Cześć,
borykam się z problemem doboru kotła dwu funkcyjnego do mojego domu (piętro w domu jednorodzinnym, oddzielone od parteru).
Mieszkanie ma 70m2, średnia wysokość to 2,5m. Budynek ocieplony jest poprzez wełnę szklaną pomiędzy dwoma pustakami. Niestety jaka jest grubość tej wełny - nie mam pojęcia...
Jeżeli chodzi o wodę, będą 3 ujęcia z ciepłą wodą (kuchnia, kran w łazience i prysznic) a jeżeli chodzi o ogrzewanie to 5 lub 6 grzejników nowych.
Dobór mocy kotła dwufukcyjnego
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
Konsultant Viessmann
- Superużytkownik

Re: Dobór mocy kotła dwufukcyjnego
Witam, trochę mało informacji jak na dobór precyzyjny mocy kotła. na pewno postawiłbym na model z szeroka modulacją mocy.majki13 pisze:Cześć,
borykam się z problemem doboru kotła dwu funkcyjnego do mojego domu (piętro w domu jednorodzinnym, oddzielone od parteru).
Mieszkanie ma 70m2, średnia wysokość to 2,5m. Budynek ocieplony jest poprzez wełnę szklaną pomiędzy dwoma pustakami. Niestety jaka jest grubość tej wełny - nie mam pojęcia...
Jeżeli chodzi o wodę, będą 3 ujęcia z ciepłą wodą (kuchnia, kran w łazience i prysznic) a jeżeli chodzi o ogrzewanie to 5 lub 6 grzejników nowych.
Mogę dopytać czym obecnie jest ogrzewany budynek i jaki masz budżet?
Cześć,
jakich jeszcze informacji potrzeba do nawet orientacyjnego obliczenia zapotrzebowania?
Teraz to też jest piec dwu funkcyjny, ale stary i "ogarnia" tylko parter. Chcemy z żoną mieć oddzielny kocioł od tego, który jest na dole.
Budżet to chciałbym się zmieścić w 3k PLN. Jeżeli się nie uda, to trudno dołożę więcej. Nie chciałbym płacić więcej niż 5k.
jakich jeszcze informacji potrzeba do nawet orientacyjnego obliczenia zapotrzebowania?
Teraz to też jest piec dwu funkcyjny, ale stary i "ogarnia" tylko parter. Chcemy z żoną mieć oddzielny kocioł od tego, który jest na dole.
Budżet to chciałbym się zmieścić w 3k PLN. Jeżeli się nie uda, to trudno dołożę więcej. Nie chciałbym płacić więcej niż 5k.
-
Konsultant Viessmann
- Superużytkownik

Najlepiej byłoby poznac zapotrzebowanie na moc grzewczą, wyliczoną odpowiednio przez specjalistę.majki13 pisze:Cześć,
Polecam Ci np Vitodens 100-W, 111-W, 200-W lub 222-W
Jednak w tym budżecie niestety obawiam się, że trudno Ci będzie znaleźć dobrej jakości kocioł gazowy markowej firmy, z możliwością zdalnego sterowania, trybami pracy itd.
A więc przemyśl inwestycję.
Może opłacałoby się zmodernizować system grzewczy i postawić na jedno kompaktowe urządzenie która da radę ogrzać cały budynek?
Najlepiej wybrać lepszą konkurencję Vieśśmana nie polecam mijają się z prawdą a ich produkty osiągają ceny z kosmosu, dodatkowe coroczne przeglądy dobiją Ciebie i Twoje konto bankowe.
Tomasz_Brzeczkowski pisze:Przyczyną smogu w Polsce jest wentylacja grawitacyjna