Hydroizolacja płyty fundamentowej
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
Hydroizolacja płyty fundamentowej
Witam serdecznie, mam pewien dylemat, który mam nadzieję, że pomożecie rozwiązać. Mianowicie chodzi o wykonanie hydroizolacji płyty fundamentowej. Wymiana gruntu na ok 80 cm, folia dwie warstwy 0,3mm, 10cm chudego betonu B15, kolejne dwie warstwy folii, 20 cm styropianu EPS 100 Termoorganika Termonium Fundament o lambdzie 0,031, kolejna warstwa folii, zbrojenie, 20 cm betonu B25. Jak wykonać hydroizolacje ale do tematu nie wrócić bo każdy majster inaczej radzi.
Re: Hydroizolacja płyty fundamentowej
najprościej było dać beton z dodatkiem WMacio1986 pisze:Witam serdecznie, mam pewien dylemat, ....... 20 cm betonu B25. .
-
borys.rzepicki
- Początkujący

trochę cienką te płytę masz, poza tym beton powinien być co najmniej C25/30 o warunku wodoszczelności W8 (jeśli taką informację przekazałbyś betoniarni to oni będą wiedzieć o co chodzi - większa wodoszczelność przez dodanie większej ilości cementu i dodania mniejszej ilości wody poprzez dodanie dodatku uplastyczniającego cena za beton niewiele większa ale robi robotę ) jeśli na płycie będziesz stawiał ściany żelbetowe to sugeruję na styku płyta - ściana położyć taśmę bentonitową WATERSTOP która pod wpływem zasadowego odczynu betonu przy betonowaniu ścian spęcznieje i uszczelni styk. natomiast jeśli stawiasz ściany z bloczka fundamentowego M6 proponuję przyłożyć się do zabezpieczenia solidnie powierzchni ściany oraz płaskiej i pionowej części płyty.
-
euro_tuned
- Aktywny

eps100 pod płytą? jak to się nawet do garażu nie nadaje.
pod płytę się daje xps który ma już te 300kPa a nie 100.
pod płytę się daje xps który ma już te 300kPa a nie 100.