Więźba dachowa - porady
Moderator: Redakcja e-dach.pl
Re: Więźba dachowa - porady
Mam pytanie. Projektuje Dom i chciałbym zastosować więźbe jętkową o rozstawie miedzy scianami 820cm. Poprostu nie chciałbym mieć słupów drewnianych w pokojach. czy taki układ jak na załącznikach sie sprawdzi? To jest koncepcja robocza dla pogladowego przedstawienia. Chodzi mi o miejsce styku dwóch układów i wytąpienia tych dwóch słópów (czy są potrzebne). Na parterze mam sale z podciągami w jednym z członów litery "T" dlatego wydaje mi sie ze jetkowy układ bedzie lepszy bo przenosi obązenia na sciany zew. a nie na wew. nośne.
o wiazarach mozna tu poczytac http://www.wascovilla.pl/technologia/dlaczego-wizary.html
STOSOWANIE PREFABRYKACJI DREWNIANEJ KONSTRUKCJI DACHOWEJ OBNIŻA KOSZTY BUDOWY
STOSOWANIE PREFABRYKACJI DREWNIANEJ KONSTRUKCJI DACHOWEJ OBNIŻA KOSZTY BUDOWY
-
Adrian Babral
- Początkujący

Witam,
Czy ta więżba laukarny jest ok.
Czy ta więżba laukarny jest ok.
Bardzo ważne przy budowie dachu jest to by znaleźć dobre jakościowo krokwie, więźbę i inne elementy potrzebne do budowy dachu. Ja mam solidnie wykonany dach. Materiały kupowałem od tartaku MAD-BUD z Szczecina i polecam ich wam.
Firm budowlanych oferujących więźbę jest mnóstwo ale nie każda jest godna polecenia. Najlepiej postawić na firmę z dużym doświadczeniem. Do takich należy WPW Invest. Firma zajmuje się wykonywaniem obiektów wielkopowierzchniowych (ma na koncie zrealizowane inwestycje dla takich marek jak Lidl, Biedronka, Netto) a także oferuje wykonanie konstrukcji dachowych w technologii płytek kolczastych. Myślę, że w kwestii wyboru konstrukcji dachowej najlepiej skonsultować się z fachowcami
Super jakości drewno, więźbę i tarcicę znajdziecie u trans-trak.com.pl. Buduję w swojej firmie na materiałach od nich i nie napotkałem dotąd na żadne problemy czy reklamacje. Wysoka jakość drewna oraz bogaty wybór asortymentu, przy jednoczesnym zachowaniu bardzo konkurencyjnych cen.
Witam
Mam pytanie czy normalne jest ze wiazba dachowa stoi nie na murlacie tylko na wylanym wienicu????
Mam pytanie czy normalne jest ze wiazba dachowa stoi nie na murlacie tylko na wylanym wienicu????
Jeśli jest to naturalny kamień jest to pokrycie na lata, w dodatku ładnie wygląda.MOBILARCH pisze:Witam
Co sądzicie o pokryciu dachu łupkiem?
Pozdro
ZAPRASZAM: https://www.youtube.com/channel/UCPblA-MW2xK5Wp_nNCZenTA?view_as=subscriber
-
MOC DREWNA
- Początkujący

- Kontakt:
W nowoczesnych domach energooszczędnych nie powinniśmy robić tradycyjnych więźb ! dlatego że po pierwsze nie kupicie drewna suchego w zwykłych tartakach , po drugie nigdy jakość nie zgadza się z tą w projekcie i by uzyskać odpowiedni stopień izolacyjności musimy robić dodatkowe stelaże lub zamawiać dziwne przekroje .
Wkrótce pojawi się artykuł o dachach z belek dwuteowych na moim blogu https://drewnamoc.blogspot.com/ - zapraszam do zaglądania wszystko o nowych technologiach w budownictwie drewnianym i dachach , poprawne wykonanie i porady - pomagam także indywidualnie !
Wkrótce pojawi się artykuł o dachach z belek dwuteowych na moim blogu https://drewnamoc.blogspot.com/ - zapraszam do zaglądania wszystko o nowych technologiach w budownictwie drewnianym i dachach , poprawne wykonanie i porady - pomagam także indywidualnie !
Jakich gwoździ używacie, aby były wytrzymałe i sprawdzały się przez długie lata? Gwoździ do łączenia drewna.
Ważne, aby były ze sprawdzonego źródła.
Mamy w kraju wielu producentów materiałów budowlanych więc nie powinno być większego problemu.
Łączenia - wykorzystuje się wkręty lub gwoździe.
Mamy w kraju wielu producentów materiałów budowlanych więc nie powinno być większego problemu.
Łączenia - wykorzystuje się wkręty lub gwoździe.
Jeśli szukasz dobrej firmy, która wykona ci projekt dachu, to skontaktuj sie z firmą Binder Projekt. Wykonują oni projekty dachów w technologii MiTek - czyli z prefabrykatów, łączonych bez użycia gwoździ. Od lat projektują i wykonuje takie konstrukcje, na ich stronie znajdziecie rzetelne informacje o takich dachach, a także zobaczycie ich realizacje. To solidna, profesjonalna firma, która kompleksowo wykona nowoczesny, solidny dach.
-
Kamil Stec
- Początkujący

My w tamtym roku (ja i moja żonka) postawiliśmy sobie nie duży, właśnie prefabrykowany domek. Na początku sami się chcieliśmy zająć montażem itd, ale więźba sprawiła nam właśnie najwięcej kłopotów w organizacjii.
Tutaj naprawdę trzeba się znać na rzeczy. Wiedzieć jakie drewno, jakie parametry, jakie wymiary itp. Wynajęlismy więc firmę, w sumie lokalną, ale mowili że w całej Polsce budują - Domy z natury. Oni nam doradzili, pokierowali - w zasadzie oddaliśmy im budowę i nie żałujemy. Wiem, że dużo mogliśmy sami namieszać i aż strach myśleć
!
Tutaj naprawdę trzeba się znać na rzeczy. Wiedzieć jakie drewno, jakie parametry, jakie wymiary itp. Wynajęlismy więc firmę, w sumie lokalną, ale mowili że w całej Polsce budują - Domy z natury. Oni nam doradzili, pokierowali - w zasadzie oddaliśmy im budowę i nie żałujemy. Wiem, że dużo mogliśmy sami namieszać i aż strach myśleć
Dach to poważna sprawa
Niezwykle istotne jest to, aby jego wykonawca był zaufany i zapewniał rzetelne rozwiązania -dzięki temu będziemy mieli zapewnioną najwyższą jakość. Jeśli myślicie o konstrukcji dachowej z wieżby to ja mogę polecić jedną firmę na PW z wieloletnim doświadczeniem w branży i masą zrealizowanych projektów.
My postawiliśmy sobie za cel, aby na naszym domu pojawił się dach z więźbą. Oczywiście zależało nam, by taką robotę wykonała nam dobra ekipa. Znajomy polecił odezwać się do firmy WPW IVEST, która miała przyjemność wykonać mu dach o takiej konstrukcji Specjalizują się w budowie dachu. Mają odpowiednio wyselekcjonowane i zaimpregnowane drewno do krokwi dachowych i więźby. Jak widziałem znają się na robocie i co ważne nie wystawiają rachunków z kosmosu.