Witam, Budujemy dom 120m2 powierzchni użytkowej w którym głownym źródłem ogrzewania najprawdopodobniej bedą elektryczne maty grzewcze. Dzisiaj odbyłem rozmowę z projektantem odnośnie charakterystyki energetycznej budynku i zostałem poinformowany że żeby zmieścić się w normie EP która wynosi 95kwh dobrze by było pomyśleć o montażu pompy ciepła woda powietrze bo w przypadku kotła elektrycznego i boilera do ogrzewania wody nie zmieścimy się w normie. Czy mogę prosić Państwa o opinie czy warto decydować się na taką inwestycję? Jeśli tak to z jakiej firmy i jak jest z awaryjnością takich urządzeń? Czytałem różne opinie odnośnie problemów ze sprężarkami.
Jeśli są na forum osoby które użytkują pompę juz parę lat również będę wdzięczny za opinie.
Jeśli chodzi o sam dom to będzie to cieżki prefabrykat drewniany. Zapotrzebowanie na ciepło między 35 a 70 kw/rok. Docelowo planujemy zamontować fotowoltaike najszybciej jak to bedzie mozliwe.
Z góry dziękuję za wszsytkie porady i informacje
Adrian
Ogrzewanie pompą ciepła - prośba o opinie
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
adreinho89
- Początkujący

-
Konsultant Viessmann
- Superużytkownik

Re: Ogrzewanie pompą ciepła - prośba o opinie
Bardzo dobra propozycja - pompa ciepła jest wydajna, bezobsługowa, niezawodna, bezemisyjna, a w połączeniu z fotowoltaiką - otrzymujesz dom w zasadzie bez rachunków, z samymi opłatami stałymi.adreinho89 pisze:Witam, Budujemy dom 120m2 powierzchni użytkowej w którym głownym źródłem ogrzewania najprawdopodobniej bedą elektryczne maty grzewcze. Dzisiaj odbyłem rozmowę z projektantem odnośnie charakterystyki energetycznej budynku i zostałem poinformowany że żeby zmieścić się w normie EP która wynosi 95kwh dobrze by było pomyśleć o montażu pompy ciepła woda powietrze bo w przypadku kotła elektrycznego i boilera do ogrzewania wody nie zmieścimy się w normie. Czy mogę prosić Państwa o opinie czy warto decydować się na taką inwestycję? Jeśli tak to z jakiej firmy i jak jest z awaryjnością takich urządzeń? Czytałem różne opinie odnośnie problemów ze sprężarkami.
Jeśli są na forum osoby które użytkują pompę juz parę lat również będę wdzięczny za opinie.
Jeśli chodzi o sam dom to będzie to cieżki prefabrykat drewniany. Zapotrzebowanie na ciepło między 35 a 70 kw/rok. Docelowo planujemy zamontować fotowoltaike najszybciej jak to bedzie mozliwe.
Adrian
Dodatkowo, masz zapewnioną funkcję chłodzenia pomieszczeń latem. Może ona pracować jako wyłączne źródło ciepła, chłodu i cwu. Jeśli chodzi o żywotność - są to wytrzymałe i wdzięczne do eksploatacji urządzenia - jeśli system będzie odpowiednio zaplanowany, posłuży wiele lat.
Viessmann ma w ofercie całą rodzinę pomp ciepła Vitocal - jeśli będzie zainteresowanie chętnie pomogę - ja albo nasi specjaliści.
jeżeli pompa ciepła to tylko z fotowoltaiką, bo jest bardzo duże zużycie prądu. Mam u siebie i bez fotowoltaiki zjadłby mnie rachunki za prąd..adreinho89 pisze:Witam, Budujemy dom 120m2 powierzchni użytkowej w którym głownym źródłem ogrzewania najprawdopodobniej bedą elektryczne maty grzewcze. Dzisiaj odbyłem rozmowę z projektantem odnośnie charakterystyki energetycznej budynku i zostałem poinformowany że żeby zmieścić się w normie EP która wynosi 95kwh dobrze by było pomyśleć o montażu pompy ciepła woda powietrze bo w przypadku kotła elektrycznego i boilera do ogrzewania wody nie zmieścimy się w normie. Czy mogę prosić Państwa o opinie czy warto decydować się na taką inwestycję? Jeśli tak to z jakiej firmy i jak jest z awaryjnością takich urządzeń? Czytałem różne opinie odnośnie problemów ze sprężarkami.
Adrian
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Radzę unikać jak ognia ogrzewania wodnego. Jest drogie, mało efektywne i nie zapewnia pełnego komfortu. Pompy ciepła grzejące najpierw wodę, potem tą woda dom, może polecać tylko ktoś, kto się na pompach ciepła nie zna, nie wie po co je wymyślono i jak się liczy COP, lub zwykły naciągacz.adreinho89 pisze:Witam, Budujemy dom 120m2 powierzchni użytkowej w którym głownym źródłem ogrzewania najprawdopodobniej bedą elektryczne maty grzewcze. Dzisiaj odbyłem rozmowę z projektantem odnośnie charakterystyki energetycznej budynku i zostałem poinformowany że żeby zmieścić się w normie EP która wynosi 95kwh dobrze by było pomyśleć o montażu pompy ciepła woda powietrze bo w przypadku kotła elektrycznego i boilera do ogrzewania wody nie zmieścimy się w normie. Czy mogę prosić Państwa o opinie czy warto decydować się na taką inwestycję? Jeśli tak to z jakiej firmy i jak jest z awaryjnością takich urządzeń? Czytałem różne opinie odnośnie problemów ze sprężarkami.
Adrian
Produkcja pompy ciepła jest znacznie tańsza od taniego kotła na gaz czy węgiel, a instalacja znacznie prostsza, więc tylko naciągacz liczy drożej za pompę ciepła niż za tani kocioł.
rekuperacja od 1989r
Zdecydowanie odradzam zakup pompy Viesmann Vitocal 200S - popełniłem ten błąd i teraz żałuję, w ciągu 3 mcy zgłosiłem 6 awarii i pompa nadal nie działa...mogłem wybrać innego producenta, co polecam wszystkim wahającym się.
Viessman Vitocal ma sprawny marketing, ale kiepską obsługę klienta w przypadku problemów - chętnie szerzej opiszę swoje negatywne doświadczenia, bo ciągle trwają i końca na razie nie widać.
Viessman Vitocal ma sprawny marketing, ale kiepską obsługę klienta w przypadku problemów - chętnie szerzej opiszę swoje negatywne doświadczenia, bo ciągle trwają i końca na razie nie widać.