Dzień dobry.
Czym najlepiej ocieplić podziemne elementy ścian fundamentowych i piwnicznych , które przebiegają po łuku.
Styrodur nie jest elastyczy.
Z góry dziekuje za ifnromacje.
Ocieplenie fundamentów w kształcie łuku
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Re: Ocieplenie fundamentów w kształcie łuku
najlepiej nie oklejać styropianem. Izolacja to żadna, bo nie "zimno wchodzi" a zatrzyma wilgoć.atyp1 pisze:Dzień dobry.
Czym najlepiej ocieplić podziemne elementy ścian fundamentowych i piwnicznych , które przebiegają po łuku.
Styrodur nie jest elastyczy.
Z góry dziekuje za ifnromacje.
rekuperacja od 1989r
Nacinasz pionowo płytę co parę centymetrów i już się wygina, w nacięcia trzeba zapiankować, przytrzeć, zasiatkować w kleju i smarunek bitumiczny 
Dobrać dobry styropian i pianę. Styropian ponacinać i przykleić. Będzie po sprawie na lata i w domu nie będzie żadnych kłopotów. Ewentualnie piana, ale to moim zdaniem rozwiązanie jeszcze nie do końca sprawdzone
Czy ty na głowe upadłeś że takie pier... wymyślasz? Weź się chłopie za robotę bo na naukę za późno.Tomasz_Brzeczkowski pisze:najlepiej nie oklejać styropianem. Izolacja to żadna, bo nie "zimno wchodzi" a zatrzyma wilgoć.
Możesz natrysnąć piankę PUR jednak jest to dość drogie rozwiązanie.
Tomasz_Brzeczkowski pisze:Przyczyną smogu w Polsce jest wentylacja grawitacyjna
Dziekuję za sugestie.
Niestety płyty styrodurowe jak rowniez styropianowe , nie poddają sie w ogole.
Sciana jest na promieniu ok 2m i nie wiem jak te plyty nacinacie, bo nam kazda plyta po nacięciu i probie lekkiego przygięcia pęka. Na dobrą sprawę najlepiej wychodzi jak tniemy styrodur w pionowe paski 15cm i przyklejamy. Wyglada to kiepsko ale nic lepszego nie wymyslilismy.
Do polozenia piany zdaje sie trzeba wziąć firme, wiec nei wiem czy bedzie sie to oplacac dla dwóch lub 3 takich łuków.
Na prawde nie ma materiału elastycznego, porównywalnego cenowa do styroduru, który mozna ułożyć pod ziemią?
Dziekuje za wszystkie porady
Niestety płyty styrodurowe jak rowniez styropianowe , nie poddają sie w ogole.
Sciana jest na promieniu ok 2m i nie wiem jak te plyty nacinacie, bo nam kazda plyta po nacięciu i probie lekkiego przygięcia pęka. Na dobrą sprawę najlepiej wychodzi jak tniemy styrodur w pionowe paski 15cm i przyklejamy. Wyglada to kiepsko ale nic lepszego nie wymyslilismy.
Do polozenia piany zdaje sie trzeba wziąć firme, wiec nei wiem czy bedzie sie to oplacac dla dwóch lub 3 takich łuków.
Na prawde nie ma materiału elastycznego, porównywalnego cenowa do styroduru, który mozna ułożyć pod ziemią?
Dziekuje za wszystkie porady
AS