Dobór mocy kotła dwufukcyjnego

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

majki13
Początkujący
Początkujący

Dobór mocy kotła dwufukcyjnego

Post autor: majki13 »

Cześć,

borykam się z problemem doboru kotła dwu funkcyjnego do mojego domu (piętro w domu jednorodzinnym, oddzielone od parteru).

Mieszkanie ma 70m2, średnia wysokość to 2,5m. Budynek ocieplony jest poprzez wełnę szklaną pomiędzy dwoma pustakami. Niestety jaka jest grubość tej wełny - nie mam pojęcia...

Jeżeli chodzi o wodę, będą 3 ujęcia z ciepłą wodą (kuchnia, kran w łazience i prysznic) a jeżeli chodzi o ogrzewanie to 5 lub 6 grzejników nowych.

Konsultant Viessmann
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: Dobór mocy kotła dwufukcyjnego

Post autor: Konsultant Viessmann »

majki13 pisze:Cześć,

borykam się z problemem doboru kotła dwu funkcyjnego do mojego domu (piętro w domu jednorodzinnym, oddzielone od parteru).

Mieszkanie ma 70m2, średnia wysokość to 2,5m. Budynek ocieplony jest poprzez wełnę szklaną pomiędzy dwoma pustakami. Niestety jaka jest grubość tej wełny - nie mam pojęcia...

Jeżeli chodzi o wodę, będą 3 ujęcia z ciepłą wodą (kuchnia, kran w łazience i prysznic) a jeżeli chodzi o ogrzewanie to 5 lub 6 grzejników nowych.
Witam, trochę mało informacji jak na dobór precyzyjny mocy kotła. na pewno postawiłbym na model z szeroka modulacją mocy.
Mogę dopytać czym obecnie jest ogrzewany budynek i jaki masz budżet?

majki13
Początkujący
Początkujący

Post autor: majki13 »

Cześć,

jakich jeszcze informacji potrzeba do nawet orientacyjnego obliczenia zapotrzebowania?

Teraz to też jest piec dwu funkcyjny, ale stary i "ogarnia" tylko parter. Chcemy z żoną mieć oddzielny kocioł od tego, który jest na dole.

Budżet to chciałbym się zmieścić w 3k PLN. Jeżeli się nie uda, to trudno dołożę więcej. Nie chciałbym płacić więcej niż 5k.

Konsultant Viessmann
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Konsultant Viessmann »

majki13 pisze:Cześć,

jakich jeszcze informacji potrzeba do nawet orientacyjnego obliczenia zapotrzebowania?

Teraz to też jest piec dwu funkcyjny, ale stary i "ogarnia" tylko parter. Chcemy z żoną mieć oddzielny kocioł od tego, który jest na dole.

Budżet to chciałbym się zmieścić w 3k PLN. Jeżeli się nie uda, to trudno dołożę więcej. Nie chciałbym płacić więcej niż 5k.
Najlepiej byłoby poznac zapotrzebowanie na moc grzewczą, wyliczoną odpowiednio przez specjalistę.

Polecam Ci np Vitodens 100-W, 111-W, 200-W lub 222-W
Jednak w tym budżecie niestety obawiam się, że trudno Ci będzie znaleźć dobrej jakości kocioł gazowy markowej firmy, z możliwością zdalnego sterowania, trybami pracy itd.
A więc przemyśl inwestycję.
Może opłacałoby się zmodernizować system grzewczy i postawić na jedno kompaktowe urządzenie która da radę ogrzać cały budynek?

szari
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: szari »

Najlepiej wybrać lepszą konkurencję Vieśśmana nie polecam mijają się z prawdą a ich produkty osiągają ceny z kosmosu, dodatkowe coroczne przeglądy dobiją Ciebie i Twoje konto bankowe.
Tomasz_Brzeczkowski pisze:Przyczyną smogu w Polsce jest wentylacja grawitacyjna

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”