Pompa ciepła do domu 113m2
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Re: Pompa ciepła do domu 113m2
Niech tomeczek wskarzę pompę ciepła która ma cop = 6 bo gadać to umie ale udowodnić nie może !
Tomasz_Brzeczkowski pisze:Przyczyną smogu w Polsce jest wentylacja grawitacyjna
a jaka pompa ma COP 6 przy -38 st?? (prosze o podanie - pewnie jakas gruntowa)Tomasz_Brzeczkowski pisze:Dobra pompa ciepła grzeje do -38 st. i latem chłodzi - daje średnio 6 kWh z jednej i kosztuje mniej od kotła na paliwo stałe .
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Gruntowe pompy to lata 90-te gdy czynnik miał temperaturę pracy -22 st.C a zimy były ostrzejsze. Pompy ciepła pracują od -52ztC a przenoszą o 60 st, Im mniejsza różnica pomiędzy górnym a dolnym źródłem tym wyższy COP.
najmniej efektywne są pompy gruntowe z wodnym górnym źródłem. największy średniosezonowy COP maja pompy powietrze powietrze .
najmniej efektywne są pompy gruntowe z wodnym górnym źródłem. największy średniosezonowy COP maja pompy powietrze powietrze .
rekuperacja od 1989r
TB znowu pokazuje swój "słynny" wykresik, tylko nie wie jak go czytać.
Zacznijmy od tego, ze temperatura górnego źródła to temperatura czynnika grzewczego, nie wnętrza domu. Załózmy też, ze współczynnik doskonałości 40-50% jest osiągalny w realu.
To potwierdza wykres. W warunkach 7/35 mamy COP=4. OK.
COP=6 jest przy delta=20, tzn. grzejąc wodę do 35 st. na zewnątrz mamy +15. To przy podłogówce.
PC PP temperaturę nagrzewnicy mają w okolicach 45 st. Więc COP=6 mogą osiagnąć przy +25 na zewnatrz. Tylko po co wtedy grzać?
Zgodnie z wykresem PC PP przy 0 st. może osiągnąć COP=3. Dlatego taki podawany jest współczynnik średniosezonowy.
Wszystko się zgadza, oprócz interpretacji Brzęczkowskiego.
Zacznijmy od tego, ze temperatura górnego źródła to temperatura czynnika grzewczego, nie wnętrza domu. Załózmy też, ze współczynnik doskonałości 40-50% jest osiągalny w realu.
To potwierdza wykres. W warunkach 7/35 mamy COP=4. OK.
COP=6 jest przy delta=20, tzn. grzejąc wodę do 35 st. na zewnątrz mamy +15. To przy podłogówce.
PC PP temperaturę nagrzewnicy mają w okolicach 45 st. Więc COP=6 mogą osiagnąć przy +25 na zewnatrz. Tylko po co wtedy grzać?
Zgodnie z wykresem PC PP przy 0 st. może osiągnąć COP=3. Dlatego taki podawany jest współczynnik średniosezonowy.
Wszystko się zgadza, oprócz interpretacji Brzęczkowskiego.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

temperatura górnego źródła to temperatura powietrza na czerpni jednostki wewnętrznej. Podobnie jest z temperaturą dolnego źródła . Gdy na zewnątrz jest - 5 a z jednostki zewnętrznej wychodzi -15 , temperatura DZ jest -5.
Tylko brak wiedzy, lub chęć oszukania inwestora, usprawiedliwia ogrzewanie wodne.. Pan do której grupy należy?
Tylko brak wiedzy, lub chęć oszukania inwestora, usprawiedliwia ogrzewanie wodne.. Pan do której grupy należy?
rekuperacja od 1989r
jak powietrze jest -5 to żródło jest -5, nie jakieś -15, kóre i tak wychodzi na -5. Panie Tomaszu, 14:00 a pan już zrobiony.
Oszukaństwo to wciskanie, że PC PP jest bardziej efektywna niż PC PW. Jedna grzeje do 45, druga do 27-35, zależy od okładzin podłogowych itd. Mimo strat na czynniku pośrednim, pompach obiegowych itp. podłogówka skonsumuje mniej energii niż nadmuch.
Nie ściemniam, bo nie mam w tym interesu. Sam mam nadmuch.
Ale to z innych wzgledów niż ekonomia. Wentylacja mechaniczna i klima w cenie, mimo zużycia o 15-20% wyższego w sezonie grzewczym niż przy PC PW i podłogówce.
Oszukaństwo to wciskanie, że PC PP jest bardziej efektywna niż PC PW. Jedna grzeje do 45, druga do 27-35, zależy od okładzin podłogowych itd. Mimo strat na czynniku pośrednim, pompach obiegowych itp. podłogówka skonsumuje mniej energii niż nadmuch.
Ale to z innych wzgledów niż ekonomia. Wentylacja mechaniczna i klima w cenie, mimo zużycia o 15-20% wyższego w sezonie grzewczym niż przy PC PW i podłogówce.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

