Robię generalny remont mojego zasłużonego autka - żywię do niego ogromny sentyment. Jednak o oryginalne podzespoły dla 25-letniego modelu wcale nie jest łatwe. Dlatego zastanawiam się, czy poczekać aż odpowiednie części samochodowe staną się dostępne czy kupić jakieś pasujące zamienniki...
Co Wy byście zrobili?
Części zamienne i oryginalne
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Części zamienne i oryginalne
Ostatnio zmieniony 27 wrz 2019, 8:08 przez ngc74, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: części zamienne i oryginalne
Czasem możesz się nie doczekać na części.
Jakie to auto i co chcesz wymieniać ?.
W niektórych przypadkach można pozwolić sobie na zamienniki lecz czasem warto sięgnąć po te oryginalne/OEM.
Może warto zajrzeć na forum motoryzacyjne Twojego pojazdu tam zapewne znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania.
Jakie to auto i co chcesz wymieniać ?.
W niektórych przypadkach można pozwolić sobie na zamienniki lecz czasem warto sięgnąć po te oryginalne/OEM.
Może warto zajrzeć na forum motoryzacyjne Twojego pojazdu tam zapewne znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania.
A części używane? Wpadła mi w oko ta oferta tej firmy impresja.auto. Można u nich zamówić części z aut przeznaczonych do demontażu. Oczywiście działające i z legalnego źródła. Ktoś może korzystał z takiej opcji?
Jeśli chodzi o sprawdzone akcesoria samochodowe od uznanych producentów to sprawdźcie sobie Moto Parts - to dobrze zaopatrzony sklep internetowy. Specjalizują się w oświetleniu samochodowym, mają szeroki wybór żarówek, żarników, ale sprzedają też akcesoria do parkowania, bezpieczniki czy ringi CCFL. Mają całkiem fajne ceny i szybko realizują zamówienie, także ja jestem z tej firmy zadowolony.
Jeśli chodzi o części samochodowe, to co sądzicie o zamawianiu części używanych? Macie jakieś doświadczenia w tym zakresie?
My zamawiamy raczej oryginalne, ale gdzie serwisujemy nasze samochody, jest oczywiście opcja, aby zamówić tańszy zamiennik, jednak mój mąż jest zwolennikiem zamawiania oryginałów.