieplnego i z kosztów.
rekuperacja od 1989r
-
euro_tuned
- Aktywny

Ociepl wełną od zewnątrz i będzie ok chociaż wentylacja też by się przydała.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Po co? Przecież ciepło nie dotrze do wełny na zewnątrz.euro_tuned pisze:Ociepl wełną od zewnątrz i będzie ok chociaż wentylacja też by się przydała.
rekuperacja od 1989r
Jeśli macie grzyba na ścinach, to zanim cokolwiek zrobicie zlećcie wykonanie ekspertyzy budowlano-mykologicznej, Takie badanie ustali czemu ściana jest wilgotna (bo tylko w takich warunkach pojawia się grzyb) i jaki rodzaj grzyba to jest (będzie można wybrać najlepszy środek by go usunąć). Być może przyczyną jest zła wentylacja, a być może źle wykonana hydroizolacja lub zupełnie coś innego. Tylko zdiagnozowanie problemu pozwoli go skutecznie usunąć. Takie ekspertyzy wykonuje firma Eko Projekt - mają doświadczenie i na pewno pomogą wam pozbyć się grzyba.Kubass pisze:W dwóch pomieszczeniach pojawił się nam grzyb na ścianie, z tego co czytałem oklejenie domu styropianem nie poprawi sytuacji. Wiem, że trzeba na pewno poprawić wentylację, mam nadzieję, że grzyb zniknie.