każdy kto twierdzi, że pompa ciepła z wodnym górnym źródłem ( nie ma znaczenia czy gruntowa czy powietrzna) jest efektywniejsza od pompy powietrze powietrze, nie zna się na pompach ciepła lub jest zwykłym oszustem.denvi pisze:jak powietrze jest -5 to żródło jest -5, nie jakieś -15, kóre i tak wychodzi na -5. Panie Tomaszu, 14:00 a pan już zrobiony.![]()
https://www.facebook.com/domyzamniejniz ... 839319153/
rekuperacja od 1989r
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Dr Ludomir Duda ... Wszystko po to, aby sektor energetyczny w tej mętnej wodzie łowił ryby. Np. metody obliczeniowe wskazują błędne wyniki, jeśli chodzi o systemy grzewcze. Systemy klimatyzacyjne są znacznie bardziej efektywne niż to się przyjmuje w metodologii obliczania. Jest taki eksperyment, który ma udowodnić, że przyjęta wymiana pieców na gazowe jest bezsensowna. Trzeba wymieniać na klimatyzację i to jest jedyne rozsądne rozwiązanie.
rekuperacja od 1989r
A może Brzeczu odniósł by się MERYTORYCZNIE do wypowiedzi o COP i SCOP Denvi`ego? zanim zacznie kolejne bzdury wypisywać?
Aha zapomniałem że Brzęczu słabo ma z merytoryczną dyskusją i w każdy post wkleja te same tabelki i te same informacje. Pewnie z tego samego powodu tylko na tym forum jeszcze ma prawo się odzywać a każde inne zbanowało go za jego herezje i brak merytoryki.
Aha zapomniałem że Brzęczu słabo ma z merytoryczną dyskusją i w każdy post wkleja te same tabelki i te same informacje. Pewnie z tego samego powodu tylko na tym forum jeszcze ma prawo się odzywać a każde inne zbanowało go za jego herezje i brak merytoryki.
Nie spodziewał bym się. 
Wczoraj robiłem porządki w papierach i znalazłem kartę doborową mojej PC PP.
Nie jest to chińczyk za 1,5k, jakie oferuje TB, tylko jakieś badziewie od Daikina za prawie 20k. Jaki ja byłem głupi!
Ale co podaje karta? Przy temp. wewnętrznej 20 st. (temp. zew./COP):
-7/2,17
2/4,36
7/5,38
12/6,76
SCOP dla klimatu średniego, czyli to co mamy ostatnio w Polsce, to 4,28
Panie Brzęczkowski, dlaczego gamonie nie podali 6,76 z drobnym druczkiem 12/20 (skoro kitajce nawet "drobnego druczku" nie dodają)?!?!?!
Nie jest to chińczyk za 1,5k, jakie oferuje TB, tylko jakieś badziewie od Daikina za prawie 20k. Jaki ja byłem głupi!
-7/2,17
2/4,36
7/5,38
12/6,76
Panie Brzęczkowski, dlaczego gamonie nie podali 6,76 z drobnym druczkiem 12/20 (skoro kitajce nawet "drobnego druczku" nie dodają)?!?!?!
Bardzo szanuje takie publikacje, bo wskazują że Brzęczu jest...... i podawanie COP/SCOP na pozimoie 6 jest możliwe ale nie k...a w zimę.denvi pisze: -7/2,17
2/4,36
7/5,38
12/6,76
Jednak tak czy srak średnioroczny COP wyniesie max 3,2.
Dziś mamy większe bolączki... bo spiryt trzeba skołować do dezynfekcji, a nie pompę ciepła zakładać.
-
SUSPENSER
- Superużytkownik

- Kontakt:
Hehe TB pozostaje napisać tylko: How Dare Youdenvi pisze:Nie spodziewał bym się.
-7/2,17
2/4,36
7/5,38
12/6,76
Preferuję kontakt przez @ bo prywatne wiadomości znikają.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Tylko brak wiedzy, lub chęć oszukania inwestora może usprawiedliwić proponowanie ogrzewania wodnego, a szczytem głupoty jest ogrzewanie pompą ciepła najpierw wody a potem tą wodą domu.
Nie wiem, czy Panowie robią wodne ogrzewanie z kompletnego braku wiedzy, czy by oszukiwać innych, nie wnikam.
100m2 dom z 1934 r wszystko na prąd , kiepska izolacja stropodachu (ponad 50 st. latem bez klimy) i 21000 kWh za 4 lata i jeden kwartał
Nie wiem, czy Panowie robią wodne ogrzewanie z kompletnego braku wiedzy, czy by oszukiwać innych, nie wnikam.
100m2 dom z 1934 r wszystko na prąd , kiepska izolacja stropodachu (ponad 50 st. latem bez klimy) i 21000 kWh za 4 lata i jeden kwartał
rekuperacja od 1989r
Tomaszku opowiesz nam dlaczego musiałeś zamknąć firmę? Bo takie głupstwa ludziom wciskałeś, i nie mogłeś się utrzymać. Teraz doradzasz sprzęt w VAT=23% i inwestor sam sobie ma zamontować i sam wystawić gwarancję.
-
SUSPENSER
- Superużytkownik

- Kontakt:
Taki innowator a izolacji stropodachu nie zrobił aż mu świeczki oklapły z wrażenia - coś tu się nie dodaje.Tomasz_Brzeczkowski pisze:Tylko brak wiedzy, lub chęć oszukania inwestora może usprawiedliwić proponowanie ogrzewania wodnego, a szczytem głupoty jest ogrzewanie pompą ciepła najpierw wody a potem tą wodą domu.
Widzę brak odniesienia do COP z charakterystyk podanych przez denvi więc pewnie nadal będzie pan czarował klientów COP=6 zamiast podawać bardziej zgodne z rzeczywistością 4.
W 4 lata i kwartał zużyłem w domu 160 m2 + garaż 26 m2 ogrzewany w bryle budynku ponad 30 000 kWh bez ogrzewania i gotowania [gaz z butli] więc zużycie ogólne może być bardzo różne.
Na ogrzewanie wg ciepłomierza na kotle idzie ok. 12 000 kWh rocznie więc przy COP 4 z klimy doszłoby z 3 000 kWh + rocznie prąd ok. 7000 kWh = 10 000 kWh rocznie.
Preferuję kontakt przez @ bo prywatne wiadomości znikają.