Budowa domu samemu- kilka pytań

Praktyczne porady dotyczącego różnego rodzaju rozwiązań i konstrukcji. Pomysły na to, jak zbudować wiatę, wykonać wylewkę, jak zastosować drewno w łazience i wiele innych.

Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl

Bartek092
Początkujący
Początkujący

Budowa domu samemu- kilka pytań

Post autor: Bartek092 »

Witam, chciałbym zasięgnąć kilku porad bardziej doświadczonych odnośnie budowy.
Przechodząc do rzeczy, planuję budowę wymarzonego domu. Około 100m2 z poddaszem użytkowym, na tradycyjnej ławie fundamentowej. W większości prace będę chciał wykonać sam (z pomocą emerytowanego ojca budowlańca, który nie jest do końca na czasie z nowinkami). Nie chcąc zaśmiecać niepotrzebnie forum chciałbym uzyskać odpowiedzi w jednym temacie.
Teraz kilka pytań:
-czy wybór gazobetonu na ściany będzie dobrym wyborem, odnosząc się do tego iż sami będziemy murować ?
-być może stawiał ktoś ściany na gotowy klej lub piankę, nie ukrywam że kusi mnie szybkość tego rozwiązania ale zastanawia mnie wytrzymałość tego rozwiązania i koszty ?
-podłogówka w całym domu czy jednak instalacja mieszana, moja druga połówka obawia się o naszego psa
-tynki- myślałem nad maszynowymi, ale słyszałem że bardzo dużo ludzi stosuje płyty karton gips, oszczędność pieniędzy jakie macie za i przeciw?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zrób to sam - rozwiązania własne”