orynnowanie lindab, proszę o opinię...

Informacje na temat rynien i odwodnienia dachu. Jaki materiał na rynny jest najlepszy i jak je zamocować. Dowiesz się także wszystkiego na temat czyszczenia i konserwacji rynien.

Moderator: Redakcja e-dach.pl

w potrzebie
Początkujący
Początkujący

orynnowanie lindab, proszę o opinię...

Post autor: w potrzebie »

Zamierzalismy kupić rynny tytanowo cynkowo jednak ze wzgledu na ich szarawy kolor zastanawiamy sie nad orynnowaniem lindab w kolorze naszego dachu, a więc czerwonym. Czy ma ktos doswiadczenie z rynnami lindab? czy sa one trwale? a moze rdzewieją, znieksztalcają sie lub traca kolor? proszę o rade bo boje sie ryzykować ich kupnem wlasciwie tylko dla koloru...

Awatar użytkownika
Andrzej Wilhelmi
Superużytkownik
Superużytkownik
Kontakt:

Post autor: Andrzej Wilhelmi »

Są bardzo dobrej jakości. Może troszeczkę za płytkie. Nic nie jest wieczne a tym bardziej rynny. Nalezy ich żywotność szacować na 20~30 lat. Pozdrawiam.

Gość

Post autor: Gość »

Zgadzam sie z tym ze nic nie jest wieczne ale ja postwilbym na marleya lub kaczmarka sa to rynny plastikowe ale wysokiej jakosci. :) pozdrawiam serdecznie

drewienko

Re: orynnowanie lindab, proszę o opinię...

Post autor: drewienko »

kaczmarek jest wysokiej jakości ?
dlaczego chcesz porównywac PVC z rynna stalową ?
tych produktów chyba nie da sie porównać

Awatar użytkownika
yanes
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: yanes »

Lindab to jest wzór dla innych producentów rynien jak ma ona wyglądać.Po 15 latach używania rynien plastikowych Marley jestem w tej chwili na etapie sukcesywnego wymieniania zużytych plastikowych rynien na metalowe Lindab-a.Dlatego zdecydowałem się na tego producenta bo widziałem w Szwecji że tylko one wytrzymują niezmiernie przez wiele lat to do czego zostały zrobione.Po prostu są trwałe i wytrzymałe jednocześnie cena jest adekwatna do ich zalet.

Wciskanie tutaj w tym temacie rynien Kaczmarka uważam za wielką niezręczność.

Awatar użytkownika
Andrzej Wilhelmi
Superużytkownik
Superużytkownik
Kontakt:

Piętnaście lat to całkiem przyzwoity okres. Lindab to bardzo dobry wybór. Jego żywotność oceniam na 20 maksymalnie 30 lat. Pozdrawiam.

eksperymentator

Post autor: eksperymentator »

Pracowałem w firmie produkującej orynnowanie stalowe, więc mam jakieś porównanie. Rynny Lindab (podobnie, jak inne skandynawskie) są na ogół dobrej jakości pod warunkiem, że dla zmniejszenia ceny na nasz rynek nie zastosowano wybrakowanego surowca. Mają jedną zasadniczą wadę - są PŁYTKIE. Nadają się głównie na wielodniowe skandynawskie mżawki, ale nie na nasze gwałtowne letnie ulewy (szybko się przelewa).

MistrzJan
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: MistrzJan »

Żeby tylko miały szersze zapinki , a tak nie można dać na nie gwarancji, że nie będą ciekły na łączeniach. Pozdrawiam Jan

saecki23
Początkujący
Początkujący

Post autor: saecki23 »

Jeśli chodzi o głęboki profil rynnowy to zwrócił bym uwagę na rynny firmy KJG jest to słowacka firma produkujące rynny o głębokim profilu na niemieckich blachach i jakość wykonania naprawdę jest rewelacyjna jeśli chodzi o rynny to mają rozmiar nawet 190!!!!! w metalowych rynnach to rzadkość a przy naszych coraz częstszych opadach a raczej ulewach patrząc na ostatni rok to bardzo duży plus producenta rynien .

Awatar użytkownika
Andrzej Wilhelmi
Superużytkownik
Superużytkownik
Kontakt:

Szanowni koledzy rynny służą do odprowadzenia wody z normalnego deszczu a nie anomalii typu ulewa czy oberwanie chmury (podobnie jak uliczna kanalizacja deszczowa). Większe przekroje rynien stosuje się na obiektach przemysłowych o dużych powierzchniach dachu z ograniczoną możliwością zamontowania rur spustowych. Zamontowanie takich rynien na dachu domu jednorodzinnego to architektoniczne nieporozumienie. Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rynny”